Περισσότερες αυτοκτονίες λόγω της πανδημίας Covid 19

10/09/2020 Άρθρο της Danjela Davidov-Kesar

Περισσότερες αυτοκτονίες λόγω της πανδημίας Covid 19

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 80 τοις εκατό των ατόμων που αυτοκτονούν έχουν υποφέρει από κατάθλιψη που δεν είχαν θεραπεύσει καθόλου ή είχα ν υποστεί ανεπαρκή θεραπεία. Η πανδημία Covid 19 δεν επηρέασε μόνο τη σωματική υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά οι συνέπειες αυτής της επιδημίας αντικατοπτρίζονται επίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών. Από τον Μάρτιο έως σήμερα, 71 αυτοκτονίες και 46 απόπειρες αυτοκτονίας στην Ιταλία έχουν πραγματοποιηθεί σε σχέση με την κρίση που προκλήθηκε από τον Kovid 19, γράφει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica » και αναμεταδίδει το Tanjug.Εκτός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και απομόνωσης έχουν επίσης οδηγήσει σε επιδείνωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και η αύξηση των αυτοκτονιών και των προσπαθειών αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού λόγω πανδημίας μπορεί επίσης να εξηγηθεί από την αναστολή επισκέψεων σε ψυχολογικές ή ψυχιατρικές κλινικές θεραπείας. – “Η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, ο αριθμός των καταθλιπτικών ατόμων αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες, και ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των συνεπειών της “ – δήλωσε ο Claudio Menkaci, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας στο Νοσοκομείο Fatebenefrateli του Μιλάνου. Η Ιταλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε αυστηρά μέτρα καραντίνας σε ολόκληρη την επικράτεια στις αρχές Μαρτίου και βγήκε από τον αποκλεισμό χαλαρώνοντας σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα μετά από σχεδόν τρεις μήνες. Όσον αφορά τη Σερβία, ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι ανησυχητική. Και ποια ακριβώς θα είναι τα στατιστικά στοιχεία, θα είναι γνωστά μόνο την προσεχή περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στη χώρα μας η έρευνα που θα δείξει τον αντίκτυπο της πανδημίας στις αυτοκτονίες, η οποία αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Η Επίκουρος Καθηγητής Δρ. Ivana Stašević Karličiić , Αναπληρωτής Διευθυντής της Κλινικής Ψυχιατρικών Νοσημάτων «Dr Laza Lazarević», επισημαίνει για το «Politika» ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιλούν υπέρ της αύξησης του αριθμού των ατόμων με αυτοκτονικές ιδέες και απόπειρες φροντίδας σε αυτήν την κλινική, τον Μάιο και Ιούλιος φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, εκφραζόμενος σε απόλυτους αριθμούς. Μια πιο σύνθετη στατιστική ανάλυση που θα ακολουθήσει θα καθορίσει τη σημασία αυτής της αύξησης, η οποία θα αναλυθεί επίσης υπό το φως των περιστάσεων που σχετίζονται με την πανδημία του covida 19, προσθέτει η συνομιλήτριά μας.

Μια επιδημία ασθένειας που μπορεί να έχει θανατηφόρο έκβαση και όλες τις άλλες περιστάσεις που σχετίζονται με αυτήν – αλλαγή της ρουτίνας ζωής προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα κατά της επιδημίας, επακόλουθη οικονομική και πολιτική κρίση, φόβος για ασθένεια, απώλεια αγαπημένων προσώπων, περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, είναι σίγουρα άγχος υψηλής έντασης για ολόκληρο τον πληθυσμό.Το αποτέλεσμα της δράσης των στρεσογόνων στον άνθρωπο είναι μια οξεία διαταραχή της εσωτερικής ισορροπίας, η οποία στην αρχή, σε μια προσπάθεια να την αποκαταστήσει, εκδηλώνεται ως φόβος, άγχος, απώλεια συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, διαταραχή του ύπνου.Εάν ακόμη και μετά από μερικές εβδομάδες καταπολέμησης της αγχωτικής κατάστασης, δεν υπάρχει προσαρμογή, αναπτύσσονται καταθλιπτικά συμπτώματα και τότε μπορούμε ήδη να μιλήσουμε για την ασθένεια. Η κατάθλιψη είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 80 τοις εκατό των ατόμων που αυτοκτονούν υποφέρουν από κατάθλιψη που δεν αντιμετώπισαν καθόλου ή δεν αντιμετώπισαν ανεπαρκώς. Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω γεγονότα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβλεψε αύξηση τόσο στα ποσοστά κατάθλιψης όσο και στα ποσοστά αυτοκτονιών ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της πανδημίας covid 19 στην ψυχική υγεία του πληθυσμού – δήλωσε η Δρ Stasevic Karličiić. Λόγω αυτού του μεγάλου προβλήματος, το οποίο δεν συζητάται δημοσίως, ο εορτασμός της 10ης Σεπτεμβρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Αυτοκτονιών, σίγουρα θα έχει μεγάλη σημασία. Η κλινική «Δρ Laza Lazarevic» θα σηματοδοτήσει αυτήν την ημέρα με μια σειρά διαφημιστικών δραστηριοτήτων. Ψυχίατροι, ψυχολόγοι και νοσοκόμες, σεβόμενοι τα αντιδημικά μέτρα, θα μιλήσουν με τους πολίτες, θα κάνουν έλεγχο για κατάθλιψη και άγχος και θα διανέμουν εκπαιδευτικά φυλλάδια στην Πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου. – Η ιδέα ότι η κατανόηση των πιο κοντινών μας προσώπων είναι το καλύτερο φάρμακο για την ψυχή και ότι η ερώτηση «πώς είσαι» κάποτε σωτήρια, θα προωθηθεί ξανά ως ένας θαυματουργός τρόπος με τον οποίο ο καθένας από εμάς, μπορεί να σώσει μία ζωή σε ένα λεπτό κάθε μέρα. Κάθε 10 Σεπτεμβρίου, ολόκληρος ο κόσμος θυμάταιται τη σημασία αυτού του μεγάλου προβλήματος δημόσιας υγείας, και σύμφωνα με αυτό και τον σαφή προσανατολισμό του Υπουργείου Υγείας στην προστασία της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, σηματοδοτούμε επίσης αυτήν την ημέρα. Η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Όλα τα άτομα, τα ιδρύματα και τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να κάνουν κάτι σημαντικό για την ψυχική υγεία κάθε μέρα – προσθέτει η Δρ Stašević Karličić. Πηγή

:http://www.politika.rs/sr/clanak/462223/Veci-broj-samoubistava-zbogpandemije-kovida-19

Μετάφραση Ξάνθος Οικονομίδης