Κλινικάρχες – κοράκια!

Έγγραφο με το οποίο το υπουργείο Υγείας ζητά από τους κλινικάρχες να δώσουν 200 κλίνες για COVID-19 δημοσιεύει η ιστοσελίδα ieidiseis.gr.

Όποιος  διαβάσει το έγγραφο αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση δεν ζητάει αλλά παρακαλάει και μάλιστα εδώ και καιρό τους κλινικάρχες για κλίνες COVID 19. Αυτή τη φορά στο έγγραφο τους ικετεύει, μάλιστα, να κάνουν μια παραχώρηση για να μην… αναγκαστεί να τους επιτάξει (τι σημαίνει “επίταξη” – κατά την κυβέρνηση – θα το εξηγήσουμε παρακάτω).

Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ήδη τους έχει χρυσώσει. Για την ακρίβεια ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας στη χώρα επιδοτήθηκε με υπουργικές αποφάσεις και εν μέσω πανδημίας με 60 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος. Συγκεκριμένα με 30 εκατ. ευρώ για να κάνει τεστ κορωνοϊού  και άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ για δήθεν επίταξη των δομών του. Τους διπλασίασαν την αποζημίωση για την ανά μέρα νοσηλεία σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής. Και  όλα αυτά μαζί με την «ταρίφα» για βαριά περιστατικά ασθενών που δεν πάσχουν από κορωνοϊό και μεταφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές. Και όλα αυτά ενώ όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση έχει κάνει το χατίρι των κλινικαρχών να μην τους… μπλέξει τους ανθρώπους με την πανδημία – αφού έχουν εξαιρεθεί από την περίθαλψη περιστατικών COVID – παρότι έχουμε “πόλεμο”. Και όλα αυτά ενώ χρόνια τώρα τους χρυσώνει. Και όλα αυτά ενώ την περίοδο της πανδημίας τους έχει διπλοχρυσώσει κόβοντας τα χειρουργεία κατά 80% στο ΕΣΥ, μετατρέποντας το ΕΣΥ σε σύστημα μιας μόνο νόσου (COVID) και στέλνοντας τους ασθενείς (όσους έχουν να πληρώσουν) για όλες τις άλλες ασθένειες στις ιδιωτικές κλινικές.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, ποια είναι απάντηση των κλινικαρχών την ώρα του θανατικού;

Δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του Γρ. Σαραφιανού, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), όπως τις δημοσίευσε το ieidiseis.gr:

Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, «αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Που να τα βρούμε τα χρήματα;».

Και συνεχίζει: «Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδράμουμε και ήδη νοσηλεύσουμε ασθενείς του ΕΣΥ μη COVID-19 αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσα κατάστασης διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν συμμετείχαμε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών σε κτηριακό επίπεδο είναι ακατάλληλες να διαθέσουν ένα μέρος τους και πρέπει να διατεθούν ολόκληρες και κατά προτίμηση να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού και όχι στο κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να πάρουμε ασθενείς από νοσοκομεία όμορων νομών ώστε να μεταφερθούν εκεί οι νοσούντες από COVID-19».

Μετά από όλα τα παραπάνω και χωρίς να χρειάζεται αναλυτική περιγραφή όσων ζει και ξέρει όλη η χώρα, δεδομένου ότι στη Βόρεια Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι από κορωνοϊό, δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, ετοιμάζονται μεταφορές ασθενών ακόμα και με τρένα, γίνονται εκκλήσεις για παροχή βοήθειας από γιατρούς και νοσηλευτές, το μόνο που έχουμε να πούμε για την “ανθρωπιά” του Θεού – μαμμωνά τους, είναι δυο λέξεις: Κλινικάρχες – κοράκια! 

Τέλος και σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση: Οταν κόψατε τους μισθούς των εργατών, δεν παρακαλέσατε. Οταν κόψατε τις συντάξεις, δεν παρακαλέσατε. Οταν καταργειτε το 8ωρο και την πληρωμη των υπερωριών, δεν παρακαλάτε. Αποφασίζετε και διατάζετε! Ομως όταν πρόκειται για κλινικάρχες, παρακαλάτε! Ικετεύετε! Εκλιπαρείτε! Για σας, λοιπόν, μία λέξη μόνο: Φτού σας. Κι αφού σκουπιστείτε από το φτύσιμο, τσακιστείτε και ΕΠΙΤΑΞΤΕ, επιτάξτε πραγματικά, χωρίς κουβέντες και χωρίς καμία αποζημίωση, τις ιδιωτικές κλινικές. ΤΩΡΑ!

Σημείωση: Αργά το βράδυ το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρει ότι «σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας». Υπενθυμίζει, δε, το σχετικό έγγραφο που είχε αποσταλεί στους κλινικάρχες. Έπρεπε, δηλαδή, να φτάσουμε στο και πέντε για να κάνουν “επιτάξεις”, που στην πραγματικότητα, βέβαια, αποτελούν… ενοικιάσεις έναντι αδρής αμοιβής .

Ημεροδρόμος