Πολωνία, Πόζναν: Αναρχικοί εμποδίζουν την εκκένωση κήπου αγροτεμαχίων

Πρωτότυπη δημοσίευση: Freedom News

18 Νοεμβρίου: Αναρχικοί από την Κατάληψη Rozbrat, στο Πόζναν, μαζί με άλλες ομάδες, κατάφεραν να σταματήσουν την εκκένωση των γειτονικών κήπων αγροτεμαχίων*  “ROD Bogdanka”.

Οι κήποι αποτελούν  μέρος της πράσινης ζώνης της πόλης και χρησιμοποιούνται από την κοινότητα από το 1953. Για δεκαετίες, η γη ανήκε στα κρατικά ταμεία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, εξαγοράστηκε από την σκιώδη εταιρεία ανάπτυξης Darex . Η Darex πήρε δάνειο για να αγοράσει τη γη, αλλά  δεν το αποπλήρωσε ποτέ, διατηρώντας όμως παράλληλα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Ως και σήμερα, η εταιρεία εξακολουθεί να αναφέρεται ως ο επίσημος ιδιοκτήτης στα αρχεία του κτηματολογίου τόσο για τους κήπους όσο και για τη Rozbrat.

Με τα χρόνια, ο δήμος του Πόζναν προσπάθησε να ανακτήσει τη γη, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς καμία τύχη. Εν τω μεταξύ, η γη έχει καταστεί προνομιακό έδαφος για επενδυτές της ανάπτυξης και αύξησε δραματικά τη νομισματική της αξία. Φυσικά, οι επενδυτές σκοπεύουν να την μετατρέψουν σε μια μορφή πολυτελούς έργου «αναβίωσης» (στμ εννοεί gentrification) και παρενοχλούν τόσο τους κατόχους των αγροτεμαχίων του κήπου, όσο και τους καταληψίες της Rozbrat για να τους κάνουν να φύγουν. Τον περασμένο χρόνο, υπήρξαν αναφορές εμπρησμού στους κήπους και η Darex απείλησε επίσης τους κατόχους αγροτεμαχίων με απολύτως συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιλέξουν να διατηρήσουν τους κήπους τους. Με αυτές τις μεθόδους, έχουν εκφοβίσει με επιτυχία πολλούς ανθρώπους για να εγκαταλείψουν τα μερίδια  τους. Ωστόσο, απομένουν ακόμη κάποια λίγα.

Η απόπειρα έξωσης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, όταν η Ντάρεξ, με τη βοήθεια της αστυνομίας, εμφανίστηκε με σκοπό να καθαρίσει το χώρο για να ετοιμαστεί για τη λεγόμενη ανάπλαση. Αυτό πυροδότησε την άμεση αντίσταση από αναρχικούς, περιβαλλοντικές ομάδες, ομάδες ενοικιαστών και τους ίδιους τους κατόχους αγροτεμαχίων. Διοργανώθηκε μια αυθόρμητη άμεση δράση με τα συγκεντρωμένα άτομα να εμποδίζουν τους προγραμματιστές και την αστυνομία να έχουν πρόσβαση στη γη. Μετά από διαμάχες, η Ντάρεξ και η αστυνομία εγκατέλειψαν το σχέδιο για βίαιη απόπειρα απομάκρυνσής: τουλάχιστον για τώρα.

Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε η Rozbrat σήμερα το πρωί:

«Ήμασταν έτοιμοι για την άφιξη των επιχειρηματιών. Χάρη στην κοινή κινητοποίηση αυτών που φροντίζουν τους κήπους, των ενοίκων και των αναρχικών, κατέστη δυνατόν να σταματήσει το σχέδιο κατεδάφισης των υπαρχόντων κτιρίων.

Η Darex είναι μια περίεργη οντότητα: Τα τελευταία 30 χρόνια, δεν έχει πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα. Η εταιρεία εμφανίστηκε το 1990 για να «αγοράσει» τη γη, που τότε ανήκε σε κρατική επιχείρηση, στο ένα δέκατο της αξίας της, να πάρει ένα δάνειο δέκα φορές μεγαλύτερο και να εξαφανιστεί. Ωστόσο, δεν αγόρασε την περιοχή από το κράτος, αλλά από κάποιον ιδιώτη που επίσης εξαφανίστηκε σύντομα. (…)

Σήμερα οι απατεώνες της Darex ξαναζωντανεύουν. Στη σκιά τους, ορισμένοι επενδυτές επιθυμούν να αποκτήσουν αυτό το μέρος του Πόζναν, το οποίο τώρα αξίζει πολύ περισσότερο από ότι τριάντα χρόνια πριν.

Στην πράξη, η Rozbrat και οι κάτοχοι αγροτεμαχίων βρίσκονται στο ίδιο καλάθι. Μόνο με κοινή προσπάθεια θα απελευθερώσουμε αυτήν τη γη και το υπόλοιπο Πόζναν από περαιτέρω κύματα ιδιωτικοποιήσεων. Ένας έντονος χειμώνας και μια έντονη άνοιξη έρχονται, καθώς η Darex σίγουρα δεν θα σταματήσει.»

*Σημείωση: Οι κήποι αγροτεμαχίων είναι εδάφη που παραχωρούνται σε πολίτες (πιο συχνά από το κράτος ή τον δήμο) με σκοπό την μη κερδοσκοπική καλλιέργεια βρώσιμων φυτών, φρούτων και λαχανικών. Δεν αποτελούν κο-οπερατίβες ή κολεκτίβες, αλλά είναι χωρισμένοι σε μερίδια τα οποία καλλιεργούν ιδιώτες.

ΑΛΕΡΤΑ