Κολομβία: Νεκροί διαδηλωτές στη Μπογκοτά κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για τη δολοφονία δικηγόρου από την αστυνομία

Κολομβία: Νεκροί διαδηλωτές στη Μπογκοτά κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για δολοφονία δικηγόρου από την αστυνομία

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές που έπληξαν την Μπογκοτά ολόκληρη τη νύχτα της Πέμπτης, μετά την απρόκλητη δολοφονία ενός άντρα από την αστυνομία μετά από υπερβολική χρήση τέιζερ. Ο Javier Ordonez, ένας 46χρονος δικηγόρος και πατέρας δύο παιδιών, φέρεται ότι παραβίαζε τους κανόνες κοινωνικής απόστασης του κοροναϊού και για αυτό το λόγο προέκυψε κάποια διαμάχη με την αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από φίλους που ήταν μαζί του, ο Ordonez ακούγεται να φωνάζει, “παρακαλώ, ασφυκτιώ” καθώς δύο μπάτσοι συνέχισαν να έχουν τα γόνατά τους στην πλάτη του και να τον παρενοχλούν επανειλημμένα.

Ο Ordonez τέθηκε υπό κράτηση την Τετάρτη και τα μέλη της οικογένειας ισχυρίστηκαν ότι αντιμετώπισε ακόμη περισσότερη αστυνομική κακοποίηση. Πέθανε στο νοσοκομείο λίγη ώρα αργότερα. Στο άκουσμα της είδησης, εξαγριωμένος κόσμος κατέβηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας της Κολομβίας την Τετάρτη το απόγευμα, καταστρέφοντας αρχικά το μικρό αστυνομικό τμήμα στο οποίο ανήκαν οι υπεύθυνοι αξιωματικοί στη γειτονιά Engativa που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης. Η βία συνεχίστηκε και εξαπλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Οδομαχίες, εμπρησμοί και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα.

Η Κολομβία ήταν σε μία εξάμηνη καραντίνα για να περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση του ιού που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου, με τους σκληρούς περιορισμούς να μειώνονται μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Η δήμαρχος της Μπογκοτά Claudia Lopez χαρακτήρισε την αστυνομική βαρβαρότητα “απαράδεκτη” και καταδίκασε γενικότερα τη βία στη Μπογκοτά που έχει ως αποτέλεσμα θανάτους σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να ηρεμήσει την κατάσταση. Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Carlos Holmes Trujillo, δήλωσε την Πέμπτη ότι έχουν σκοτωθεί ήδη επτά άτομα στη Μπογκοτά ενώ την ίδια ώρα περισσότεροι από 150 πολίτες και μπάτσοι είναι τραυματίες.

Από το Πόρτλαντ των ΗΠΑ μέχρι τη Μπογκοτά της Κολομβίας και από το Παρίσι της Γαλλίας και το Λίβανο μέχρι την Ελλάδα η αστυνομία συνεχίζει να εκτελεί το καθήκον της. Σχεδόν πάντοτε αναίτια, απρόκλητα, υπερβολικά. Αυτή η αρρωστημένη πρακτική δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανένα. Αν οι μπάτσοι χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια ας πάνε σε ένα ψυχίατρο να τους κοιτάξει ή σε ένα ψυχολόγο για να κουβεντιάσουν και να εντοπίσουν τις αιτίες της δολοφονικής μανίας που πιθανότατα θα βρίσκονται κρυμμένες στα σχολικά χρόνια όταν δεν τους έπαιζαν τα υπόλοιπα παιδάκια.

Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη
No justice, no peace
Sin justicia, no hay paz

ALERTA