Ο Γολγοθάς των εργαζόμενων στο Ευγενίδειο

Του Κώστα Φραγκιαδάκη

To νοσοκομείο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Αγία Τριάς Α.Ε.» ανήκει ως κληροδότημα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Μεγαλομέτοχος του νοσοκομείου είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μετοχές 99,73%. Το νοσοκομείο ως Α.Ε, διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο ορίζουν οι επίσης εκάστοτε Πρυτανικές Αρχές. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το κάθε Διοικητικό Συμβούλιο (έχουν αλλάξει ήδη 4-5 διαφορετικά σε μια δεκαετία), κατηγορεί τα προηγούμενα ως υπεύθυνα για κακοδιαχείριση και χρέη, και λαμβάνει μέτρα για να σωθεί οικονομικά η κλινική, πάντοτε όμως  εις βάρος των εργαζομένων!

Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι στο Ε.Θ. παραμένουν όμηροι μιας παράξενης εργασιακής κατάστασης, εργαζόμενοι σε ένα νοσοκομείο που άλλοτε χαρακτηρίζεται (από την διοίκηση του αλλά και τους κρατικούς φορείς, Υπουργεία, Δικαστήρια, ΟΜΕΔ, Σ.Τ.Π.) ως Α.Ε. (για την ακρίβεια ως Ν.Π.Ι.Δ.), άλλοτε ως Δημόσιο Νοσοκομείο, άλλοτε ως Πανεπιστημιακό! Έτσι οι εργαζόμενοι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υποστεί συνολικά:

  • Καθυστερήσεις πληρωμών που έφτασαν μέχρι και 7 συνεχείς μήνες!
  • Eκ περιτροπής εργασία σε 2 περιόδους για 6 μήνες!
  • Μείωση του αριθμού τους στο μισό, — από 246 έχουν μείνει 120 (λόγω συνεχών συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων) με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί λόγω φόρτου εργασίας.
  • Δύο φορές μειώσεις μισθών (η πρώτη ήταν της τάξεως του 15%!! το 2012 ως ιδιωτική κλινική!!! — και η δεύτερη που ήταν της τάξεως έως 25%!! το 2016 ως δημόσιο νοσοκομείο!!). Με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να έχουν τελικά απώλεια εισοδημάτων 40%!!!.

Σήμερα 10 χρόνια μετά την έναρξη του Γολγοθά τους, οι εργαζόμενοι του Ε.Θ.  εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς καμία σύμβαση εργασίας αμειβόμενοι  με  «παγωμένους κλειστούς μισθούς!»  που αποφασίσθηκαν το 2016 μονομερώς από την διοίκηση της Α.Ε., χωρίς επιδόματα παιδιών, γάμου, σπουδών, θέσεων ευθύνης, πολυετίες κ.τ.λ., και βρισκόμενοι μόνιμα σε συνεχείς δικαστικές διαμάχες με τις εκάστοτε διοικήσεις της Α.Ε. Παρόλα τα παραπάνω, η κλινική συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργεί κανονικά, και οι εργαζόμενοι να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, παρότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν φτάσει εδώ και καιρό στα όρια της εξαθλίωσης.

*Ο Κώστας Φραγκιαδάκης είναι Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου

Ημεροδρόμος