Θεσσαλονίκη: Άγρια καταστολή – Αστυνομικός πατάει με το γόνατο διαδηλωτή

Χθες το απόγευμα έγινε διαδήλωση έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη για τον τον θάνατο μετά από απεργία πείνας, στην Τουρκία, της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ. Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, οι οποίοι έκαψαν συμβολικά ένα πανό με φωτογραφία του Τούρκου πρόεδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Σε βίντεο που δημοσίευσε το το alerta.gr, φαίνονται οι αστυνομικοί να έχουν πιάσει διαδηλωτή. Ο ένας αστυνομικός τον πατάει με το γόνατο, παρά τις διαμαρτυρίες πως είναι καρκινοπαθής.

Ολόκληρο το βίντεο από το alerta.gr. Οι επίμαχες σκηνές προς το τέλος:

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η εικόνα Έλληνα αστυνομικού να πατάει με το γόνατο στο λαιμό τον κουρδικής καταγωγής καρκινοπαθή διαδηλωτή

Για την καταστολή εξέδωσε ανακοίνωση το  Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις χτεσινές βίαιες προσαγωγές και την άγρια καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη σε βάρος διαδηλωτών κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, την καταστολή, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, στο όνομα της αντιμετώπισης της “τρομοκρατίας” που οδήγησαν χτες στο θάνατο ακόμα μίας απεργού πείνας, της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ (Ebru Timtik). Είναι απαράδεκτη η εικόνα Έλληνα αστυνομικού να πατάει με το γόνατο στο λαιμό, τον κουρδικής καταγωγής καρκινοπαθή διαδηλωτή -θυμίζοντας σε όλους τη φρικτή σκηνή της δολοφονίας του Φλόιντ στις ΗΠΑ- προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες αφού, αντί να καταδικάσει το γεγονός και να αποδώσει άμεσα ευθύνες, την έπιασε πρεμούρα να καταδικάσει τις διαμαρτυρίες μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή το συμβολικό κάψιμο ενός πανό με τη φωτογραφία του Ερντογάν, μην τυχόν “χαλάσει” το κλίμα “καλής γειτονίας” των τελευταίων ημερών με την τουρκική κυβέρνηση.

Τέλος, ο σχηματισμός δικογραφίας ενάντια στους δύο διαδηλωτές για διατάραξη φιλικών σχέσεων του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος (βλ. Τουρκία), μόνο φαιδρότητα προκαλεί, την ίδια ώρα που η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κλιμακώνεται στο έδαφος των ανταγωνισμών, που οξύνονται στην περιοχή μας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ενέργειας βάζοντας σε κινδύνους τους λαούς της περιοχής».

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, χωρίς καμία αναφορά στην καταστολή, υποστηρίζοντας: «Αναφορικά με τα σημερινά  γεγονότα έμπροσθεν του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει πλήρως κάθε ενέργεια που δεν συνάδει με το πνεύμα ειρηνικής διαμαρτυρίας. Σημειώνεται ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση  έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες».

Ημεροδρόμος