Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Με μια φράση ο Μητσοτάκης τα είπε όλα: «Το δίλημμα είναι “Αυτοπροστασία ή Καραντίνα“»!

Δεν ξέρουμε πόσο παιδεύτηκαν οι λογογράφοι του για να βρουν το υποκατάστατο της «ατομικής ευθύνης», όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να το αναγνωρίσει κανείς στη λέξη «αυτοπροστασία». Την επέλεξαν για να κάνουν restart, επειδή η «ατομική ευθύνη», που τσαμπούναγαν σε καθημερινή βάση ο Χαρδαλιάς και άλλοι, «κάηκε» στη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν μπορούσαν να την υποστηρίξουν ούτε οι φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι.

Το ίδιο πρέπει να γίνει με την «αυτοπροστασία». Ευθύς αμέσως, μάλιστα. Γιατί πρόκειται για πρόκληση.

Τι μας είπε ο Μητσοτάκης; Οτι για το lockdown θα φταίτε εσείς (ο ελληνικός λαός) και όχι εμείς (η κυβέρνηση).

Το lockdown στο οποίο αναγκαστικά θα καταφύγουν, αφού προηγουμένως διαλύσουν ακόμα περισσότερο τη χώρα.

Οι ίδιοι διέλυσαν τη χώρα, «για μια χούφτα τουρίστες». Κι ενώ αυτό αποτελεί κοινό μυστικό (αρκεί να συγκρίνει κανείς τα επιδημιολογικά δεδομένα του Ιούνη με αυτά του Ιούλη, του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη), το κρύβουν «ντροπαλά». Ξέρετε γιατί; Γιατί αυτή η παραδοχή οδηγεί κατευθείαν στη δική τους αποκλειστική ευθύνη και κλείνει κάθε δρόμο προς την «ατομική ευθύνη».

Κι αφού οδήγησαν σε έξαρση την πανδημία, συνέχισαν την ίδια εγκληματική πολιτική, η οποία οδηγούσε σε παραπέρα έξαρση. Ανοιξαν τα σχολεία με τμήματα των 25-28 μαθητών. Κατά τα άλλα, φταίει ο συγχρωτισμός των νέων στις πλατείες. Αφήνουν τον κόσμο να «παστώνεται» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα εργοστάσια, στις αποθήκες και στα γραφεία, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο των συνθηκών που επικρατούν στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Κατά τα άλλα, φταίει ο συγχρωτισμός στις κοινωνικές συναναστροφές.

Για να μη μιλήσουμε για την απουσία ουσιαστικού τέστινγκ που θα επέτρεπε καλύτερη επιδημιολογική γνώση και επομένως καλύτερη προστασία του πληθυσμού (γιατί κανένας δε θέλει να διασπείρει τον ιό σε συγγενείς, φίλους, αγνώστους και θα πάρει όλα τα μέτρα προστασίας, αν ξέρει ότι είναι θετικός). Ακόμα κι αν δεχτούμε τους «μαϊμουδισμένους» αριθμούς που δίνουν για τα τεστ, ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έγινε σε χώρους υψηλού κινδύνου και όχι «στην κοινότητα». Γι’ αυτό άλλωστε σμπαραλιάστηκε το περιβόητο σύστημα ιχνηλάτησης και έχουμε φτάσει στο σημείο τα μισά κρούσματα να είναι «ορφανά».

Ολα τα μέτρα που ανακοίνωσαν μέχρι τώρα αποδείχτηκαν ανίσχυρα να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Οι επικίνδυνοι δείκτες ούτε καν σταθεροποιήθηκαν. Αντίθετα, χειροτερεύουν από βδομάδα σε βδομάδα.

Η καραντίνα θα πλήξει περισσότερο τους φτωχότερους, λέει ο Μητσοτάκης! Αυτό κι αν είναι θράσος. Προσπαθούν να φορτώσουν στον ελληνικό λαό τη νέα έκρηξη της πανδημίας, επειδή δεν… αυτοπροστατεύεται και ταυτόχρονα του λένε προκαταβολικά: «ήθελές τα κι έπαθές τα». Θα πληρώσεις ακριβά τις συνέπειες της κρίσης, αλλά θα φταις εσύ επειδή δεν… αυτοπροστατεύθηκες. Δε θα πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο, στην υπηρεσία του οποίου βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά να πληρώσει ο… άφρων λαός, που επειδή δεν… αυτοπροστατεύθηκε, πήρε στο λαιμό του και την… υγιή επιχειρηματικότητα.

Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, επειδή η κυβέρνηση φροντίζει μόνο για την αποποίηση των ευθυνών της και για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, επειδή η περιβόητη επιστημονική επιτροπή βρίσκεται στην υπηρεσία της κυβέρνησης και όχι στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Και στο υγειονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο.

Πρέπει να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα να αποκρούσουμε την προσπάθεια του κεφαλαίου και της κυβέρνησής του να μας φορτώσουν τα βάρη της κρίσης.

ΚΟΝΤΡΑ