Το νυστέρι του κράτους στον Ιπποκράτη

Άρθρο : Boško Jakšić  (30/09/2020

Η τεχνολογία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εδώ και πολύ καιρό, αλλά θα ήθελα ακόμα να εισάγω μερικά κλιπ στον κρατικό θραυστήρα, ο οποίος αλέθει τη συλλογική μνήμη τόσο αποτελεσματικά, ώστε τα σκάνδαλα από την περασμένη εβδομάδα να ακούγονται παλιά. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εύκολα την ντροπή που συνέβη στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία, όταν οι επικεφαλής δύο κλινικών και ενός ινστιτούτου βρέθηκαν κάτω από το νυστέρι του καθεστώτος. Η ταπεινωτική επέμβαση, όπως όλες οι παρόμοιες,πραγματοποιήθηκε χωρίς αναισθησία. Ζωντανά. 

Τρεις καθηγητές, και υπάρχουν συνολικά επτά επικεφαλης, απολύθηκαν προφανώς επειδή υπέγραψαν την πρωτοβουλία «Ενωμένοι κατά του Κορωνοϊού «, μια ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, στην οποία εξετάζεται κριτικά το έργο του Προσωπικού Κρίσεων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Λόγω της απώλειας της εμπιστοσύνης του κοινού, ζητείται η κατάργησή του. Η πρωτοβουλία 350 γιατρών εξελίχθηκε σε μια ένωση πολιτών, η οποία υποστηρίχθηκε από τις υπογραφές σχεδόν 3.000 συναδέλφων τους. 

Το γεγονός ότι οι γιατροί τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στην επιλεγμένη ομάδα, η οποία επαινείται από τον Πρώτο Επιδημιολόγο, τον Πρώτο Ιολόγο, τον Πρώτο Ειδικό Λοιμώξεων, τον Πρώτο Πνευμονολόγο της Σερβίας – τον πρόεδρό του και τον πιο γνωστό πολίτη αυτής της χώρας – δεν μπορούσε να περάσει ατιμώρητη. Η αμαρτία είναι ασυγχώρητη σε ένα καθεστώς, που δεν ανέχεται καμία κριτική, είτε είναι επαγγελματική είτε καλοπροαίρετη. 

Πώς, εκτός από τον γυμνό ρεβανσισμό, να εξηγήσουμε ότι οι πρώην «ήρωες», με τους οποίους ορκίστηκε η κυβέρνηση, ήταν ακατάλληλοι, μόνο λόγω της υπογραφής μιας διακήρυξης, που δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο, αλλά βάσει γνώσης και εμπειρίας, προειδοποιεί για τον τρόπο διεξαγωγής της καταπολέμησης της πανδημίας; 

«Δεν είμαστε σε μια φυλετική κοινωνία», απάντησε ο Zlatibor Loncar τη στιγμή που ρωτήθηκε εάν θα είχαν επιβληθεί κυρώσεις στους υπογράφοντες της διακήρυξης. Αποδεικνύεται ότι ο υπουργός έδειξε τα προσόντα της κοινωνίας στην οποία ζούμε: θα εκδικηθεί τους γιατρούς. που υποχρεούνται από τον ιπποκρατικό όρκο να εργαστούν προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας. 

Αντιανθρωπιστική, απάνθρωπη, μη πολιτισμένη. Θέλουν να μας ξεγελάσουν ξανά. Πιστεύει κανείς ότι οι αρχηγοί της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας αντικαταστάθηκαν λόγω «οργανωτικής αλλαγής σύμφωνα με τις ανάγκες του Στρατού … και εντός των οποίων θα γίνουν πολλές αλλαγές προσωπικού», όπως αναφέρεται στην εξήγηση του Υπουργείου Άμυνας; Είναι  «προσωπικό» για απόλυση. ο επικεφαλής της Κλινικής Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης της VMΑ, καθηγητής από την ομάδα, που θεράπευσε τον Πρόεδρο της Σερβίας στο τέλος του περασμένου έτους; 

 Ναι, δεδομένου ότι οι γνώσεις των εμπειρογνωμόνων είναι λιγότερο σημαντικές, από την πολιτική ανυπακοή, πώς η κυβέρνηση βιώνει μια «εξέγερση» που ονομάζεται « Ενωμένοι κατά του Κορωνοϊού ». Δεν υπήρχε τέτοιο χτύπημα στην τεχνογνωσία ακόμη και στο μονοκομματικό σύστημα της Γιουγκοσλαβίας του Broz(Τίτο). 

Ποιος είναι πραγματικά πεπεισμένος ότι οι αλλαγές στο Γενικό Νοσοκομείο στο Νόβι Παζάρ δεν έχουν καμία σχέση με την αναφορά 37 γιατρών που ειδικεύονται στην επείγουσα αλλαγή διευθυντή, όταν υποψιάζονται ότι οι αποφάσεις του οδήγησαν στην έξαρση του κορωνοΪού; Ποιος είναι ο σκοπός της δημιουργίας λίστας υπογραφόντων στο Leskovac; Θυμόμαστε τον γιατρό από την GAK που παραιτήθηκε για να αποφύγει την παρενόχληση. Έχει ξεχαστεί η κράτηση του δημοσιογράφου που κατέθεσε μαρτυρία για την κατάσταση στο Κλινικό Κέντρο Βοϊβοντίνα; 

Ο ενορχηστρωμένος εκφοβισμός. Εκδίκηση και λογοκρισία στο οποίο χτίζεται το εκπαιδευτικό μήνυμα της ενστάλαξης του φόβου: έτσι θα περάσει όποιος τολμά να ασκήσει κριτική στην αλάθητη κυβέρνηση. 

Έτσι, με διάφορες πιέσεις και εκβιασμούς, άρχισαν οι μετατοπίσεις εκείνων που, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τον τιτάνιο αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, χειροκροτήθηκαν από τις βεράντες στη Σερβία το βράδυ. 

Είμαστε υποχρεωμένοι να μην είμαστε σιωπηλοί.          Να μην καυχιόμαστε  για κάποια δικαιοσύνη, με υπερηφάνεια και θάρρος, και ας μη λέμε ψέματα στον εαυτό μας, βυθιζόμενοι όλο και πιο βαθιά στην τύφλωση και την κώφωση. Οι τραγωδίες του Σοφοκλή συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Ντρέπομαι για όλους αυτούς τους σιωπηλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πόσοι υπάρχουν. 

Ντρέπομαι επίσης για τους σιωπηλούς γιατρούς, οι οποίοι σίγουρα δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν με τα ευρήματα των συναδέλφων τους που υπογράφουν, αλλά δεν αναρωτιούνται ποιον  θα κόψει το νυστέρι της εξουσίας. Ξεχνούν ότι αύριο θα είναι η σειρά τους αν πουν κάτι. 

Ντρέπομαι επίσης για όλους εκείνους που παίζουν σα βόδια εμφανίζονται, για να υπερασπιστούν τη Jutka ή να δείξουν αλληλεγγύη στον διευθυντή του σκοπού από το Lucani, εκείνοι που, φοβούμενοι την απασχόληση, έφυγαν από την στοιχειώδη αλληλεγγύη για τον πατέρα του νεκρού νεαρού άνδρα. 

Ντρέπομαι για όλους όσους ασχολούνται περισσότερο με την πρόσκληση του Vučić από τον Λευκό Οίκο, παρά με την τοποθέτηση γιατρών, που θα αντικατασταθούν αύριο σε υπεύθυνες θέσεις, από άχρωμους κομματικούς υπάκουους χωρίς ίχνος επαγγελματικής αυθεντίας . 

Γιατί η Στρατιωτική Ένωση δηλώνει ότι η απόλυση του αρχηγού είναι «μια άλλη επιβεβαίωση ότι στο αμυντικό σύστημα επικρατεί η βία, η πολιτική δικτατορία και η ομοφωνία  , το οποίο πραγματοποιείται από κανέναν άλλο,παρά από τον απερχόμενο Υπουργό Αλεξάνταρ Βουλίν», όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο Υπουργός δεν προσπαθεί να σκεφτεί τίποτα μόνος του , αλλά είναι ένας ενθουσιώδης με κομπινεζόν και μπότες, που υπερηφανεύεται αποκλειστικά, ακολουθώντας τα βήματα του Ανώτατου Διοικητή του. 

Φοβάμαι ότι ειδικοί όπως ο Vučić και ο Vulin θα με θεραπεύσουν αύριο μετά το τέλος του σεμιναρίου των δύο εβδομάδων. 

Μετά από δύο μήνες αναμονής και πολλά αιτήματα, ο υπουργός Lončar επιτέλους δέησε, οπότε χθες (αργά για αυτό το κείμενο) πραγματοποιήθηκε συνάντηση με «ακατάλληλους γιατρούς» σχετικά με το θέμα: τη στάση του υπουργείου απέναντι στους υπογράφοντες  ως » Ενωμένοι κατά του Κορωνοϊού » 

Περιμένω μια εξήγηση και την αλήθεια. Δεδομένου ότι είναι απίθανο, οι γιατροί πρέπει να απεργήσουν και το Βελιγράδι να βγει ξανά στους δρόμους αύριο. Να σταθεί πίσω από τους αλλαγμένους γιατρούς. Να δείξουμε αλληλεγγύη στην αντίσταση στην αυθαιρεσία, η οποία με την αλαζονεία της δεν γνωρίζει πια τα σύνορα. 

Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Zoro-πρόεδρο χτίζει συνεχώς ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχει στοιχειώδης ανοχή σε άλλες απόψεις. Ακόμη και στην επιστήμη, η οποία δεν θα υπήρχε χωρίς την αντιπαράθεση διαφορετικών ερμηνειών θεωρίας και πρακτικής. Αυτό το είδος της Σερβίας απέχει λίγα χρόνια μακριά από την ανοχή, χωρίς την οποία δεν υπάρχει δημοκρατία. 

Πηγή : www,politika.rs 

Μετάφραση : Ξάνθος Οικονομίδης