Τούρκοι στρατιώτες βασάνισαν και πέταξαν δύο Κούρδους από ελικόπτερο

Μια απίστευτη ιστορία βασανισμού δύο Κούρδων πολιτών από Τούρκους στρατιώτες απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τη γειτονική χώρα, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για πρακτικές συστηματικών βασανιστηρίων και άλλων απάνθρωπων πρακτικών.

Τα τραύματα που φέρουν τα θύματα στην τουρκική επαρχία Βαν υποδηλώνουν πτώση τους από μεγάλο ύψος, αλλά και ξυλοδαρμό σύμφωνα με έκθεση που έδωσαν γιατροί της περιοχής στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Οι Οσμάν Σιμπάν και Σερβέτ Τουργκούτ είχαν βρεθεί υπό κράτηση από Τούρκους στρατιώτες κατά τη διάρκεια επιχείρησης στις 11 Σεπτεμβρίου και οι συγγενείς τους δεν είχαν νέα τους για δύο ημέρες. Μετά την «εξαφάνισή»  τους οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δημοσίου νοσοκομείου.Advertisement

«Χρησιμοποιούν εχθρικές πρακτικές και θεσμοθετημένα βασανιστήρια κατά των Κούρδων» δήλωσε για το περιστατικό ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP καταγγέλλοντας τα όσα κάνουν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1307009305225367554&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Feyropi%2F261112_toyrkoi-stratiotes-basanisan-kai-petaxan-dyo-koyrdoys-apo-elikoptero&theme=light&widgetsVersion=219d021%3A1598982042171&width=550px

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι στρατιώτες πήγαν τους δύο Κούρδους πρώτα σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατέγραψαν πρήξιμο στα πρόσωπα, τα κεφάλια και τους λαιμούς τους εξαιτίας τραύματος.

Μάρτυρες, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι οι στρατιώτες πέταξαν τον Σιμπάν και ο Τουργκούτ από ελικόπτερο. Παράλληλα, η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι τα τραύματά τους έχουν προέλθει από πτώση από μεγάλο ύψος, ενώ καταγράφει πως οι στρατιώτες υποστήριξαν ότι οι δύο Κούρδοι έπεσαν από έναν βράχο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του HDP οι δύο άνδρες τέθηκαν υπό κράτηση και εξαναγκάστηκαν να μπουν μέσα σε ελικόπτερο, ενώ βρίσκονταν για εργασία στα χωράφια τους, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ήδη ζητήσει από τον δικηγορικό σύλλογο του Βαν να καταθέσει μήνυση για βασανιστήρια, απόπειρα δολοφονίας και κατάχρηση εξουσίας.

Στην μήνυσή του αναφέρουν ότι το χωριό βρίσκεται υπό απειλή και ότι οι στρατιώτες τους είπαν πως θα το κάψουν εάν δεν αποχωρήσουν από τις περιουσίες τους, καθώς τους κατηγορούν για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Σιμπάν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την Κυριακή όμως δεν έχει καταθέσει ακόμη, καθώς έχει προσωρινή αμνησία πιθανότατα εξαιτίας των βασανιστηρίων. Ο Τουργκούτ παραμένει σε τεχνητό κώμα με αιμορραγία στον εγκέφαλο, έντεκα πλευρά σπασμένα και αρκετά τραύματα στα πνευμόνια του. Έχει ακόμη κατάγματα στο κρανίο, τα δάχτυλα, τα χέρια και τα πόδια του.

Η επίσημη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάντως, αναφέρει ότι ο Τουργκούτ αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους στρατιώτες και έπεσε από έναν γκρεμό, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει, ενώ ο Σιμπάν κατηγορείται ότι βοήθησε τρομοκράτες.

efsyn.gr/