Μετράει την… ανθεκτικότητά της η Ε.Ε. σε 4 άξονες

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Νέο εργαλείο διαμόρφωσης των μακροπρόθεσμων πολιτικών στη μετά κορονοϊό εποχή η Εκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων, που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ανθεκτικότητα» είναι ο νέος όρος γύρω από τον οποίο τα τεχνοκρατικά επιτελεία των Βρυξελλών φαίνεται ότι θα κινηθούν στη μετά Covid-19 εποχή. Οπως στο παρελθόν ο όρος «σύγκλιση» και αργότερα οι όροι «σταθεροποίηση» και «προσαρμογή» επιχείρησαν να συμπυκνώσουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι τώρα η ανθεκτικότητα (resilience) είναι ο όρος που διαπερνά την πρώτη Εκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Εκθεση είναι ένα νέο εργαλείο που θα μετρά τις επιδόσεις και τις δεξιότητες των 27 κρατών-μελών και της Ε.Ε. ως συνόλου σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, με βάση τις οποίες θα χαράσσονται οι μελλοντικές πολιτικές της Ενωσης και θα αναλαμβάνονται νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «μεγα-τάσεων» της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πληθωρική χρήση της «ανθεκτικότητας» ήταν χαρακτηριστική στις χθεσινές δηλώσεις, κατά την παρουσίαση της Εκθεσης. «Η παρούσα έκθεση καταδεικνύει τη σημασία της ανθεκτικότητας για μια ισχυρή και διαρκή ανάκαμψη», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η πανδημία έχει επιβεβαιώσει την ανάγκη να καταστούν οι πολιτικές μας τεκμηριωμένες, διαχρονικές και επικεντρωμένες στην ανθεκτικότητα», είπε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Η πρώτη Εκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Ε.Ε. εξετάζει την ανθεκτικότητα της Ενωσης σε τέσσερις συγκεκριμένες διαστάσεις: στην κοινωνική και οικονομική πολιτική, στη γεωπολιτική, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία. Για κάθε διάσταση, η έκθεση προσδιορίζει τις ικανότητες, τα τρωτά σημεία και τις ευκαιρίες που αποκάλυψε η κρίση του κορονοϊού και που πρέπει να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμα. Ως παράδειγμα η Επιτροπή αναφέρει την πρόσφατη ανακοίνωσή της για τις 30 κρίσιμες πρώτες ύλες, η έλλειψη των οποίων δεν επιτρέπει στην Ε.Ε. να πρωτοπορήσει σε πεδία όπως η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Είναι αδύνατο να υπηρετηθεί ο στόχος για διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές χωρίς επαρκή πρόσβαση στις σπάνιες γαίες, κυρίως το λίθιο, που είναι απαραίτητες στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Εκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων περιλαμβάνει πρωτότυπους πίνακες ανθεκτικότητας, στους οποίους βαθμολογούνται οι επιδόσεις των κρατών-μελών και θα αποτελέσουν βάση συζήτησης της Επιτροπής με τις κυβερνήσεις και τα άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. (διαθέσιμη στον ιστότοπο: https://ec.europa.eu).

Μια πρώτη γεύση για τη νέου τύπου τεχνο-πολιτική της Ε.Ε. θα δώσουν η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ε.Ε.» (State of the EU), καθώς και η ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης (ESPAS) τον Νοέμβριο.

efsyn