Οριστική διακοπή του άθλιου ριάλιτι!

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις που έπιασε ζωντανά η κάμερα και αναμετέδωσε στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού, του γνωστού ριάλιτι σόου που επανήλθε στις οθόνες από το ΣΚΑΙ. Σαν κερασάκι στην τούρτα από μια σειρά φασιστικών, ρατσιστικών και ομοφοβικών σχολίων που έχουν προβληθεί στο συγκεκριμένο ριάλιτι, έρχεται και η περίσσιου “ανδρισμού” δήλωση του Αντώνη Αλεξανδρίδη, ενός από τους συμμετέχοντες, που δικαιολογεί τη χρήση της γυναίκας ως αντικείμενο από τον άνδρα και στην τελική μέχρι και το βιασμό. Αυτό ήταν το περιεχόμενο όσων αναμετέδωσε και η τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Το λιγότερο που θα μπορούσε να απαιτηθεί είναι η οριστική διακοπή ενός ριάλιτι που φέρνει στα μάτια των τηλεθεατών τα πιο δυστοπικά σενάρια ενός έκπτωτου κόσμου. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Η σήψη του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος γίνεται καθημερινά πιο πρόδηλη και χυδαία από τον ίδιο τον δημόσιο λόγο που προάγει. Δεν υπάρχει πλέον στοιχειώδης αιδώς ή επιφύλαξη από το τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία καλλιεργούν, αναπαράγουν και αναδεικνύουν λογικές και πρακτικές που υποτιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνία, οδηγώντας την σε αποκτήνωση και ακραίο ατομισμό. Στα ίδια κανάλια, βέβαια, βλέπουμε χρόνια τώρα να ξεπλένονται οι δολοφόνοι του Αλέξη καθώς “η σφαίρα εξοστρακίστηκε”, του Ζακ καθώς “ήταν ληστής και ναρκομανής” και του Φύσσα που “τσακώθηκε για τις ομάδες”. Πρόκειται για τα ίδια κανάλια τα οποία αναζητούσαν μία “σοβαρή Χρυσή Αυγή” και μας ενημέρωναν πως “όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα, κατακρημνίζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας στο δημόσιο λόγο, πόσο μάλλον συνέπειας στην αντικειμενική ενημέρωση.

Τέτοιες λογικές καλλιεργούνται και συντηρούνται εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία και εξακολουθούν να λειτουργούν ως μηχανισμοί ιδεολογικής χειραγώγησης, παράγοντας και αναπαράγοντας ευήκοα ώτα. Η αναπαραγωγή στερεοτύπων ρατσισμού, μισογυνισμού και ομοφοβίας από τα αστικά μέσα ενημέρωσης είναι συνεχής και καθιστά ξεκάθαρη τη θέση τους. Στρέφονται ενάντια στη χειραφέτηση κάθε καταπιεσμένης και καταπιεσμένου, στα δικαιώματα και τους αγώνες κάθε θηλυκότητας και εν τέλει είναι συνυπεύθυνοι για κάθε βιασμό και γυναικοκτονία.

Φυσικά τα τηλεοπτικά κανάλια και εν γένει τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης λειτουργούν ως εκφραστές των επιδιώξεων του κεφαλαίου. Και οι επιδιώξεις τους περιλαμβάνουν μια κοινωνία πολιτισμικά υποβαθμισμένη και κατακερματισμένη, που θα αναζητά διαρκώς έναν εσωτερικό εχθρό ώστε να είναι εύκολα χειραγωγήσιμη.

Οι γυναικείες φωνές ανά τον κόσμο δυναμώνουν, μαζικοποιούνται και ο αγώνας τους μετράει ήδη νίκες. Σε έναν κόσμο όπου δεν αφήνουν περιθώρια για κάθε τι «ξένο», «διαφορετικό» αναπαράγοντας την καταπίεση και την εκμετάλλευση σε κοινωνικούς, εργασιακούς χώρους μέχρι και στις ανθρώπινες σχέσεις, είμαστε εμείς που δε θα επιτρέψουμε να υπάρξει κανείς και καμία υπό εκμετάλλευση, ούτε μία χτυπημένη ή βιασμένη ούτε μία λιγότερη!

kommon