Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ

Του Διονύση Μαλαπέτσα

Η επιχειρηματολογία των αστών υπέρ των “προστατευτικών” λυκοσυμμαχιών της χώρας μας έχει καταντήσει πιο γραφική και από τα Αναφιώτικα, ειδικά όταν καταλήγει στο κρίσιμο ερώτημα “και τι θα κάναμε χωρίς αυτούς όλους;”, ήτοι την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν πολλές και αυταπόδεικτες απαντήσεις που η ίδια η ιστορία και η καθημερινότητα μας παρέχουν απλόχερα.

Αν ήμασταν εκτός του ΝΑΤΟ, το πρώτο που θα κάναμε είναι οικονομία! Θα γλιτώναμε 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, που πληρώνουμε για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, ποσό που ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας και βγαίνει από τις τσέπες του ελληνικού λαού, ποσό που θα μπορούσε να επενδυθεί στη δημόσια υγεία ή στη δημόσια παιδεία, τομείς ζωτικοί και κρίσιμοι που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης. Παρά ταύτα, τα κονδύλια αυτά εδώ και 70 χρόνια που έχουμε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διατίθενται σε μονοπωλιακές βιομηχανίες όπλων με πρόφαση τη “γεωστρατηγική αναβάθμιση” της χώρας, όρος μεγαλεπήβολος και ψευδεπίγραφος καθώς κρύβει πίσω του την αλήθεια, που είναι η εμπλοκή και η συμμετοχή της χώρας και των ενόπλων δυνάμεών της, άμεσα ή έμμεσα, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, σε βομβαρδισμούς χωρών και πολεμικές επεμβάσεις.

Αλήθεια τα βομβαρδιστικά που σφυροκοπούσαν την Αίγυπτο, τη Συρία ή τη Λιβύη από που απογειώθηκαν; Μήπως από τη Νέα Υόρκη και πετούσαν επί ώρες με ανεξάντλητο καύσιμο για να φτάσουν στο στόχο τους; Η απάντηση είναι όχι! Σηκώθηκαν από τη Λάρισα, το Βόλο και τη Σούδα συνοδευόμενα από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Τι άλλο θα κάναμε λοιπόν εκτός του ΝΑΤΟ; Θα είχαμε τα παιδιά του ελληνικού λαού που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας εντός των συνόρων και όχι να επιχειρούν σε εμπόλεμες ζώνες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, βομβαρδίζοντας χώρες και λαούς, ενταγμένοι σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και σχεδιασμούς των ευρώ-αμερικανικών και λοιπών συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών.

Το τρίτο που θα κάναμε εκτός του ΝΑΤΟ είναι να κοιμόμαστε ήσυχοι τις νύχτες, καθώς οι βάσεις του θανάτου που έχει σπείρει σε όλη τη χώρα η συμμαχία των κεφαλαιοκρατών θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη χώρα, την οποία καθιστούν άμεσο στόχο του εκάστοτε αντίθετου στρατοπέδου που αντιμάχεται το ΝΑΤΟ, στο διάβα της ιμπεριαλιστικής του εκστρατείας. Και δεν είναι λίγες οι βάσεις αυτές, αντίθετα ολοένα ενισχύονται και αυξάνονται, ειδικά την τελευταία δεκαετία με τις ενέργειες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Επιγραμματικά να θυμίσουμε τη Λάρισα, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα και το Άκτιο Πρεβέζης.

Το τέταρτο που θα κάναμε εκτός του ΝΑΤΟ είναι το να διεκδικούμε ανεμπόδιστα τα δικαιώματα της χώρας μας και όχι να υποχωρούμε υπακούοντας στις οδηγίες των ισχυρών συμμάχων μας. Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος, όποιες διαφορές μπορεί να έχει, αυτές θα σχετίζονται με τα όμορα κράτη του. Τα δικά μας όμορα κράτη είναι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και η Τουρκία. Όλες οι παραπάνω χώρες, όπως άλλωστε και εμείς, τυγχάνουν μέλη του ΝΑΤΟ και “σύμμαχοι” μας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Το δε ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ, έχουν επισήμως πάγια ποντιοπιλατική πρακτική όταν πρόκειται για διαφορές κρατών-μελών του, ωστόσο κάτω από το τραπέζι και εν απουσία του δημοσιογραφικού μαγνητοφώνου, δίνουν όρντινα απευθείας στους πρωθυπουργούς των χωρών, σύμφωνα πάντα με τα συμφέροντα των ισχυρών. Εξού και τα τηλεφωνήματα που δίνουν και παίρνουν μεταξύ Τραμπ και Μητσοτάκη τις τελευταίες μέρες.

Και μιας που αναφέραμε τα ελληνοτουρκικά, έχουμε βαρεθεί να περιμένουμε τη στήριξη των ισχυρών συμμάχων μας στην εκτεταμένη χρονικά προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο ΝΑ Αιγαίο. Οι μεν περιμένουν τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα εδώ και έναν μήνα. Η μόνη ενέργεια που έκαναν ήταν τα εθιμοτυπικού χαρακτήρα τηλεφωνήματα μεταξύ Τραμπ-Μητσοτάκη-Ερντογάν που μας συμβούλεψε να επιλύσουμε με διάλογο τις διαφορές μας, κάνοντας μάλιστα και υπόδειξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει και η Ελλάδα από την πλευρά της υποχωρήσεις για την εκτόνωση της κατάστασης. Αυτό που παλιά το λέγαμε “συγγνώμη που με πάτησες…” σήμερα το ΝΑΤΟ το αποκαλεί αμοιβαίες υποχωρήσεις στο πνεύμα της συνεννόησης και της συναδελφικότητας συμμαχικών χωρών.

Και μία ρητορική ερώτηση. Αλήθεια ποιος κάλυπτε την Τουρκία στις επιθέσεις της στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ; Το ΝΑΤΟ. Ποιος κάλυψε και συνεχίζει να καλύπτει την Τουρκία στην κατοχή της Κύπρου εδώ και 46 χρόνια; Το ΝΑΤΟ. Ποιος κάλυψε την Τουρκία τη νύχτα των Ιμίων; Το ΝΑΤΟ. Και τέλος, ποιος πριν δύο εβδομάδες έκανε επισήμως λόγο για “αμφισβητούμενα ύδατα” και “γκρίζες ζώνες” στην περιοχή του Αιγαίου; Και πάλι το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα η ΝΑ Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή από ένα μικρό ατύχημα, καθώς έχουν συγκεντρωθεί σε μικρή περιοχή αρμάδες στρατιωτικών δυνάμεων από Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και διαφόρων άλλων κρατών, καθείς για τους δικούς του σκοπούς και συμφέροντα. Τρανό παράδειγμα η κοινή Ιταλό-Τουρκική ναυτική άσκηση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή ανοιχτά της Κύπρου. Όταν τόσοι στρατοί παρατάσσονται σε τόσο μικρή περιοχή με τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και αντικρουόμενα συμφέροντα, ένα ατύχημα είναι πολύ πιθανό και ικανό να προκαλέσει πολεμικές συρράξεις.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι εξίσου αφελείς και υποκριτές που περιμένουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Η ισχυρή της Ε.Ε., και νυν πρόεδρός της, Άνγκελα Μέρκελ, στηρίζει την Ελλάδα τόσο έμπρακτα που αρκέστηκε σε ένα ταξίδι αστραπή του ΥπΕξ Γερμανίας Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα και σε μία αναφορά γεμάτη κούφια λόγια, που περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων που ίσως επιβληθούν στην Τουρκία από την ΕΕ, αλλά από Σεπτέμβρη, μη θέλοντας ως άλλος Ανδρέας να επηρεάσει “τα μπάνια του λαού”. Και ενώ στο προσκήνιο οι Ιταλοί συνεκπαιδεύονται με τους φίλους και συμμάχους Τούρκους σε ναυτικές ασκήσεις, υπάρχει και το παρασκήνιο στο οποίο η Τουρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες όπλων για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και βέβαια έναν εκλεκτό συνομιλητή και συνεργάτη του ολλανδικού ενεργειακού κολοσσού Vitol καθώς και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Αυτές είναι πραγματικές συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαίων συμμάχων μας και των Τούρκων αστών. Διότι ως γνωστόν το κεφάλαιο δε γνωρίζει σύνορα και συμμαχίες. Γνωρίζει μόνο κέρδη και συμφέροντα και όλα τα άλλα διαμορφώνονται δυναμικά βάσει αυτών.

Μόνη λύση η Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ!

Ημεροδρόμος