Αθώος ο Ηλίας Γκιώνης, κατέπεσαν οι κατηγορίες που του φόρτωσαν αστυνομικοί

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής, Ηλίας Γκιώνης, γιατί «τόλμησε» να ζητήσει τον λόγο απέναντι σε ομοφοβικά σχόλια που του απηύθυναν αστυνομικοί ένα βράδυ που περπατούσε στα Εξάρχεια. Δεν πέρασε η αστυνομική κατασκευή με τα οποία σύρθηκε στα δικαστήρια σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.  Το δικαστήριο τον αθώωσε από τις κατηγορίες για «απειλή και εξύβριση» που του είχαν φορτώσει αστυνομικοί. Πλήθος κόσμου έξω από τα δικαστήρια σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Όσα καταθέτουν ο δικηγόρος του Ηλία και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού

Ο Γιώργος Ζήσης, δικηγόρος του Ηλία Γκιώνη και ο Κωνσταντίνος Μαουσίδης Ζηργάνος, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού και δικηγόρος, μίλησαν λίγες ημέρες πριν στο Τhe Ρress Ρroject για τα όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ηλία Γ. την Κυριακή περίπου στις 16:45 ο Ηλίας δέχτηκε μια παρόμοια ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική αντιμετώπιση από άνδρες των ΜΑΤ στη διασταύρωση των οδών Βαλτετσίου και Τρικούπη όπου σταθμεύει μόνιμα μια διμοιρία. «Πριν ο Ηλίας φτάσει στη διασταύρωση συνειδητοποίησε ότι κάποιοι από τους Αστυνομικούς τον έδειχναν και γελούσαν, μιλούσε ο ένας στον άλλο και έλεγε ‘’κοίτα ρε ποιος περνάει, δες ρε έναν άντρακλα που περνάει, κοίτα ρε θα χάσεις το θέαμα’’.

Ο Ηλίας φτάνοντας κοντά τους ρώτησε αν συμβαίνει κάτι και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, για να λάβει την απάντηση ‘’δεν απευθυνόμαστε σε εσάς’’. Τους είπε ‘’Μα με κοροϊδεύετε τόση ώρα. Δεν γίνεται στο 2020 να περπατάει ένας άνθρωπος στο δρόμο και να σχολιάζουν την ομοφυλοφιλία του, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου του ή το πώς ντύνεται. Αυτό που κάνετε αντιτίθεται στον αντιρατσιστικό νόμο, είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα και δεν είναι δυνατόν να δέχομαι τέτοιου είδους κακοποίηση από Αστυνομικά όργανα που υποτίθεται πως βρίσκονται εδώ για να με προφυλάσσουν ακριβώς από αυτού του είδους τις λεκτικές επιθέσεις. Θα ήθελα τα ονόματα σας προκειμένου να απευθυνθώ στους ανωτέρους σας γι’ αυτό που συμβαίνει’’. Κατόπιν κάλεσαν τον επικεφαλής της διμοιρίας και ο Ηλίας εξήγησε τι συνέβη, εξηγεί στο ΤPΡ ο Γιώργος Ζήσης περιγράφοντας την αρχή του περιστατικού.

Η συνέχεια είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να αντιδράσει στην αυθαιρεσία των Αστυνομικών δυνάμεων. «Ο επικεφαλής της διμοιρίας όταν του ζητήθηκαν τα στοιχεία των ανδρών που τον χλεύαζαν του απάντησε πως δεν μπορούν να δοθούν, διότι πρέπει να κάνει αίτηση. Ο Ηλίας συμφώνησε και τους είπε πως θα καταγράψει τον αριθμό κυκλοφορίας της κλούβας, την ημερομηνία και την ώρα για να μπορεί να βρεθεί ποιοι ήταν σε υπηρεσία εκείνη τη στιγμή. Μόλις έβγαλε το κινητό του ο επικεφαλής διέταξε να του κάνουν έλεγχο.

Έδωσε την ταυτότητα του την οποία κουβαλούσε επάνω του, του έκαναν σωματικό έλεγχο και του έψαξαν την τσάντα τόσο εξονυχιστικά που έσκισαν μέχρι και τη φόδρα προκειμένου να βρουν κάτι για να τον συλλάβουν. Δεν βρέθηκε όμως τίποτα. Παρόλα αυτά του είπαν να περιμένει λίγο και του ανακοίνωσαν πως θα προσαχθεί και θα υποβληθεί μήνυση εναντίον του για απειλή και εξύβριση, ενώ προηγουμένως τους άκουγε να διαπραγματεύονται και να συζητάνε για το ‘’αν αξίζει να ασχοληθούν μαζί του ή όχι’’ και να αναρωτιούνται ποιος απ’ όλους θα πάει για τη μήνυση». Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Ηλία Γ. αναφέρει μόνο το εξής: «Άγνωστος άνδρας περπατούσε μπροστά μας, μας ρώτησε γιατί τον κοιτάμε και αίφνης άρχισε να φωνάζει ‘’ναι, εγώ είμαι πούστης, εγώ μπορώ να το λέω αλλά εσύ δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μου το λες. Θα δείτε τι θα σας κάνω’’».

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Ζήσης «Αυτή είναι η κατάθεση του ενός αστυνομικού που τελικά πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Η εξύβριση και η απειλή όμως δεν εξηγείται πουθενά πώς στοιχειοθετήθηκαν. Εξύβριση δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας που το επιβεβαιώνει αυτό. Για την απειλή, όπως καταλαβαίνουμε, το ‘’θα ήθελα να απευθυνθώ στους ανωτέρους σας’’ παραφράστηκε σε ‘’θα δείτε τι θα σας κάνω’’. Δεν εξηγήθηκε πουθενά πώς ο Αστυνομικός ένιωσε πραγματικό τρόμο και φόβο ώστε να στοιχειοθετηθεί η απειλή ή πώς 7 Αστυνομικοί των ΜΑΤ με βαρύ εξοπλισμό φοβήθηκαν πως ένα παιδί 22 χρονών θα τους κάνει κάτι, ενώ ήδη τον είχαν ψάξει και δεν είχαν βρει τίποτα επάνω του. Επίσης κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κατέθεσε μόνο ο ένας αστυνομικός. Ποιον απείλησε και ποιον εξύβρισε; Έναν τελικά ή όλους; Ούτε ο επικεφαλής της διμοιρίας κατέθεσε, ούτε προτάθηκε κάποιος άλλος μάρτυρας, και φυσικά δεν παρουσιάστηκαν και στο δικαστήριο».

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο δικηγόρος του ακτιβιστή «Τον μετέφεραν στο ΑΤ Εξαρχείων και τον έβαλαν πρώτα σε ένα κελί το οποίο ήταν χωρίς παράθυρο, χωρίς φως, και ο Ηλίας έβλεπε ανάβοντας έναν αναπτήρα. Μέσα σε αυτό το χώρο που ήταν φανερά βρώμικος και με δυσοσμία αποχέτευσης υπήρχαν δυο τσίγκινα παγκάκια με δυο πάρα πολύ βρώμικες κουβέρτες που χρησιμεύουν ως κρεβάτια, η τουαλέτα στον χώρο ήταν μέχρι επάνω με λύματα, ο νεροχύτης ήταν σπασμένος και δεν υπήρχε βρύση. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει και όλα αυτά τα έβλεπε με τον αναπτήρα. Μετά από μια ώρα έντονων διαμαρτυριών τον πήραν από εκεί και τον έβαλαν σε ένα αυτοσχέδιο κρατητήριο που έχουν δημιουργήσει, στις σκάλες που οδηγούν κάτω στα κρατητήρια. Τον είχαν στον χώρο ανάμεσα στις πόρτες που χωρίζουν το υπόλοιπο αστυνομικό τμήμα από τα κρατητήρια. Κοιμήθηκε δηλαδή στις σκάλες, σε ένα τμήμα στο οποίο δεν φορούσε κανείς μάσκα και γάντια. Αυτό το διαπίστωσα κι εγώ πηγαίνοντας. Από τις 9 μέχρι τις 10 το βράδυ της Κυριακής που παρέμεινα εκεί, οι μόνοι που φορούσαν μάσκα ήμασταν εγώ και ο Ηλίας».

3point magazine