Μαζική πορεία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας

Με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου, με συνθήματα που ζητούν την υποστήριξη των προσφύγων, το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, την κατάργηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, και το άνοιγμα των συνόρων, βρίσκεται σε εξέλιξη η πορεία που κάλεσαν συλλογικότητες και οργανώσεις, που ξεκίνησε από την πλατεία Βικτωρίας και οδεύει προς το Σύνταγμα. Παρέμβαση της αστυνομίας λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα της πορείας και της αναχώρησης του κόσμου από την πλατεία Βικτωρίας, με επιχείρηση απομάκρυνσης των οικογενειών προσφύγων που έχουν βρει εκεί κατάλυμα, καθώς και αλληλέγγυων που βρίσκονταν εκεί στο πλευρό τους.

«Στον φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου», «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά» και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από χιλιάδες κόσμου που απάντησε στο κάλεσμα για την Πορεία αλληλεγγύης και διεκδίκησης σε πρόσφυγες και μετανάστες την Παρασκευή στην πλατεία Βικτωρίας το απόγευμα της Παρασκευής, με την διαδήλωση να κινείται προς τη Βουλή.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, μετά την αναχώρηση του κόσμου από το σημείο εκκίνησης της πορείας στην πλατεία Βικτωρίας, ισχυρές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους στο σημείο, επιχειρώντας να εκδιώξουν οικογένειες προσφύγων που έχουν βρεθεί εκεί, καθώς και αλληλέγγυους που έμειναν πίσω προς υποστήριξή τους.

Διαβάστε το κάλεσμα που υπογράφουν το Στέκι Μεταναστών Κοινωνικό Κέντρο Τσαμαδού 13, το RedTopia.gr, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, και άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις:

Aπό την αρχή της πανδημίας, η Μόρια, κέντρο χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, στοίβαξε σχεδόν 20.000 ψυχές. Σε συνθήκες απαγορεύσης κυκλοφορίας, χωρίς μέτρα προστασίας και με παντελή αδιαφορία για στοιχειώδη υγειονομική προστασία.

Η κυβέρνηση, συνεπής στην ανάλγητη πολιτική της πριν λίγες μέρες έκλεισε 35 άτομα που είχαν εντοπιστεί θετικά στον Covid μαζί με τις οικογένειες τους και τις επαφές τους σε αποθήκη, αντί να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα με πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση έδειξε ξεκάθαρα ότι για αυτήν σημασία δεν είχαν οι ζωές των “ξένων” αλλά η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων “της μεταναστευτικής κρίσης” στις τοπικές κοινωνίες.

Για αυτό, ανεξάρτητα από τα πορίσματα που θα βγάλει το κράτος, το ολοσχερές κάψιμο του κολαστηρίου της Μόριας έχει ηθικό αυτουργό: είναι η κυβέρνηση, που συστηματικά εκθέτει τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο. Είναι η διαχρονική πολιτική του ελληνικού κράτους να κάνει τον συνοριοφύλακα της Ευρώπης-φρούριο!

Είναι η αδιαφορία για τα αιτήματα των ανθρώπων για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Είναι η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αποσυμφόρησης και υγειονομικής προστασίας μεσούσης της πανδημίας και εγκλωβίζοντας τον πληθυσμό.

Είναι ο παρατεταμένος χωρικός περιορισμός και η αφόρητη καθημερινότητα των ανθρώπων, που στερούνται την ελευθερία της μετακίνησης.

Αυτό που επείγει τώρα είναι να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής στέγης και φροντίδα υγείας, για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Όχι με μία άλλη Μόρια αλλά μέσα στον αστικό ιστό – σε ξενοδοχεία, άδεια κτήρια, σπίτια.

Αυτό που επείγει είναι να κατανοήσουμε ότι και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης είναι φυλακές, καταστροφές εν αναμονή.

Αυτό που επείγει είναι η κοινωνία να βγει μπροστά και να βγάλει από πάνω της την ντροπή για διαρκές έγκλημα που συντελείται στη Μόρια και παντού.

Θα συνεχίσουμε να το λέμε πάντα:

Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης – Δικαίωμα στο ταξίδι , δικαίωμα στη παραμονή!

Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ζωής, δουλειάς για όλους/ες.

Παραμένουμε ενάντια στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στον εγκλωβισμό των ανθρώπουν- Να ανοίξουν τα σύνορα!

Η αλληλεγγύη και αντίσταση θα είναι η απάντηση μας!

Όλες και όλοι την Παρασκευή στις 19.00 στη Πλατεία Βικτώριας με κατεύθυνση τη Βουλή!

Πορεία αλληλεγγύης και διεκδίκησης!

Είμαστε με τους πρόσφυγες/μετανάστ(ρι)ες – Κοινοί Αγώνες!

Thepressproject