Στο 70% η πληρότητα στις ΜΕΘ – Ακόμα πιο υψηλή στην Αττική-Θεσσαλονίκη

Όπως αποκάλυψε εφημερίδα από επίσημο έγγραφο: Εκτός ΜΕΘ οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό

Σε κλίνες απλής νοσηλείας καταλήγουν κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, σύμφωνα με έγγραφο των αρμόδιων κρατικών λειτουργών για την πορεία της πανδημίας. Και αν αυτό συνέβαινε στις 19-25/10 καταλαβαίνουν όλοι τι πρόκειται να γίνει σε λίγο.

Η επέλαση της επιδημίας με ρυθμούς που -αν και θα έπρεπε- δεν περίμενε η Κυβέρνηση, οδηγεί σε δραματική πίεση το ΕΣΥ, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις επικείμενες ανάγκες. Οι μόλις 315 κενές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 128 αφορούν σε περιστατικά κορονοϊού, δεν φαίνονται αρκετές ενόψει της ανοδικής πορείας των νέων σοβαρών περιστατικών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται καθημερινά – και ενώ βέβαια οι άλλες σοβαρές ασθένειες δεν σταματούν – η πληρότητα στις ΜΕΘ ανεβαίνει επικίνδυνα, ενώ ήδη στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Υγείας αποκαλύπτουν την εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης εδώ και 8 μήνες να ανοίξει όσα νέα κρεβάτια ΜΕΘ χρειάζονται και να προσλάβει όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως και τις ευθύνες της για τη μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά μόνο 1.013 κλίνες ΜΕΘ, ενώ και πριν από την πανδημία απαιτούνταν 3.500.

Από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, το 69% είναι κατειλημμένες (698 κατειλημμένες – 315 κενές).

Από τις ΜΕΘ Covid, κατειλημμένο είναι το 63% (220 κατειλημμένες – 128 κενές κλίνες), ενώ από τις ΜΕΘ για όλες τις άλλες ασθένειες κατειλημμένο είναι το 72% (478 κατειλημμένες – 187 κενές).

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αττική, καθώς στις ΜΕΘ Covid κατειλημμένο είναι το 72%, ενώ στις ΜΕΘ για τις άλλες ασθένειες η πληρότητα είναι στο 80%.

Στη Θεσσαλονίκη, οι πληρότητες αυτές είναι στο 72% και στο 50% αντίστοιχα.

Συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό (σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες) είναι 1.503, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για 3.972 κλίνες που διατίθενται για νοσηλεία κρουσμάτων (αριθμός που προκύπτει όχι από ανάπτυξη κλινών, αλλά από μετατροπές, ανακυκλώσεις κ.ο.κ., σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών).

Στα όριά τους παραμένουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στα όριά τους παραμένουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ Covid και τα κρεβάτια νοσηλείας στις κλινικές Covid να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Σταθερά αυξάνονται και τα θετικά κρούσματα σε υγειονομικούς, ενώ όλο και περισσότερο οι γιατροί φοβούνται ότι θα κληθούν να σκέφτονται ποιον θα σώσουν και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει, αφού το κατά την κυβέρνηση «θωρακισμένο» σύστημα κοντεύει να «φρακάρει».

Χτες στο «Παπαγεωργίου» 40 εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί και τέθηκαν σε καραντίνα. Τρεις κλινικές μετατράπηκαν σε νοσηλείας Covid και ήδη είναι γεμάτα τα 70 από τα 95 κρεβάτια. Εκτιμάται ότι μέχρι την επόμενη εφημερία (Σάββατο) θα έχουν γεμίσει. Οι ΜΕΘ Covid αυξήθηκαν από 6 σε 8 και είναι όλες γεμάτες.

Στο ΑΧΕΠΑ, διαγνώστηκαν νέα κρούσματα σε Ακτινολογικό και Οφθαλμολογική. Στο «Αγιος Δημήτριος», κατήργησαν 2 από τα 4 χειρουργεία, για να τα μετατρέψουν σε ΜΕΘ Covid, χωρίς καμία παράλληλη πρόβλεψη για προσωπικό. Στο «Θεαγένειο» βρέθηκαν άλλοι 4 εργαζόμενοι θετικοί στον κορονοϊό και τέθηκαν σε καραντίνα. Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί στο προσωπικό, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός εργαζομένων έχει κάνει τεστ.

Σε παρέμβασή του το Σωματείο απαίτησε από τη διοίκηση να αυξηθούν τα τεστ και να επεκταθούν και στις οικογένειες των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για περισσότερα τεστ, καθώς στέλνει τα δείγματα σε ιδιωτικό εργαστήριο. Και πρότεινε στους εργαζόμενους να το κάνουν ιδιωτικά, να καλύψουν μόνοι τους το κόστος και να μεσολαβήσει το νοσοκομείο για καλύτερη τιμή (!).

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμα ότι οι επικουρικοί γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους από τον Απρίλη και συνεχίζουν και τις κάνουν απλήρωτοι.

Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας!

Παρέμβαση στην πύλη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε χθες ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, όπου πέταξε τρικάκια και ανάρτησε πανό με σύνθημα «Δεν σωπαίνουμε στο έγκλημα! Πάρτε τώρα μέτρα πριν να είναι αργά! Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας».

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διαμαρτυρόμενη για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

Ειδικότερα, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε στάση εργασίας από 8.00 έως 10.00 και συγκέντρωση των εργαζομένων στις πύλες των νοσοκομείων, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου. Η Ομοσπονδία προγραμματίζει επίσης δεύτερη κινητοποίηση στις αρχές Δεκεμβρίου (θα καθοριστεί σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν), με στάση εργασίας από 8.00 έως 11.00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας με αίτημα αιχμής την ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα ΒΑΕ.

«Τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από την πανδημία λόγω των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζουν. Προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας με μεγάλη επικινδυνότητα», αναφέρει η Ομοσπονδία. Σημειώνει ότι από το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε επισημάνει ότι «η μετατροπή του Συστήματος στην αντιμετώπιση μίας νόσου, του κορωνοϊού , αυξάνει την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις». Θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση για αναστολή των χειρουργείων σε ποσοστό 80% και τη σταδιακή μετατροπή των ΜΕΘ μόνο για περιστατικά κορωνοϊού και τονίζει την ανάγκη άμεσων προσλήψεων και περισσότερων μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων.

Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

Εύφορη Πεδιάδα