Μισό εκατομμύριο κρούσματα την εβδομάδα κι ο Τραμπ… στον κόσμο του

Τη στιγμή που τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στις ΗΠΑ καθώς, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι προσβλήθηκαν με κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες, με τα κρούσματα και τις νοσηλείες να θέτουν νέα ρεκόρ σε σημεία έξαρσης κυρίως στις Μεσοδυτικές πολιτείες, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μια εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές, εξαπολύει επιθέσεις σε όσους επισημαίνουν ότι η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει στις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 5.600 άτομα πέθαναν από τον ιό σε εθνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα, με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία να αυξάνονται κατά 13%, σύμφωνα με το Reuters.

Στο Ιλινόι, ανακοινώθηκαν πάνω από 31.000 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία. Για την αντιμετώπιση της έξαρσης, ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ επέβαλε νέο κύκλο απαγορευτικών μέτρων σε έξι από τις 11 περιοχές της πολιτείας.

Η παραμονή πελατών σε εσωτερικούς χώρους σε μπαρ και εστιατόρια θα απαγορευτεί από την Τετάρτη και οι συναθροίσεις θα περιοριστούν σε 25 άτομα. Στις περιοχές που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν ορισμένα προάστια του Σικάγου.

Κι ενώ κάποιες πολιτείες σχεδίαζαν άρση μέτρων, αυτό δεν είναι εφικτό με τη νέα κατάσταση και με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες πέφτουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο Κυβερνήτης του Αϊντάχομ, Μπράντ Λιτλ ανακοίνωσε χθες ότι θα απαγορευτούν οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους άνω των 50 ατόμων.

Εκτός από τις Μεσοδυτικές πολιτείες, όμως και η πόλη του Ελ Πάσο του Τέξας αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων που κατακλύζουν τα τοπικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εναλλακτικές μονάδες φροντίδας προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ιατρικά κέντρα.

Αλλά και η Πενσυλβάνια, πολιτεία «πεδίο μάχης» στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της πολιτείας (σύμφωνα με πληρφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ ).

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ