Είκοσι χρόνια από την εκλογική ήττα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

 Mirjana Čekerevac (24/09/2020) 

Ήδη στις 27 Σεπτεμβρίου, άρχισαν διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη Σερβία για απόπειρα κλοπής εκλογών και δύο ημέρες αργότερα οι ανθρακωρύχοι της Κολουμπάρα κατέβηκαν σε απεργία. 
 
“Θέλω να συγχαρώ τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και τώρα εγώ θα ξεκουραστώ λίγο”, έτσι είπε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αποχαιρετώντας τη λειτουργία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στις 6 Οκτωβρίου

2000, παραδεχόμενος μόνο τότε, μετά από μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις, ότι έχασε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα. την ημέρα πριν από δύο δεκαετίες, στις 24 Σεπτεμβρίου 2000. Οι προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με τις εκλογές για τη Βουλή της ΟΔΓ και τις τοπικές εκλογές στη Σερβία. 
Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας και αρχηγός του DSS, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κέρδισε το 48,22 τοις εκατό των ψήφων, και ο υποψήφιος του SPS, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, 40,24 τοις εκατό των ψήφων, μετά το οποίο ο πρόεδρος της, Μπόριβοι Βούκιτσεβιτς είπε, ότι έληξαν οι προετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 8 Οκτωβρίου. Το DOS, το οποίο αποτελούνταν από 18 κόμματα της αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι ο υποψήφιος τους κέρδισε τον πρώτο γύρο, με το 52,54% των ψήφων, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών. 

Ήδη από τις 27 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη Σερβία, για απόπειρα κλοπής στις εκλογές και δύο ημέρες αργότερα, οι ανθρακωρύχοι της Κολουμπάρα άρχισαν να απεργούν. Το DOS κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν μπροστά στην Ομοσπονδιακή Βουλή, στις 5 Οκτωβρίου για την υπεράσπιση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Μιλόσεβιτς, ωστόσο, ετοιμαζόταν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες.

http://www.politika.rs/

μετάφραση Ξανθος Οικονομιδης