Για την Κούβα

Ειρήνη Νεδέλκου (Κιντάνα)

Κούβα «Η απαγορευμένη χώρα». Ετσι την ονόμασε με το λεπτό του χιούμορ ο Γκαλεάνο, όταν, προσπαθώντας να συνδεθεί στο ίντερνετ, σε ξενοδοχείο της, έλαβε μήνυμα, στα αγγλικά: «Δεν είναι εφικτό να συνδεθείτε, εφόσον βρίσκεστε στην απαγορευμένη χώρα»

Είμαι παιδί πολιτικών προσφύγων, γεννήθηκα στην Τασκένδη, μεγάλωσα στη Ρουμανία, σπούδασα αρχιτεκτονική στη Βουλγαρία, παντρεύτηκα Κουβανό συμφοιτητή και έζησα 40 χρόνια στην Κούβα, πηγαινοερχόμενη τα τελευταία 20 στην Ελλάδα για τους γονείς μου και τη χώρα μου, που αγάπησα. Στην Αβάνα, όπου μεγάλωσαν τα παιδιά μας, εργάστηκα σε 4 κρατικές επιχειρήσεις ως αρχιτέκτονας, με μισθό και δελτίο Κουβανού πολίτη, μοιραζόμενη την ίδια μοίρα με όλους. Επιτρέψτε μου να μεταφέρω τη δική μου εμπειρία.about:blank

Η Κούβα με αγκάλιασε ζεστά και έπιασα αμέσως δουλειά, όπου αισθάνθηκα μέρος ενός συνόλου που παλεύει για το κοινό καλό. Η ικανοποίηση πολύ μεγαλύτερη από το να δουλεύεις για την επιβίωση ή την ανταγωνιστική ατομική επιτυχία. Γιατί δοκίμασα και τους δύο τρόπους. Δεν ένιωσα να ζω σε κοινωνία καταπιεσμένων και φοβισμένων, ούτε γνωρίζω δημοσιογράφο που να έπεσε θύμα του καθεστώτος, όπως κάθε τόσο συμβαίνει αλλού, απολάμβανα δε την ηρεμία των δρόμων στην ασφαλέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, τη ζεστασιά των περαστικών.

Υπήρξε όντως μία «γκρίζα» περίοδος «σταλινικής» λογοκρισίας (1971-1976), που δεν την έζησα, που γρήγορα όμως καταρρίφθηκε από τον ατίθασο, αλληλέγγυο, αξιοπρεπή, περήφανο και χαρούμενο λαό της, παρά τις υλικές ελλείψεις: κάτι που διαπιστώνει όποιος επισκεφθεί την Κούβα και τον γνωρίσει. Ενώ οι οικονομικοί της μετανάστες, στην όποια «γη της επαγγελίας» βρεθούν, σηκώνουν γρήγορα κεφάλι, χάρη στο υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο, σε αντίθεση με μετανάστες της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής, που καταντάνε θύματα άγριας εκμετάλλευσης.

Λίγα δείγματα μόνο για το πώς εφαρμόζει η Κούβα τη δημοκρατία

● Στη μονοκομματική Κούβα, πριν ψηφιστεί πέρυσι από τη Βουλή η τροποποίηση του Συντάγματος, κυκλοφόρησαν επί δύο χρόνια οι προτάσεις σε κάθε γειτονιά και χώρο εργασίας και καταγράφηκαν οι παρεμβάσεις των πολιτών, χάρη στις οποίες υπήρξαν τροποποιήσεις. Παρόμοιες εφαρμογές και με τις προσυνεδριακές πρακτικές του ΚΚΚ.

● Η πλειοψηφία των Κουβανών αυτοονομάζονται «fidelistas» και αναγνωρίζουν το μετεπαναστατικό ποιοτικό άλμα στη ζωή τους. Οπως μια φίλη μιγάδα, που πριν την επανάσταση έπλενε και σιδέρωνε τα ρούχα των πλουσίων, αλλά με «τον Φιντέλ» η κόρη της έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου, με διδακτορικά στο εξωτερικό, ο γιος της μηχανικός, πράγμα, όπως έλεγε, αδιανόητο χωρίς την επανάσταση. Χιλιάδες νέοι μετά το 1960 στάλθηκαν για σπουδές στην Ανατολική Ευρώπη.

● Τα παιδιά μου στο νηπιαγωγείο είχαν εμβόλια, οδοντιατρικές επισκέψεις, ψυχολόγους, προγράμματα εκπαίδευσης, 5 γεύματα, αλλαξιές, κι εγώ πήγαινα στη δουλειά μου με το κεφάλι ήσυχο. Προνόμια που εκτιμούσε ο λαός της και λιγότερο τις αφηρημένες έννοιες περί δημοκρατίας και ελευθερίας με καπιταλιστικά μέτρα και σταθμά.

Η Κούβα, ωστόσο, είναι μια ιδιόμορφη και πολύπλοκη περίπτωση, διαφορετική από τις χώρες του τέως Ανατολικού μπλοκ. Ο Λεονάρδο Παδούρα, τον οποίο η Δύση χρησιμοποιεί πολιτικά παρά τη θέλησή του, δεν κάνει τίποτε άλλο στο πράγματι αριστουργηματικό έργο του από το να καθρεφτίζει αυτή την πολυπλοκότητα, την οποία δεν μπορεί να κατανοήσει ο προκατειλημμένος ή εκείνος που δεν γνωρίζει τον τόπο από κοντά, την καθόλου βελούδινη πορεία του και τον καθημερινό αγώνα του. Δεν μπορεί να γνωρίζει τι περάσαμε μετά το ’89 και πώς επιβιώσαμε.

Υποτιμά την πληθώρα επεμβάσεων των ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας και στο όνομα της «δημοκρατίας» μέσα και από την αποδεδειγμένη χρηματοδότηση αντιφρονούντων. Αγνοεί ότι όποιος Κουβανός καλλιτέχνης πάει στις ΗΠΑ και δεν βρίζει δημόσια τους Κάστρο τού κλείνουν τις πόρτες. Τέλος, δεν συνειδητοποιεί το μέγεθος των συνεπειών του εντεινόμενου επί Τραμπ αποκλεισμού, που επικρατεί ασταμάτητα εδώ και 60 χρόνια, με στόχο, μέσω της φτώχειας, τη διάβρωση των ατομικών και κοινωνικών αξιών του συστήματος και την κατ’ ανάγκην εμφάνιση εγωιστικών ένστικτων επιβίωσης και φαινομένων διαφθοράς, έτσι ώστε να ρίξουν την κυβέρνηση από μέσα και το φταίξιμο στον σοσιαλισμό.

Πόσοι άραγε γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι πρόσφατα η κουβανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αγοράσει πετρέλαιο μαζί με το καράβι που το μετέφερε, γιατί ο καπετάνιος δεν μπορούσε μετά ν’ αράξει σ’ άλλη χώρα, λόγω του εμπάργκο; Τα «δημοκρατικά» ΜΜΕ, που όλα τα δεινά της Κούβας τα αποδίδουν στο σύστημα, αναφέρθηκαν σ’ αυτό;

Η Κούβα δεν είναι επίγειος παράδεισος. Η επανάσταση για το χτίσιμο μιας «σοσιαλιστικής ουτοπίας» είναι ένα ριζοσπαστικό άλμα, με νίκες, ήττες, λάθη και κατορθώματα. Οι «άπιαστες» όμως ουτοπίες είναι τα όνειρα της ανθρωπότητας και το κυνήγι τους μονόδρομος. Ο αδηφάγος καπιταλισμός δεν συγχωρεί το «κακό» παράδειγμα της Κούβας, αφού όχι μόνο άντεξε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, αλλά και ενέπνευσε και βοήθησε τους απελευθερωτικούς αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Ας αξιολογήσουμε τη σημερινή πραγματικότητα της Κούβας σε σχέση με τις ειδικές συνθήκες της και το παγκόσμιο πλαίσιο. Αξίζει να τη στηρίξουμε για το τίμημα που πληρώνει 60 χρόνια, να βάζει πλάτη στα όνειρα της ανθρωπότητας.


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 19/10/2020.