Παιδιά σαν σκουπίδια και «άνθρωποι» – γουρούνια

Ο Γιώργος Καρελιάς οργίζεται με αυτούς που βλέπουν παιδιά στα χαρτόκουτα, γεμίζοντας τις οθόνες μας με μίσος. Ας είναι ήσυχοι. Ο «εχθρός» τρώει από τα σκουπίδια.

Ξεκίνησα να γράψω για την πολιτική επικαιρότητα της ημέρας: την Ευρωμεσοαγειακή διάσκεψη της Κορσικής, τον Μακρόν και τον Μητσοτάκη, αλλά και τον Τσίπρα  που τον κατηγόρησε ότι ασκεί μυστική διπλωματία.

Όμως σταμάτησα, όταν σε ένα διάλειμμα το μάτι μου έπεσε στη φωτογραφία που βλέπετε. Αλλωστε, έχουν πλημμυρίσει τα κοινωνικά δίκτυα  με τέτοιες και άλλες εικόνες από την Μόρια.

Σπεύδω να διευκρινίσω ότι με απωθούν τα δακρύβρεχτα κείμενα. Γιατί τα θεωρώ υποκριτικά και, συνήθως, αναποτελεσματικά. Δεν θα έγραφα αυτές τις γραμμές, αν δεν παρατηρούσα κάποια σχόλια κάτω από τέτοιες φωτογραφίες. Τα ηπιότερα ήταν του τύπου «αφού είστε πονόψυχοι, να τους πάρετε στα σπίτια σας» και «τους χρησιμοποιούν οι πράκτορες της Τουρκίας για να χτυπήσουν την Ελλάδα».

Τότε σταμάτησα να γράφω το «πολιτικό» κείμενο. Και σκέφθηκα: πόσο σκατόψυχος πρέπει να είσαι, ελληναρά μου, που βλέπεις παιδάκια μέσα σε χαρτοκούτια και ανάμεσα  σε σκουπίδια και το μόνο που σου έρχεται είναι να εκστομίσεις  αυτήν την  γουρουνιά; Πόσο γουρούνι είσαι; Θα ήθελα, πράγματι, να  υπάρχει γουρουνόμετρο, για να μετράμε αυτήν την πλευρά του εαυτού μας.

Ξανασκέφθηκα: πόσο ανεύθυνο είναι κάποιοι πολιτικοί-μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού, αλλά τη ζημιά την κάνουν-να σπέρνουν το μίσος, να καλλιεργούν τα κατώτερα ένστικτα, ρατσιστικά και άλλα, σε έναν κόσμο που δεν γνωρίζει ότι κάποτε οι πατεράδες και οι παππούδες  του ήταν πρόσφυγες και μετανάστες; Σε έναν κόσμο που καταπίνει αμάσητα τα, δήθεν, πατριωτικά(ελληναράδικα) ότι τη φωτιά στη Μόρια έβαλαν… πράκτορες του Ερντογάν;

Αλλά, για να μην το πάω στα πολιτικά, ξανακοίταξα τις φωτογραφίες με τα παιδιά στο δρόμο, διάβασα μερικά  ακόμα (παρόμοια) σχόλια ελληναράδων και λέω: στο διάβολο γουρουνάνθρωποι, που βλέπετε (κανονικούς) ανθρώπους να υποφέρουν και γεμίζετε με τα εμέσματά σας τις οθόνες μας. Πλυθείτε, φάτε και κοιμηθείτε ήσυχοι, αφού κάνετε και την προσευχή σας σαν καλοί χριστιανοί.

Ο εχθρός σας «τρώει» (μαζί με τα) σκουπίδια και κοιμάται σε χαρτοκούτια ή πάνω σε μνήματα. Και είναι έτοιμος να «εισβάλει», για να σας πάρει την πατρίδα.

Σε τέτοιους «ανθρώπους», που ξερνάνε λέξεις πάνω στα πληκτρολόγια και βρωμίζουν τις οθόνες, απευθύνεται ο Σοφοκλής(αν τον έχουν ακουστά, οι ελληναράδες): «Τυφλός τα τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τα’ όμματ’ ει»( «είσαι τυφλός και στα αυτιά και στο μυαλό και στα μάτια»).

 ΥΓ: Για τα πολιτικά αύριο.

mygdalia.blogspot.com/