Η φρικτή δολοφονία ενός δασκάλου έχει γίνει εθνικό τραύμα της Γαλλίας

Υπάρχουν υποψίες, ότι ο δολοφόνος Abdulah Anzorov αντέδρασε στους ισχυρισμούς του Brahim Čnina, του πατέρα του μαθητή, ο οποίος κατηγόρησε τον δάσκαλο Samuel Pati για ισλαμοφοβία και έκανε εκστρατεία εναντίον του σε κοινωνικά δίκτυα

Ένας καθηγητής ιστορίας, του οποίου το κεφάλι κόπηκε κοντά στο Παρίσι, αφού έδειξε στους μαθητές καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ, ως απεικόνιση της ιδέας της ελευθερίας ως μέρος της πολιτικής εκπαίδευσης, παρουσιάστηκε αμέσως στη Γαλλία ως μάρτυρας της ελευθερίας της έκφρασης, αναφέρει σήμερα το Radio Free Europe (RFE).

Οι εκπαιδευτικοί σε αυτήν τη χώρα, αν και φοβισμένοι από τον συγκλονιστικό φόνο, λένε ότι δεν θα παραιτηθούν από τα αμφιλεγόμενα και δύσκολα θέματα.

Η δολοφονία του δασκάλου έφερε στη Γαλλία ένα εθνικό τραύμα, που αναβίωσε τις αναμνήσεις των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων, γράφουν οι New York Times, σημειώνοντας ότι το θύμα της επίθεσης παρουσιάστηκε αμέσως, ως μάρτυρας της ελευθερίας της έκφρασης σε όλο το γαλλικό πολιτικό φάσμα.

Εκπρόσωποι του γαλλικού κοινοβουλίου, σηκώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron δήλωσε στον τόπο της επίθεσης την Παρασκευή το βράδυ, ότι ήταν μια προσπάθεια να καταστρέψει τη Δημοκρατία.

Ο δάσκαλος σκοτώθηκε «επειδή παρέδιδε, επειδή δίδασκε ελευθερία έκφρασης, ελευθερία του να πιστεύει ή να μην πιστεύει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε σύντομη τηλεοπτική ομιλία.

Ένας αξιωματούχος της αστυνομικής ένωσης είπε στη γαλλική τηλεόραση BFM, ότι μάρτυρες είδαν τον εισβολέα να κόβει το λαιμό του θύματος. Κλήθηκε η αστυνομία, ανέφεραν αξιωματούχοι και αφού ανακάλυψαν το αποκεφαλισμένο θύμα, συγκρούστηκαν με τον επιτιθέμενο κοντά στο σχολείο.

Κουνώντας ένα μεγάλο μαχαίρι, απείλησε την αστυνομία και αφού αρνήθηκε να παραδοθεί, πυροβολήθηκε 10 φορές, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες αφού ένας άλλος εισβολέας μαχαίρωσε δύο άτομα στο Παρίσι, κοντά στα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo- τη σκηνή μιας τρομοκρατικής επίθεσης το 2015, στο σατιρικό περιοδικό, λόγω καρικατούρων του Προφήτη Μωάμεθ.

Η γαλλική αστυνομία αναφέρει ότι ο δολοφόνος, που συνδέεται με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, ένας 18χρονος πρόσφυγας της Τσετσενίας, εμπνεύστηκε από τους ισχυρισμούς των γονέων ενός μαθητή, ότι ο δολοφονημένος Samuel Patiήταν ισλαμοφάγος, γράφει η Times, σημειώνοντας, ότι ο δολοφονημένος δάσκαλος κηρύχθηκε μάρτυρας της ελεύθερης έκφρασης.

Ο δολοφόνος Abdulah Anzorov δημοσίευσε ένα βίντεο από το κομμένο κεφάλι στο Διαδίκτυο, το οποίο κοινοποιήθηκε στο δίκτυο Telegram το Σάββατο μεταξύ των τσετσενικών εντολέων, που υποστηρίζουν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Οι υποψίες για τους δεσμούς του δολοφόνου με αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση αυξήθηκαν από την αποκάλυψη, ότι η ετεροθαλής αδερφή του, εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2014 και ότι αποτέλεσε αντικείμενο αντιτρομοκρατικής έρευνας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η αστυνομία ερευνά, πώς ο Anzorov εμπλέκεται σε μια διαμάχη σε ένα σχολείο σε μια ήσυχη πόλη, 80 χιλιόμετρα από όπου ζει, δηλώνει η Times, και δείχνει ότι υποψιάζεται ότι αντέδρασε στους ισχυρισμούς του Brahim Cnina, πατέρα ενός 13χρονου κοριτσιού, κατηγόρησε τον δάσκαλο της για Ισλαμοφοβία και έκανε εκστρατεία εναντίον του στα κοινωνικά μέσα.

Ο Pati, 47 ετών, εξηγεί την εφημερίδα του Λονδίνου, δέχθηκε επίθεση για ένα μάθημα ηθικής και πολιτικής εκπαίδευσης πριν από δύο εβδομάδες, όταν έδειξε στους μαθητές καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ για να απεικονίσει την έννοια της ελευθερίας.

 Ωστόσο, ο  Cnina υπέβαλε επίσημη καταγγελία εναντίον του Pati στο σχολείο και τον ανέφερε στην αστυνομία, ότι δείχνει στους μαθητές «πορνογραφία».

Εκτός από τις εμπρηστικές δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο, ο Chnina είπε ότι ο Pati είπε στους μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την τάξη, κάτι που αρνείται ο δάσκαλος και άλλοι μαθητές και αναφέρουν, ότι τους είπε, ότι θα μπορούσαν  να βγουν από την τάξη, αν θεωρούσαν  τα σκίτσα ακατάλληλα.

Ενώ μερικοί μαθητές λένε, ότι άκουσαν ότι ο Pati ήταν ρατσιστής και ισλαμοφάγος, άλλοι, επισημαίνουν οι Times, τον υπερασπίστηκαν, ισχυριζόμενοι ότι γνώριζε πολύ καλά το θέμα του και ότι ήθελε πραγματικά να ενσταλάξει τη γνώση στους μαθητές.

Εκπαιδευτικοί σε όλη τη Γαλλία λένε στους δημοσιογράφους για τον φόβο τους, συγκλονισμένοι από την επίθεση σε έναν συνάδελφο, που σκοτώθηκε στο φως της ημέρας σε έναν ήσυχο προαστιακό δρόμο, επισημαίνει το BBC.

Εκτός από τη φρίκη της δολοφονίας, υπάρχει επίσης ένας ισχυρός συμβολισμός, εκτιμά η βρετανική υπηρεσία, επισημαίνοντας τα λόγια του Γάλλου Υπουργού Παιδείας, ο οποίος είπε ότι η ρίζα του τι συνέβη ήταν «το μίσος προς τη Δημοκρατία».

Στη Γαλλία, το βασικό καθήκον του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι να μεταβιβάσει τις εθνικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας, είπε το BBC, προσθέτοντας ότι τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση στα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo, η τελευταία δολοφονία είναι περαιτέρω απόδειξη διχασμών για το λαϊκισμό και την ανεκτικότητα, που είχαν αφήσει και στο παρελθόν «αίμα στους δρόμους της χώρας».

Από την άλλη πλευρά, σοκαρισμένοι οι Γάλλοι δάσκαλοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη στους μαθητές τους συζητώντας αμφιλεγόμενα θέματα, παρά τη δολοφονία ενός συναδέλφου τους, που έδειξε στους μαθητές καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ ,ως μέρος μιας συζήτησης για την ελεύθερη ομιλία, επισημαίνει ο Guardian.

Πριν από τη συνάντηση της ένωσης εκπαιδευτικών με τον Υπουργό Παιδείας το Σάββατο, ο πρόεδρος της ένωσης δασκάλων λυκείου είπε ότι οι δάσκαλοι «καταστράφηκαν», αλλά ότι δεν θα γονατίσουν, από φόβο.

«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την ελευθερία του λόγου. Εάν υπάρχουν δύσκολα θέματα, θα συνεχίσουμε να τα παραδίδουμε. Θα προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε το κριτικό πνεύμα των μαθητών μας και να εξηγήσουμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει. «

Τα μαθήματα ηθικής και πολιτικής εκπαίδευσης, που διδάσκονταν από τον καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας Samuel Patti ,είναι υποχρεωτικά και καλύπτουν θέματα που περιλαμβάνουν την κοσμικότητα, τη θανατική ποινή και την άμβλωση, επισημαίνει ο Guardian, μεταδίδει το Beta.

Πηγή : http://www.politika.rs/sr/clanak/464820/Uzasno-ubistvo-nastavnika-postalo-nacionalna-trauma-Francuske

Μετάφραση από τα Σέρβικα : Ξάνθος Οικονομίδης