Ανησυχητική κατάσταση στο Bor: Είναι πιθανό να θυσιάσουμε την υγεία του πληθυσμού μας προς όφελος των Κινέζων;

Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στη Δημοτική Συνέλευση του Μπόρ, προειδοποίησαν σήμερα για την ανησυχητική πολύμηνη ρύπανση, με αέρια και βαρέα μέταλλα από το χυτήριο χαλκού της εταιρείας «Zidjin» και ανακοίνωσαν διαμαρτυρίες από πολίτες, και ο δήμαρχος Aleksandar Milikić είπε ότι εάν συνεχιστεί η ρύπανση, θα ασκήσει ποινικές κατηγορίες εναντίον αυτής της εταιρείας.  

Τα μέλη του κόμματος των Βλάχων «Most» Milivoje Janošević και το Λαϊκό Κόμμα των Βλάχων Predrag Balašević,, ζήτησαν στη σύνοδο της Δημοτικής Συνέλευσης να προγραμματίσουν μια νέα, επείγουσα σύνοδο στην οποία το μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη θα ήταν η ρύπανση από τον πρώην RTB Bor. 

«Είναι δυνατόν να θυσιάσουμε την υγεία του πληθυσμού μας προς όφελος του κέρδους κάποιου;» Αυτό δεν θα τελειώσει, καλά επειδή οι άνθρωποι προετοιμάζονται για μεγάλες διαμαρτυρίες, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά «, προειδοποίησε ο Janošević. 

Ο Balašević αξιολόγησε την οικολογική κατάσταση στο Bor ως ανησυχητική και υπενθύμισε τις μετρήσεις που δείχνουν σχεδόν καθημερινές υπερβάσεις όχι μόνο του διοξειδίου του θείου αλλά και των βαρέων, καρκινογόνων μετάλλων, του μολύβδου, του καδμίου και του αρσενικού. 

Ο σύμβουλος του Λαϊκού Κόμματος, Dragan Marković, είπε ότι ο επιθεωρητής οικολογίας της δημοκρατίας βρισκόταν σε διακοπές, αλλά επίσης αξιολόγησε ότι «δεν έχει υπάρξει κανένα όφελος από αυτόν μέχρι τώρα». 

Απαντώντας σε δηλώσεις της αντιπολίτευσης, οι οποία επέστρεψε στα κοινοβουλευτικά έδρανα μετά από πολύ καιρό, ο δήμαρχος είπε ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τη διοίκηση του «Zidjin» και του Υπουργού Ορυχείων και Ενέργειας Aleksandar Antic, για υπερβολική ρύπανση και ανακοίνωσε ποινικές κατηγορίες εναντίον αυτών που ρυπαίνουν . 

«Οι ζωές των παιδιών μας και οι δικές μας απειλούνται και η πόλη θα πολεμήσει θεσμικά για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Τα υπουργεία θα πρέπει να μιλήσουν ‘πιο σταθερά και υπεύθυνα’ με την εταιρεία Zidjin, η οποία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την RTB στην πολιτεία της Σερβίας», δήλωσε ο Μίλιτς. 

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες του Μπορ δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν τη μεγάλης κλίμακας ρύπανση επιβλαβών ουσιών στον αέρα. 

«Εάν η ρύπανση συνεχιστεί στο μέλλον, εγώ, ως δήμαρχος, θα υποβάλω ποινική καταγγελία και το δηλώνω υπεύθυνα τόσο ενώπιον των πολιτών όσο και ενώπιον της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας», δήλωσε ο δήμαρχος. 

 Ο Milikić υπολόγισε ότι ο Zidjin είναι «η ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης του Bor», ότι ο προϋπολογισμός είναι υψηλότερος κατά 1,2 δισεκατομμύρια δηνάρια χάρη στην παραγωγή χαλκού, αλλά ότι λόγω της ρύπανσης, όπως είπε, πρέπει να γίνει «αναθεώρηση των σχέσεων». 

 Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικολογίας δεν απάντησε στο υποβληθέν σχέδιο τοπικής δράσης, ότι διατηρήθηκε σε συρτάρια περισσότερο από ό, τι ορίζει ο νόμος και στη συνέχεια απεστάλη πίσω για εναρμόνιση. 

Πηγή: https://slobodna.rs/srbija/alarmantno-stanje-u-boru-da-li-je-moguce-da-cemo-zrtvovati-zdravlje-naseg-stanovnistva-zarad-profita-kineza 

Μετάφραση : Οικονομίδης Ξάνθος