«Το εξπρές του μεσονυκτίου» στην πανδημία

Των Άντα Ψαρρά και Γιώτας Τέσση

«ΒΟΗΘΕΙΑ! Από όλους εσάς εκεί έξω. Μας θεωρούν σκουπίδια. Κάναμε ένα αμάρτημα και δεχόμαστε την τιμωρία μας. Αλλά για να μην υψώσουν φωνή οι κρατούμενοι κάνουν πεσίματα για να βρουν κανένα κινητό, ενώ εδώ και τρεις μήνες έχουν κόψει άδειες, επισκεπτήρια και βρίσκουν μαχαίρια, αλλά το κρέας, τα φρούτα κ.ά. μας αφήνουν να τα αγοράζουμε. Πώς θα το κόψουμε, με τα δόντια;

Κρατούμενοι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και βουλευτές αγωνιούν αλλά το υπουργείο «διαψεύδει»

Όλα αυτά τα πεσίματα γίνονται μόλις πάει μια επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥπΠροΠο και στην κυρία Νικολάου.

Στο πρώτο κύμα στείλατε δύο μπετόνια χλωρίνη και ένα καθαριστικό για κάθε μία ακτίνα ενώ η χώρα είχε (100 κρούσματα δύο νεκρούς και 80 σε ΜΕΘ) Τώρα τι; Απλά ΤΙΠΟΤΑ, να πεθάνουν τα σκουλήκια οι κακοί άνθρωποι να ξεβρομίσουμε.

Είχατε πει κυρία Νικολάου ότι έχετε σχέδιο όταν βρεθεί έστω και ένα κρούσμα θα το ενεργοποιούσατε. Τώρα έχει στα Διαβατά 60 και πόσα άλλα αν ελεγχθούν οι 12.500 χιλιάδες κακοί. Θα ήθελα να σας πω ότι ήμουν κρατούμενος στο… άρα μπορούσα να κάτσω στη γωνία μου αλλά προτίμησα να βρω αυτό το βήμα και να φωνάξω ΒΟΗΘΕΙΑ!!!»

Καταπέλτης

Αυτή η κραυγή αγωνίας που έφτασε στην «Εφ.Συν.» δεν αφορά έναν κρατούμενο. Αφορά όλους τους κρατούμενους, τις οικογένειές τους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού τα κρούσματα έχουν θεριέψει σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Μόλις χθες η ανακοίνωση-καταπέλτης της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) ήρθε να διαψεύσει με ακλόνητα στοιχεία το αφήγημα της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Κρούσματα σε τουλάχιστον 16 διαφορετικά Καταστήματα Κράτησης από τα 34 συνολικά: Κορυδαλλού, Πάτρας, Αμφισσας, Γυναικείες Φυλακές Θήβας, ΚΑΤΚ Ελεώνα Θηβών, Κασσαβέτειας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Νιγρίτας Σερρών, Λάρισας, Δομοκού και Χανίων.

Δηλαδή στο 47% των φυλακών μας!», αναφέρει η Ομοσπονδία και περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τι (δεν) έγινε στα Διαβατά από τις 20 Οκτωβρίου, που βρέθηκε το πρώτο κρούσμα, μέχρι την Παρασκευή που εδέησε να επισκεφτεί ο ΕΟΔΥ τις φυλακές.

Σύμφωνα με την ΟΣΥΕ, στα Διαβατά διενήργησαν 150 τεστ και πάνω από πενήντα βγήκαν θετικά. Στη συγκεκριμένη φυλακή κρατούνται 530 άτομα, αν και είναι συνολικής χωρητικότητας 358 θέσεων, δηλαδή υπάρχει υπερπλήρωση 148%, όπως άλλωστε και στις περισσότερες φυλακές.

Η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής σχεδιάζει η φυλακή Διαβατών να λειτουργήσει για περιστατικά Covid-19 από όλη τη βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα της Ομοσπονδίας: σε ποιους θαλάμους, σε ποια κελιά, με τι υποδομές, με τι προσωπικό και κυρίως με ποιο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αφού διαθέτει δύο νοσηλευτές και κανέναν μόνιμο γιατρό;

Τα ίδια ερωτήματα θέτουν και οι κρατούμενοι των καταστημάτων κράτησης και προτείνουν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι (αποσυμφόρηση, διαχωρισμός ασθενών, τεστ ανίχνευσης, προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, αντιγριπικοί εμβολιασμοί κ.ά.), χωρίς να έχουν εισακουστεί μέχρι στιγμής. «Η πολιτική της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, άγνωστη σε εμάς τους εργαζόμενους, απέτυχε», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Οι φυλακές στενάζουν μέσα στην πλήρη απομόνωση και την πλήρη σιωπή των «ευαίσθητων» φορέων της ενημέρωσης, αλλά δυστυχώς και της δικαιοσύνης. Μοναδικές εξαιρέσεις, αντί της ήπιας αποσυμφόρησης, οι εκδικητικές μεταγωγές όσων διαμαρτύρονται αλλά και όσων ενδεχομένως τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν στο μέλλον. Ενα αλαλούμ με πήγαιν’ έλα κρατουμένων για να φανεί η προσπάθεια «αποσυμφόρησης» α λα Νικολάου-Χρυσοχοΐδη.

Στο μεταξύ, σε πολλές φυλακές οι κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα. Μοναδική αγωνία για το υπουργείο πώς θα περιορίσει με το νέο Νομοσχέδιο για τον «σωφρονισμό» το δικαίωμα στις άδειες, πώς θα αυξήσει τις ποινές, πώς θα στερήσει τη δυνατότητα μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές (με βασικό στόχο τον Δημήτρη Κουφοντίνα) πώς θα ξεχάσει για πάντα τον διεθνή θεσμό της κοινωφελούς εργασίας αντί της φυλάκισης. Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, κι όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με τις άλλες χώρες που εφαρμόζουν μέτρα αποσυμφόρησης για να αποσυμπιέσουν τη μετάδοση.

Πάνω από κάθε τι άλλο, πάνω από τη ζωή και την υγεία των κρατουμένων οι επικεφαλής του υπουργείου αγωνιούν μήπως κάποιο από τα ΜΜΕ Πέτσα τούς κατηγορήσει για επαναφορά του Νόμου Παρασκευόπουλου! Βαριά άρρωστοι, ανάπηροι, κρατούμενοι με μικρές ποινές που σύντομα θα αποφυλακίζονταν, υπεράριθμοι που αποτελούν εστίες μόλυνσης και όλοι οι πληθυσμοί των φυλακών στο σύνολό τους αφήνονται στην τύχη που επιφυλάσσει γι’ αυτούς το υπουργείο και η πανδημία.

Η «Εφ.Συν.» -και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τώρα- ανέδειξε την απόλυτη αδιαφορία του υπουργείου, αλλά και τις σκανδαλώδεις αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για… απεντομώσεις και αγορές αντισηπτικών και μασκών από «φιλικές» εταιρείες, που ποτέ δεν έφτασαν στις φυλακές πέρα από μία ανεπαρκή ποσότητα χλωρίνης. Άγνωστο παραμένει αν η Γενική Αρχή Διαφάνειας βρήκε χρόνο να ελέγξει αν, πού και πώς διατέθηκαν τα προϊόντα προφύλαξης.

efsyn