Η ώρα της κάθαρσης

Αυτή τη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων του δημοκρατικού φάσματος ενώνουν τη φωνή τους από τις στήλες της «Εφημερίδας των Συντακτών» για να προασπίσουν τα πολυτιμότερα αγαθά μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας: τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και τις αρχές του ανθρωπισμού που πρέπει να συγκροτούν την κοινωνία.

Απέναντί τους μια σκοτεινή οργάνωση που φιλοδόξησε να ανασυστήσει στην Ελλάδα το γερμανικό ναζιστικό κόμμα NSDAP, μιμούμενη τις μεθόδους των μεσοπολεμικών Ταγμάτων Εφόδου που έφεραν στην εξουσία τον Χίτλερ, αφού πρώτα επικράτησαν στους αγώνες του δρόμου, με τη βία και το έγκλημα.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο να επιτευχθεί η σημερινή κοινή στάση του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου απέναντι στο φαινόμενο «Χρυσή Αυγή», εφόσον η ανάδειξη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης σε κόμμα επιτεύχθηκε την περίοδο που κορυφωνόταν η οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας και το πολιτικό σύστημα είχε καταρρεύσει.about:blank

Ζήσαμε έτσι πολλές φορές την επικράτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που δυσχέραιναν την αντιμετώπιση της ναζιστικής απειλής. Ο πρώτος που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί αυτές τις δυσκολίες ήταν βέβαια η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, η οποία συστηματικά χρησιμοποιούσε την κομματική της παρένδυση, για να μπερδέψει τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τις διωκτικές αρχές και τη Δικαιοσύνη.

Με τις διώξεις που ακολούθησαν τη δολοφονία Φύσσα και τη μεγάλη δίκη που τώρα ολοκληρώνεται έγινε αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Να διερευνηθεί δηλαδή ο εγκληματικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες όχι μόνο στους «μεμονωμένους» δράστες, όπως γινόταν έως τότε, αλλά και στους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, όπως ορίζει ο νόμος.

Η «Εφ.Συν.» παρακολούθησε από την πρώτη μέρα τη μεγάλη αυτή δίκη και στα πολυάριθμα ρεπορτάζ της περιέχονται τα συντριπτικά στοιχεία που ήρθαν στο φως τα πεντέμισι αυτά χρόνια. Απομένει μόνο η τελική πράξη, η απόφαση του δικαστηρίου, την οποία θα ανακοινώσει η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί την Τετάρτη.

Ηδη, όμως, η πολύχρονη και κοπιαστική προσπάθεια όλων των παραγόντων της δίκης έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Η Χρυσή Αυγή έχει ήδη διαλυθεί και οι πρώην «σκληροί» ακόλουθοι του Μιχαλολιάκου ανταλλάσσουν βαριές καταγγελίες μεταξύ τους, ενοχοποιώντας ο ένας τον άλλο.

Την Τετάρτη αναμένουμε την τελική πράξη της κάθαρσης σε αυτή τη σύγχρονη πολιτική τραγωδία

.efsyn.gr/