Κάμερες (;) και μπάτσοι σε πανεπιστήμια. Αναβαθμίζεται η αστυνομοκρατία.
Δυο βδομάδες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το ’73, η παλινόστηση του καθεστώτος της σκληρής δεξιάς κάνει άλλο ένα βήμα υλοποιώντας μια διαχρονική επιθυμία της ακροδεξιάς.
Ετσι σήμερα ο Μητσοτάκης μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εξάγγειλε την ίδρυση ειδικού σώματος ενόπλων το οποίο θα αστυνομεύει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. 
Το πρόσχημα -συζητήσιμο αν το χρειαζόταν- το βρήκε η κυβέρνηση με το γνωστό επεισόδιο με την διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.   
Κάνοντας λόγο, ο Μητσοτάκης για την «ίδρυση ενός σώματος, το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας», ουσιαστικά ανακοινώνει την επανασύσταση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας που υπήρχε επί Απριλιανής δικτατορίας, αυτή την φορά με στόχο τις καταλήψεις και τις φοιτητικές συνελεύσεις. 
Το πρώτο σχόλιο είναι ότι σε μια χρονική περίοδο στην οποία η πανδημία σαρώνει και οι πάντες απαιτούν να προσληφθεί υγειονομικό προσωπικό, με τους υπάρχοντες στο ΕΣΥ γιατρούς και τους νοσηλευτές να έχουν φτάσει στα όρια τους, η κυβέρνηση θέτει σαν προτεραιότητα να προσλάβει κι’ άλλους μπάτσους για την αστυνόμευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αδιαφορώντας πλήρως για την υπολειτουργία και τις πιεστικές ανάγκες των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Μητσοτάκης, η Κεραμέως, ο Χρυσοχοϊδης και πρυτάνεις συζητήθηκε το αν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα με κάμερες σε όλους του πανεπιστημιακούς χώρους για να υπάρχει καταγραφεί όλων των κινήσεων των φοιτητών.
Απόφαση δεν λήφθηκε και είναι ένα ζήτημα που τέθηκε προς διερεύνηση.
Προς εξέταση βρίσκεται και το ζήτημα που τέθηκε περί νομοθέτησης αστικής ευθύνης για όσους φοιτητές εντοπίζονται να πραγματοποιούν φθορές (έτσι γενικά κι αόριστα αναφέρθηκε) και οι δράστες να πληρώνουν απ’ την τσέπη τους -πέρα απ’ τις άλλες ποινικές ευθύνες που θα τους αποδίδονται- το κόστος των ενδεχόμενων φθορών.
Τέλος αποφασίστηκε το υπουργείο ΠροΠο να εξαγγείλει νέες προσλήψεις μπάτσων -ο αριθμός τους δεν καθορίστηκε- οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την αστυνόμευση των πανεπιστημίων. Η δομή του νέου σώματος  δεν έχει καθοριστεί με λεπτομέρειες. 
Πάντα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι νεοπροσληφθέντες μπάτσοι ναι μεν θα υπάγονται στο υπουργείο του Χρυσοχοϊδη, και θα εκπαιδευτούν σε αστυνομικές σχολές, δεν θα φέρουν όμως την στολή της ελληνικής αστυνομίας άλλα στολή φυλάκων που θα καθοριστεί και στην οποία θα αναγράφεται το όνομα του πανεπιστημίου που θα αστυνομεύουν. Βασική τους αποστολή θα είναι να ελέγχουν όσους/ες εισέρχονται σε πανεπιστημιακό ιδρύματα και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν νέες ηλεκτρονικές φοιτητικές κάρτες οι οποίες θα εκδοθούν. 
Εκτίμησή μας είναι ότι τα πανεπιστήμια θα πλημμυρίσουν και από ασφαλίτες που θα παριστάνουν τους φοιτητές.
Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει -παίρνοντας την σκυτάλη από τον Πέτσα που χτες μίλησε για την αντιμετώπιση του «κόκκινου φασισμού»- την γνωστή άθλια, ανιστόρητη θεωρία των δυο άκρων λέγοντας: «Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», 
Μπορεί το σύστημα να θωρακίζει και να δημιουργεί νέους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά λησμονεί ότι η ιστορία δεν γράφατε ευθύγραμμα και δεν υπακούει σε νόμους και διατάγματα.
Οπως έλεγε και ο Μάο «μια σπίθα είναι ικανή να βάλει φωτιά στον κάμπο».
Και μπορεί σήμερα το κίνημα να είναι «μουδιασμένο», ο λαός μας να παρουσιάζεται ότι δέχεται μοιρολατρικά αποφάσεις που λαμβάνουν αστικά κογκλάβια σε βάρος του, όμως τα πάντα είναι αναστρέψιμα.
Η συσσωρευμένη υπόκωφη λαϊκή αγανάκτηση θα μετατραπεί κάποια στιγμή σε οργή και τότε  «θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» που ‘γραφε ο Κ. Βάρναλης.  
tsak-giorgis.blogspot.com/