«Εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”»

Δηλώσεις των δικηγόρων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, των Αιγυπτίων αλιεργατών για την πρόταση που έκανε η Εισαγγελέας, Αδ. Οικονόμου (αναστολή σε όλους τους ναζί εκτός από τον Ρουπακιά)

«Η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, για την χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στις εφέσεις για όλους τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, πλην Ρουπακιά για τον οποίο έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε από το νόμο δυνατότητα χορήγησής της, αποτελεί αποκορύφωση της προκλητικής και απαράδεκτης θέσης της για την αθώωση των κατηγορουμένων για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για τα στυγερά εγκλήματα τους, όπως την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα κ.ά.»

Tα παραπάνω τονίζουν σε κοινωνική ανακοίνωση τους οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για την πρόταση που έκανε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, για χορήγηση αναστολής για όλους τους καταδικασθέντες ναζί χρυσαυγίτες, εκτός από τον Ρουπακιά.

Τονίζουν ότι «προσβάλλει βάναυσα την αλήθεια, όπως προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία και όπως αναγνωρίστηκε από το Δικαστήριο, και περιφρονεί το αίσθημα δικαίου του λαού μας». Ακολουθεί η συνέχεια της ανακοίνωσης και τα ονόματα των δικηγόρων: 

«Ο “βίος και η πολιτεία” των χρυσαυγιτών με τις δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις τόσο πριν όσο και μετά τις ασκηθείσες διώξεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης, δεν ήταν αρκετά κατά τη γνώμη της, για τη διαπίστωση της επικινδυνότητας των κατηγορουμένων και την απόρριψη των αιτημάτων αναστολής.

Για άλλη μια φορά, η εισαγγελέας επέδειξε προκλητική “αμνησία”. “Ξέχασε”, μεταξύ άλλων, τόσο την παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Ι. Λαγό όσο και τον μακρύ κατάλογο της εγκληματικής δράσης της ΧΑ ακόμα και μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, μέχρι και πρόσφατα, όπως μαρτυρούν η ρατσιστική επίθεση σε σχολείο του Περάματος από τον Ι. Λαγό, η επίθεση στο στέκι “Ρεσάλτο” στο Κερατσίνι με συμμετοχή κατηγορουμένων, η επίθεση έξω από το χρυσαυγίτικο σωματείο της Ζώνης και πάλι με συμμετοχή κατηγορουμένων, η επίθεση στον φοιτητή Λάζαρη έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων για την οποία μάλιστα υπάρχει σχετική ποινική καταδίκη, οι επιθέσεις σε δικηγόρους πολιτικής αγωγής και σε μάρτυρες κατηγορίας κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί, μεταξύ άλλων ότι η ίδια η Εισαγγελέας, παρότι αναγκάστηκε να αναφερθεί στην προηγούμενη ποινική καταδίκη του Μιχαλολιάκου, το χρέωσε και αυτό στα αμαρτήματα της νιότης…

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μιχαλολιάκος έχει καταδικαστεί για την συμμετοχή του στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε κινηματογράφους που πρόβαλαν σοβιετικές ταινίες την δεκαετία του ’70. Στο Δικαστήριο, άλλωστε, έχουν ήδη αναγνωστεί σχετικές δηλώσεις του όπως “Μου χρεώσανε ότι ανήκα σε τρομοκρατική οργάνωση.. το θεωρώ τίτλο τιμής αυτό το πράγμα”, “Ας με πούνε φασίστα, ας με πούνε όπως θέλουνε, … αν χρειαστεί γινόμαστε και φυγοδικοι…”.

Παρ’ όλα αυτά η Εισαγγελέας πρότεινε να δοθεί αναστολή στους χρυσαυγίτες εγκληματίες δηλώνοντας επίσης πως “πείστηκε” από το παραμύθι περί διάλυσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης από το Δικαστήριο θα καταστήσει εξαιρετικά πιθανό να συνεχιστεί ανενόχλητα η εγκληματική δράση της ΧΑ.

Τα θύματα των επιθέσεων και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας αναμένουν να δουν τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες εκεί που πρέπει, στη φυλακή.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, πως κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Η λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Οι συνήγοροι των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Αντώνης Αντανασιώτης

Άγγελος Βρεττός

Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος

Μάνος Μαλαγάρης

Χάρης Στρατής

Παναγιώτης Σαπουτζάκης».

Καταγράφουμε επίσης τις δηλώσεις και άλλων δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, που σχολίασαν την απόφαση της Αδ. Οικονόμου, όπως τις παρουσίασε το thepressproject.gr:

Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα: Υποθέσαμε εσφαλμένως ότι δεν γινόταν να πέσει πιο χαμηλά. Κι όμως κατάφερε πάλι να κάνει το ακατόρθωτο, με πρόταση-ντροπή και με αιτιολογία που υποτιμά δικαστήριο και θύματα. Προφανώς η εισαγγελέας της έδρας βάζει άλλα πράγματα πάνω από την επαγγελματική της αξιοπρέπεια.

Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων:  Τώρα που η δίκη τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει όλα τα προσχήματα και έχει μετατραπεί απροκάλυπτα σε συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Με την ίδια ζέση που πρότεινε να αθωωθούν τώρα εισηγείται να δοθεί ανασταλτική δύναμη σε όλους. Την θυμόμαστε από άλλες δίκες κατηγορουμένων του αναρχικού χώρου που η συμπεριφορά της ήταν τελείως αντίθετη και οδήγησε στη φυλακή άνθρωπο που στη συνέχεια αθωώθηκε με παράνομη φυλάκιση πέντε χρόνων. Όμως η εισαγγελέας δεν αναμασά μόνο τα νομικά, αλλά και τα πολιτικά τους επιχειρήματα. Ανάμεσα στα άλλα, παραβλέπει το γεγονός ότι υπάρχει κατηγορούμενος που έχει καταδικαστεί για βόμβα στο παρελθόν, ο Μιχαλολιάκος και κατηγορούμενος που έχει τους περιοριστικούς όρους που είχαν τεθεί στην προδικασία, όπως ο Λαγός. Είναι βέβαιο ότι το δικαστήριο όπως απέφυγε να κάνει το λάθος και να αθωώσει τους κατηγορουμένους ακούγοντας την εισαγγελέα, έτσι δε θα το κάνει και τώρα για να παράσχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στη δικαστική ιστορία της χώρας που θα έχουν καταδικαστεί 50 μέλη της και θα έχουν αφεθεί οι 49 ελεύθεροι.

Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών: Η εισαγγελέας δικαίωσε τον τίτλο που κέρδισε επάξια στη διάρκεια της διαδικασίας: Εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ”Χρυσή Αυγή”. Υπάρχει κάτι σάπιο μέσα στην Εισαγγελία αυτής της χώρας όταν η εισαγγελική λειτουργός λέει ψέματα ενώπιον ενός δικαστηρίου ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους, κάτι το οποίο είναι ευρύτατα γνωστό. Υπάρχει κάτι σάπιο στην Εισαγγελία αυτής της χώρας όταν η εισαγγελική λειτουργός λέει ότι το αδίκημα της προμήθειας εκρηκτικών υλών, για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Μιχαλολιάκος, είναι χαμηλής ποινικής απαξίας. Σε κάθε περίπτωση αν, όπως είπε η Κυρία Εισαγγελέας, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο προκειμένου να τον ενημερώσει.

Π. Σαπουντζάκης , συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεσης επίθεσης στο ΠΑΜΕ: Η πρόταση της για την αναστολή των ποινών των έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων και περί μη υπάρξεως της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η κυρία Εισαγγελέας επίσης επικαλέστηκε ότι δε συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις στα πρόσωπα κάποιων κατηγορουμένων αναφερθείσα στην περίπτωση του Μιχαλολιάκου, ο οποίος καταδικάστηκε το 79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους, που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η ΧΑ καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν άλλα εγκλήματα.

ημεροδρόμος