Ο Αμερικανός Πρόεδρος διατάζει τη δολοφονία ξένων ηγετών και κομπάζει γι’ αυτό

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο «Fox News» ότι το 2017 είχε διατάξει τη δολοφονία του Σύρου ομολόγου του, Μπασάρ Ασαντ, αλλά την εντολή δεν την διεκπεραίωσε ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζέιμς Μάτις.

«Θα προτιμούσα να τον είχα θέσει εκτός (σ.σ. τον Πρόεδρο Ασαντ). Τα είχα όλα έτοιμα αλλά ο Μάτις δεν ήθελε να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι δεν μετάνιωσε τόσο που ανακάλεσε την απόφαση δολοφονίας του Σύρου Προέδρου, όσο που υπουργοποίησε τον στρατηγό Μάτις. Τον χαρακτήρισε μάλιστα «υπερτιμημένο» και «κακό άτομο».

Ο Τραμπ ρωτήθηκε για ένα απόσπασμα στο βιβλίο του δημοσιογράφου του Bob Post του 2018, «Φόβος», στο οποίο ο Τραμπ κάλεσε τον Μάτις και είπε ότι ήθελε να σκοτώσει τον Άσαντ όταν ο Σύριος ηγέτης κατηγορήθηκε ότι ξεκίνησε μια χημική επίθεση εναντίον αμάχων το 2017. «Ας τον σκοτώσουμε! Ας εισβάλουμε. Ας σκοτώσουμε πολλά από αυτά», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Woodward. (“Let’s f—ing kill him! Let’s go in. Let’s kill the f—ing lot of them,”).

Οι δολοφονίες ή η διαταγή για αυτές, κρατικών ηγετών μη αρεστών στις ΗΠΑ, είναι μια πάγια τακτική τους πολλές δεκαετίες τώρα. Η δολοφονία του Σουλεϊμανί του Ιράν πρόσφατα αλά και οι εκατοντάδες απόπειρες στο παρελθόν κατά του Κάστρου είναι μερικά από τα επεισόδια αυτής της πρακτικής.

Το να κομπάζει όμως ο πρόεδρος τους ανοικτά γι’ αυτό αποτελεί μια κλιμάκωση του κυνισμού και ανοικτή απειλή κατά πάντων.

Φανταστείτε αντιστρόφως τι θα γινόταν και πόσοι ποταμοί προπαγάνδας θα χυνόταν, πόσοι στρατοί θα ετοιμαζόντουσαν για πόλεμο, αν κάποιος άλλος ηγέτης απειλούσε ανοικτά με δολοφονία του αμερικανού προέδρου…

Ν.Π.

Εύφορη Πεδιάδα