Το «Facebook» απειλεί να φύγει από την Ευρώπη

Άρθρο : Jelena Kavaja(24/09/2020)

Ο γίγαντας της τεχνολογίας συγκρούεται με την ΕΕ για την απαγόρευση αποστολής δεδομένων χρηστών στις ΗΠΑ, ώστε να μην εκτίθενται σε υπηρεσίες πληροφοριών 

Το μεγαλύτερο διαδικτυακό κοινωνικό δίκτυο, δεν θα μπορεί να λειτουργεί στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν απαγορευτεί η αποστολή δεδομένων χρήστη στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το «Instagram», το οποίο ανήκει στο «Facebook». Αυτό δηλώνεται από τους νόμιμους εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας κατά την υποβολή στο δικαστήριο του Δουβλίνου, όπου τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία είναι το «Facebook», ζητώντας το πάγωμα της διαδικασίας που ηγείται ο Ιρλανδός επίτροπος για την προστασία δεδομένων, το οποίο εγκρίθηκε από το δικαστήριο. 

Το «Facebook» αρνείται την εκτίμηση, ότι το έγγραφο αποτελεί απειλή απόσυρσης και αναφέρει ότι είναι μόνο μια αντανάκλαση της πραγματικής κατάστασης: πολλές εταιρείες εξαρτώνται από τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, και χωρίς το διεθνές νομικό πλαίσιο της οικονομίας που υποφέρει, αναφέρει το «Guardian». Το «Facebook» προειδοποιεί, ότι η απαγόρευση μεταφοράς δεδομένων, θα έχει συνέπειες για τις επιχειρήσεις της εταιρείας, αλλά και για 400 εκατομμύρια χρήστες και 25 εκατομμύρια εταιρείες στην ΕΕ, που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της. 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ιρλανδός Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, διέταξε τον αμερικανικό γίγαντα τεχνολογίας, να αναστείλει τη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ, αντιδρώντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου (CJEU) τον Ιούλιο, ότι δεν υπάρχουν αρκετές εγγυήσεις, ότι η αμερικανική νοημοσύνη δεν θα “σκαλίζει” τα δεδομένα των Ευρωπαίων. Το δικαστήριο αμφισβήτησε τη νομιμότητα της χρήσης τυποποιημένων συμβατικών ρητρών που επικαλείται το Facebook (επιτρέποντας την εξαγωγή δεδομένων με την προηγούμενη συγκατάθεση των χρηστών), σε περιπτώσεις όπου τα δεδομένα μεταβιβάζονται σε μια εταιρεία εκτός ΕΕ, που εμπίπτει στους αμερικανικούς νόμους περί εποπτείας πληροφοριών . 

Ήταν η τελευταία σε μια σειρά ετυμηγοριών, σε μια μακρά νομική διαδικασία, που ο Αυστριακός δικηγόρος Max Schrems ηγείται ενάντια του «Facebook» για σχεδόν 10 χρόνια. Έγινε διάσημος όταν, ως φοιτητής το 2011, ξεκίνησε τον αγώνα ενάντια στην εταιρεία του Mark Zuckerberg, λόγω της υπερβολικής εισβολής στο απόρρητο των χρηστών, καταθέτοντας αγωγή στον Ιρλανδό επίτροπο. Οι κατηγορίες αυξήθηκαν όταν δύο χρόνια αργότερα, ο Edward Snowden ανακοίνωσε, ότι μέσω του προγράμματος «Prism», η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA, έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών του «Google», «Facebook», «Apple» και άλλων αμερικανικών εταιρειών Διαδικτύου. 

Στη συνέχεια, ο Schrems υπέβαλε μια νέα αγωγή στο Δουβλίνο, ισχυριζόμενος ότι τα ευρήματα του Snowden έδειξαν σαφώς ότι η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ του 2000, γνωστή ως «Safe Harbor», δεν εγγυάται την ιδιωτικότητα των ευρωπαίων πολιτών. Ο Ιρλανδός επίτροπος υπέβαλε την υπόθεση στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο κατέληξε το 2015 ότι η συμφωνία δεν ήταν έγκυρη. Μετά από αυτό, η ΕΕ προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά δεδομένων, το λεγόμενο “ασπίδα της ιδιωτικής ζωής”, αλλά το δικαστήριο το κατέρριψε επίσης τον Ιούλιο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν προσέφερε επαρκή προστασία στους πολίτες της ΕΕ από την παρακολούθηση πληροφοριών των ΗΠΑ. Τα ρυθμιστικά όργανα στα κράτη μέλη, καλούνται να ελέγχουν κάθε μεταφορά δεδομένων, για να διασφαλίζουν ότι συμμορφώνεται με τις διατάξεις των ευρωπαϊκών κανονισμών GDPR. 

Ο Schrems, ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας «Ευρώπη εναντίον του Facebook», χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναθεωρήσουν σοβαρά τους νόμους περί εποπτείας, εάν οι αμερικανικές εταιρείες ήθελαν να διατηρήσουν το ρόλο τους στην αγορά της ΕΕ. Ορισμένοι σχολιαστές αναφέρουν επίσης, τη δυνατότητα διαχωρισμού του «Facebook» σε δύο μέρη, κάτι που θα ήταν μια ακριβή και περίπλοκη διαδικασία για αυτήν την εταιρεία. 

Ο επικεφαλής του «Facebook» για τις επικοινωνίες, ο Nick Clegg, κάποτε ο Βρετανός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης από τις τάξεις του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, έγραψε στο blog του, ότι η διεθνής μεταφορά δεδομένων είναι το θεμέλιο της παγκόσμιας οικονομίας και η βάση πολλών υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Για παράδειγμα, μια γερμανική startup εταιρεία, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες cloud μιας αμερικανικής εταιρείας ή ένας Γάλλος έμπορος δεν θα μπορεί να έχει τηλεφωνικό κέντρο στο Μαρόκο. Το «Facebook» παραπονιέται ότι αντιμετωπίστηκε άδικα, επειδή καμία άλλη εταιρεία δεν έχει επιβάλει τέτοια μέτρα, αν και πολλές εξάγουν δεδομένα  από την ΕΕ σε άλλες χώρες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να βρει μια λύση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το πρόβλημα, το οποίο είναι βασικά η ασυνέπεια των δύο νομικών συστημάτων, όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν ευρείες εξουσίες, στην εποπτεία πληροφοριών, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το θεμελιώδες ευρωπαϊκό δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Didier Reynder, δήλωσε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αλλάξουν το νόμο περί εποπτείας, προκειμένου να μειώσουν το χάσμα που υπάρχει, μεταξύ αυτής και των ευρωπαϊκών νόμων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. 

Πηγή: http://www.politika.rs/sr/clanak/463189/Fejsbuk-preti-odlaskom-iz-Evrope 

Μετάφραση : Ξάνθος Οικονομίδης