Η Ελλάδα κάλεσε τη Γερμανία να μην πουλήσει όπλα στην Τουρκία

ΑΘΗΝΑ – Η Ελλάδα κάλεσε τη Γερμανία σήμερα να σταματήσει να εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία, μετά την «επιθετική πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Greek Reporter.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην εφημερίδα Die Welt, για την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας , κάλεσε τη Γερμανία να σταματήσει την πώληση όπλων, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων στην Τουρκία, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Άγκυρα να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δένδιας είπε ότι το υποβρύχιο Type 214, το οποίο έχουν οι Έλληνες, δίνει στην Ελλάδα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Εάν η Γερμανία τους παραδώσει υποβρύχια, η Τουρκία θα έχει και πάλι πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας», δήλωσε ο Δένδιας, αναφέρει το Tanjung.

Η Άγκυρα έχει παραγγείλει έξι υποβρύχια αυτού του τύπου.

Τον Οκτώβριο, το επίσημο Βερολίνο απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Από το Βερολίνο, είπαν ότι η εξαγωγή όπλων στην Τουρκία είναι πολύ χαμηλή και ότι «πριν από την άδεια εξαγωγής, όλα εξετάζονται προσεκτικά μέσω του πρίσματος των παραμέτρων ασφαλείας».

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο Grick Reporter, ένα εμπιστευτικό έγγραφο που αποκάλυψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων τον Ιούνιο, αναφέρει ότι η Τουρκία είναι ο πρώτος εισαγωγέας γερμανικών όπλων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, η Τουρκία πλήρωσε 344,6 εκατομμύρια ευρώ για όπλα στη Γερμανία πέρυσι, που είναι περισσότερο από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων στον κόσμο.

Ο Grick Reporter προσθέτει ότι «μετά την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία το 2019, η γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε προσωρινά την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία». Ωστόσο, αυτό αναφέρεται μόνο σε όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Συρία, καταλήγει το κείμενο.

μεταφραση Ξανθος Οικονομιδης

πηγη politica.rs