Σαρωτικές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» σε όλους τους τομείς προτείνει η «έκθεση Πισσαρίδη»

Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη παρουσιάστηκε χτες η τελική έκθεση του λεγόμενου «σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», γνωστότερο ως «Έκθεση Πισσαρίδη», που δίνει το σήμα για επιτάχυνση των σαρωτικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, απ’ την Υγεία και την Εκπαίδευση έως την εργασία και το Ασφαλιστικό, με στόχο να φορτωθεί και η νέα καπιταλιστική κρίση στην πλάτη του λαού.

Τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και όσων σιγοντάρουν τις υπαγορεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου ομολόγησε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι σκοπός είναι να γίνει η χώρα «διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές» και πως η έκθεση απαντάει στο αίτημα της κυβέρνησης για διάγνωση των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας καθώς και στο αίτημά της για φιλόδοξους στόχους «ως προς το εύρος των αλλαγών που καλούμαστε να κάνουμε για να αλλάξουμε τη χώρα μας».

Ο τρόπος με τον οποίο οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα… αλλάξουν τη χώρα γίνεται εύκολα αντιληπτός από μια απλή παράθεση των υποδείξεών του, π.χ. επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, παραπέρα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, νέα μέτρα για ενίσχυση της «ευελιξίας», μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας», διευκόλυνση των απολύσεων, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, συνέχιση της φοροληστείας για το λαό και της φοροασυλίας για το κεφάλαιο κ.ά.

Χαρακτηριστικό της λογικής των συντακτών της έκθεσης είναι ότι δεν βρήκαν ούτε μια λέξη για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε προσωπικό και δομές όταν ακόμη και αυτός ο φάρος του νεοφιλελευθερισμού ο ΟΟΣΑ προτείνει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πρέπει «να αναπτυχθούν προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα σε κορυφώσεις ζήτησης» και τα κράτη να «επενδύσουν περισσότερα στο υγειονομικό προσωπικό τους». Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας βρέθηκε στην προτελευταία θέση στις πρόσθετες δαπάνες για την υγεία λόγω πανδημίας και για το 2021, γα τις συνολικές δαπάνες για την υγεία, προβλέπεται μείωση τους κατά 572 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτόν τον Αρμαγεδδώνα για τους εργαζόμενους μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παρουσιάσει και πάλι με την «προβιά» των «ειδικών» και «τεχνοκρατών», για να απαιτήσει από τον λαό να υποταχθεί στους στόχους του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «αυτή η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση (…) Αλλά θέλω να τονίσω ότι είναι ανεξάρτητη οικονομική έκθεση. Είναι ένα κείμενο αναφοράς στο οποίο κάθε πολίτης, η ελληνική κοινωνία, τα κόμματα, οι φορείς της αγοράς, της κοινωνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή και να το συμβουλεύονται»!

Εμμέσως πλην σαφώς, πάντως, παραδέχτηκε ότι για την κυβέρνησή του οι αντιλαϊκές συστάσεις της έκθεσης συνιστούν «καλές πρακτικές, ιδέες, προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα σε πολλές άλλες χώρες και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα». Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε, «σε πολλές από τις εισηγήσεις βλέπω να αντικατοπτρίζονται κυβερνητικές πολιτικές που, ήδη, υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί», φέρνοντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων τις ανατροπές στην Ασφάλιση και τη δημιουργία «ενός ανταποδοτικού δεύτερου πυλώνα – επικουρικού πυλώνα – στο ασφαλιστικό μας σύστημα» και σημειώνοντας πως «η έκθεση θέτει ως κυρίαρχο στόχο πολιτικής την αύξηση των εισοδημάτων. (…) όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, που μας οδήγησε παραλίγο στην πτώχευση, δηλαδή με παροχές και αυξήσεις μισθών κατά κανόνα με δανεικά, αλλά μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων»!

Για να καταλήξει αναγορεύοντας την «Έκθεση Πισσαρίδη» σε «οδικό χάρτη που μας οδηγεί σε αυτήν την κατεύθυνση και ένας οδικός χάρτης ο οποίος έχει στη διάθεσή του και τα πρόσθετα πολεμοφόδια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που για πρώτη φορά θέτει στη διάθεση του μετασχηματισμού της χώρας σημαντικότατα κεφάλαια από το 2021 και μετά, τα οποία και πρέπει να αξιοποιηθούν ακριβώς στην κατεύθυνση την οποία συνιστά το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία»».

Χαρακτηριστικό επίσης της έκθεσης, των στοχεύσεων και της αξιοπιστίας της είναι η αναφορά της στο «Δημοσιονομικό μείγμα»: Η αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας προτείνεται να λάβει χώρα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής αξιοπιστίας, άρα με πρωτογενή πλεονάσματα, όμως ήπια ώστε να μην αντιστρατεύονται την ανάπτυξη. Κουβέντα για το υπέρογκο χρέος, τη βιωσιμότητα και την εξυπηρέτηση του. Προφανώς τα θεωρεί λυμένα με τη δρομολόγηση που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

Απ’ την πλευρά του, ο Χ. Πισσαρίδης ευλόγησε τα γένια του λέγοντας ότι η έκθεση συνιστά «ένα πρόγραμμα οικονομικών δράσεων που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε βιώσιμη βάση».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ν. Βέττας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «χωρίς τις απαραίτητες δομικές παρεμβάσεις, η ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της τρέχουσας πρωτοφανούς κρίσης δεν θα έχει την απαραίτητη διάρκεια και ένταση για πραγματική σύγκλιση με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης», δίνοντας κι αυτός σήμα επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να φορτωθεί η κρίση στο λαό.

Ν.Π.

ΡιζοσπάστηςΝαυτεμπορικήOECD