Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον δολοφόνο του Πετρίτ Ζιφλέ στην Κέρκυρα

Η δίκη του δράστη της δολοφονίας του Πετρίτ Ζιφλέ, Δ. Κουρή, κατοίκου Δραγωτινών Κερκύρας και γνωστού υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής στο νησί των Φαιάκων, έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ηγουμενίτσα.

Το τοπικό Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο καταδίκασε τον 46χρονο ημεδαπό σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστήριο απέδωσε στον δράστη τις κατηγορίες της δολοφονίας «εν ψυχρώ» και «εκ προμελέτης», χωρίς ευθείες ή έμμεσες αναφορές σε ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε ο δράστης, όπως αποτυπώθηκαν στο παραπεμπτικό βούλευμα των δικαστικών αρχών της Κέρκυρας, συνδέθηκαν, πέραν των άλλων, με ενδεχόμενη παραβίαση και του αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014, σχετικά με αδικήματα που τελούνται «από μίσος λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής». Συνεκτιμώντας σχετικές καταγγελίες, η Εισαγγελία της Κέρκυρας είχε χαρακτηρίσει τη δολοφονία ως έγκλημα ενδεχομένως και με «εθνικιστικό» και ρατσιστικό χαρακτήρα, μαζί με άλλα ενδεχόμενα προσωπικά κίνητρα, στα οποία ο δράστης απέδωσε την πράξη του.

Ο δράστης έχει ασκήσει έφεση στην ποινή, η οποία δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ το δικαστήριο, ελλείψει επαρκών στοιχείων στη φάση της ακροαματικής διαδικασίας, δεν υιοθέτησε το ενδεχόμενο των ρατσιστικών διαστάσεων της υπόθεσης. Κάτοικοι της περιοχής που είχαν δώσει σχετικές καταθέσεις στις διωκτικές αρχές του νησιού δεν προσήλθαν στο δικαστήριο της Ηγουμενίτσας.

Τοπικοί φορείς είχαν καταγγείλει ευθέως ότι ο δράστης της δολοφονίας ήταν «ενεργός υποστηρικτής» κι ακόμη και συνοδός κλιμακίων της Χρυσής Αυγής στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης και της νότιας Κέρκυρας, με τον τότε βουλευτή και νυν περιφερειακό σύμβουλο Ιονίων Νήσων του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για το Ιόνιο» Ι. Αϊβατίδη να δηλώνει ότι ο δολοφόνος δεν ήταν «ενεργό μέλος» της ΧΑ και δεν είχε αναμιχθεί σε δράσεις της, αποδίδοντας τις σχετικές κατηγορίες σε «επαγγελματίες ανθέλληνες» και σε «πανικό για την απήχηση και αποδοχή των θέσεων της Χρυσής Αυγής από την κοινωνία της Κέρκυρας».

Διαβάστε και ακούστε για την δολοφονία του Πετρίτ Ζιφλέ εδώ.

*το σκίτσο είναι του Γιώργου Μικάλεφ