Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Το νέο ΚομμΆρθροουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας (NKPJ) θέλει να επισημάνει ορισμένα γεγονότα, λόγω των οποίων η μετεγκατάσταση της Σερβικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να γίνει για κανέναν λόγο.  

Σας υπενθυμίζουμε, ότι ο Πρόεδρoς της Σερβίας, Aleksand ar Vučić, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον λεγόμενο πρόεδρο του επονομαζόμενου κράτους του Κοσσυφοπεδίου, ο Avdulah Hoti, υπέγραψε μια επαίσχυντη συμφωνία στην Ουάσινγκτον, με την οποία η Σερβία δεσμεύεται για αυτήν την πράξη, η οποία έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, και πάνω απ’ όλα στην Παλαιστίνη. 

Αρχικά επισημαίνουμε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε και συνεχίζει να εκτελεί μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο, την κατοχή της παλαιστινιακής γης, διαπράττοντας αμέτρητα εγκλήματα χωρίς τιμωρία εναντίον του παλαιστινιακού λαού.  

Πραγματοποιούνται στρατιωτικές ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, με πολλή υπερβολική χρήση βίας και συχνές δολοφονίες, και τα θύματα είναι ακόμη και μικρά παιδιά.                                          Επίσης, εκτός από χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, το Ισραήλ κρατά επίσης ανήλικους στις φυλακές, παιδιά π.χ.                                                                                                                                             

Το Ισραήλ έκλεισε τη Δυτική Όχθη με έναν τοίχο, την οποία διατηρεί εντελώς απομονωμένη, σαν ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο οποίο δεν παρέχονται φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα ή άλλες απαραίτητες ανάγκες για την κανονική ζωή των ανθρώπων, σε αυτήν την περιοχή.  

Η ρατσιστική σιωνιστική πολιτική κατέλαβε και έδιωξε εκατομμύρια Παλαιστινίους από τις αιώνες εστίες τους και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχε την αποφασιστική υποστήριξη του δυτικού ιμπεριαλισμού, κυρίως του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.  

Για παράδειγμα, επί του παρόντος πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες για την κατασκευή περισσότερων από 500 σπιτιών για Ισραηλινούς στα απαχθέντα τμήματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ,  τα οποία επίσης περιβάλλονται από τείχος.                                         

Δεξιά, γραφικά και εξαιρετικά συντηρητικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν και παραμένουν οι κύριοι χορηγοί τέτοιων ενεργειών από το Ισραήλ, όπως ακριβώς ήταν υπέρμαχα, κινήσεων μετεγκατάστασης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση Tramp. 

Αυτή η πράξη είναι μέρος της επιθετικής και επικίνδυνης πολιτικής που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία αντιπροσωπεύει μια σημαντική γεωστρατηγική ζώνη μεγάλης σημασίας για τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.  

Το Ισραήλ είναι ένας από τους κύριους παράγοντες αποσταθεροποίησης και στρατιωτικοποίησης της περιοχής και όλες οι προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για συνύπαρξη στην Παλαιστίνη, η ειρήνη και ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων, αποτυγχάνουν πάντοτε εξαιτίας του εκφοβιστικών  και του εκβιαστικών όρων, που θέτει το Ισραήλ, με κρίσιμη αμερικανική υποστήριξη.                                    

Έτσι, η πράξη μετεγκατάστασης της πρεσβείας προσπάθησε να εξαλείψει εντελώς τη λύση για την ίδρυση και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. 

Η ανακοίνωση της πρόθεσης μετακίνησης της Σερβικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, η οποία εκ των πραγμάτων θα δώσει νομιμότητα στο Ισραήλ για τις προηγούμενες και ακόμη επιθετικές και ρατσιστικές προθέσεις κατοχής της, θα ήταν εις βάρος της ειρήνης και θα είχε αρνητικές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο. 

Πρώτα απ’ όλα, μια τέτοια πράξη θα αποτελούσε προδοσία του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος, στον οδυνηρό και δίκαιο αγώνα του πάντα βασίζονταν στην υποστήριξη του λαού μας και πάντα είχε την υποστήριξη του λαού μας. Οι άθραυστοι δεσμοί αλληλεγγύης και φιλίας θα προδοθούν, κάτι που θα ήταν μαχαίρι, όχι στην πλάτη, αλλά στην καρδιά των Παλαιστινίων. 

Τότε, είναι βέβαιο ότι αυτή η πράξη θα επιδεινώσει σημαντικά τις σχέσεις της Σερβίας με τις παραδοσιακά φιλικές χώρες του αραβικού κόσμου, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, με την οποία και αυτό θα ερχόταν για συζήτηση. . 

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλει στο να μην αναγνωρίσει το Ισραήλ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αντίθετα, το ίδιο έγγραφο συνεπάγεται την αμοιβαία αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και του Ισραήλ, ως μια φυσική μορφή συνεργασίας και σχέσεων μεταξύ δύο εντελώς προϊμπεριαλιστικών καθεστώτων υπό την αμερικανική προστασία. 

Επιπλέον, το Ισραήλ πραγματοποιεί παράνομες κινήσεις κατοχής, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, ειδικά στην περίπτωση της πόλης της Ιερουσαλήμ, η οποία έχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς που επιβεβαιώνεται από την πλευρά του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί πρωτεύουσα του Ισραήλ.                                     

Έτσι, η μετεγκατάσταση της σερβικής πρεσβείας θα ήταν μια πράξη αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, το οποία επικαλείται η Σερβία για την υπεράσπιση των συμφερόντων της στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα περιπλέξει άσκοπα τη θέση της χώρας μας στην υπεράσπιση των ζωτικών κρατικών συμφερόντων της. 

Επί του παρόντος, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο η Γουατεμάλα, μετέφερε την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.  

Εάν η Σερβία έκανε το ίδιο, θα ήταν, όπως και στην περίπτωση της Γουατεμάλας, μια προφανής παραχώρηση στην ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία θα υπονόμευε περαιτέρω την ήδη υποβαθμισμένη και μηδενική φήμη της Σερβίας στον κόσμο, η οποία είναι αναμφισβήτητα μαριονέτα αυτών, που 20 χρόνια πριν. βομβάρδισαν και σκότωσαν άγρια. Οι ελευθεριακές μας παραδόσεις και φιλοδοξίες και συνεπώς η φήμη που έχουμε χτίσει και είχαμε μεταξύ όλων των προοδευτικών και φιλελεύθερων λαών του κόσμου θα ταπεινώνονταν. 

Για πολλούς ανθρώπους στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, το ζήτημα της Παλαιστίνης αντιμετωπίζεται δικαιολογημένα με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και συναίσθημα. 

Η πράξη της μετακίνησης της Σερβικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ θα σήμαινε ξύσιμο ζωντανών πληγών. Αυτή η πράξη θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες αρνητικές αντιδράσεις στον κόσμο απέναντι στον λαό και τη χώρα μας, καθώς και στην ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας μας. 

Το NCPJ θεωρεί υποκριτικές τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και της Τουρκίας, που δεν είναι υπέρ της μετεγκατάστασης της σερβικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.  

Πρώτον, οι χώρες της ΕΕ έχουν υποτιθέμενη συναίνεση για την απόφαση ότι οι πρεσβείες θα πρέπει να βρίσκονται στο Τελ Αβίβ και όχι στην Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.  

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία του Ερντογάν, ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν το ιμπεριαλιστικό σχέδιο, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, το λεγόμενο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ταυτόχρονα αντιτίθεται αρχικά, στο ίδιο ιμπεριαλιστικό σχέδιο, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, το κράτος του Ισραήλ με την πρωτεύουσά του στην Ιερουσαλήμ. 

Το NKPJ απαιτεί από τις αρχές της Σερβίας και τον Πρόεδρο Aleksandar Vučić να μην επιβάλουν ιστορικό λεκέ και βάρος στη χώρα μας, με μια τόσο επαίσχυντη και ανεύθυνη κίνηση που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές ιστορικές συνέπειες.  

Ταυτόχρονα, ζητούμε τον σεβασμό του βασικού διεθνούς δικαίου, κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, της κατοχής και του εκβιασμού. 

Ο λαός της Σερβίας θα είναι για πάντα ειλικρινής φίλος του λαού της Παλαιστίνης! 

Κάτω η προϊμπεριαλιστική μαριονέτα, κυβέρνηση της Σερβίας! 

Κάτω η συμφωνία με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ! 

Κάτω η κατοχή του Παλαιστινιακού κράτους! 

Γραμματεία NKPJ, 

Βελιγράδι 

07 Σεπ 2020 

μετάφραση Ξανθος Οικονομίδης