Δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» για τον παππού της Αλεξίας Εβερτ και την μαύρη αντίδραση της εποχής.

Του Γ. Γ.

2 Δεκέμβρη του 1944, όταν ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει τα σχέδια της μαύρης αντίδρασης για την επιβολή δικτατορίας και το αιματοκύλισμα του Αθηναϊκού λαού, όπως και συνέβη. Θα παραθέσουμε όλο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του οργάνου της Κ.Ε του ΚΚΕ.

Πριν απ’ αυτό όμως να κάνουμε μια παρεμβολή.

Πιθανόν να θυμάστε όταν πριν κάποιες μέρες σχολιάζαμε τις οικογενειακές καταβολές της «κυρίας» Αλεξίας Εβερτ, πρώην Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (!!!) του Δήμου Αθηναίων. 

Η εν λόγω «κυρία», είχε χαρακτηρίσει «τρωκτικά και κατσαρίδες», τα μέλη του ΚΚΕ που συμμετείχαν στον γιορτασμό της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τότε, λοιπόν, «επιφανή» στελέχη της δεξιάς, -πρώτος και καλύτερος ο γνωστός Μπογδάνος- παρουσιάστηκαν στο διαδίκτυο για να μας πούμε ότι «συκοφαντούμε», τον παππού της Αλεξίας,. Ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν δωσίλογος και πιστός υπηρέτης των δυνάμεων κατοχής του άξονα αλλά «πατριώτης» κλπ.  

Συμπωματικά, λοιπόν, ο «Ριζοσπάστης» 2/12/1944 έχει στην πρώτη του σελίδα, ένα κείμενο που μας αναφέρει την στάση του Αγγελου Εβερτ στην κατοχή. Θεωρήσαμε σκόπιμο να αναπαράγουμε ένα μέρος απ’ αυτό το κείμενο:


Ποιο ρόλο έπαιξε στην περίοδο της κατοχής ο κ. Α. Εβερτ, που σήμερα είναι διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων;
 Τα έγγραφα, που δημοσιεύουμε παρακάτω δίνουν μια απάντηση στο ερώτημα. 

Ο Εβερτ εργάστηκε όσο μπορούσε για να εξυπηρετήσει τους κατακτητές. Φρόντιζε να εφοδιάζει το Ιταλικό φρουραρχείο με όλα τα στοιχεία για τους Αγγλους και τους κομμουνιστές, ώστε η σύλληψή τους να είναι ευκολότερη. 

Επειτα από σύσκεψη που είχε ο Εβερτ με τον ταγματάρχη Κάισλερ έβγαλε την παρακάτω διαταγή 

Αστυνομική Διεύθυνσις Αθηνών Τμήμα Εμπιστευτικό. Αριθ, πρωτ. 4664/25

Προς άπασας τας υπηρεσίας

Εχοντες υπ’ όψιν το υπ’ αριθ. 138/12 της 30/9/42 έγγραφον του Ιταλικού Φρουραρχείου παραγγέλομεν τα ακόλουθα:

Δια πάσαν σύλληψιν προσώπων γνωστών δια το πολιτικόν παρελθόν των, ξένων υπηκόων «Αγγλων κλπ», ως και κομμουνιστών θα αναφέρετε ημίν πάραταυτα δι’ ιδιαιτέρας αναφοράς, ίνα τα στοιχεία αυτά θέτομεν υπ’ όψιν του Ιταλικού Φρουραρχείου.

Αθήνα 6/10/1942

Αγγελος Εβερτ Αστυνομικός Δ/ντης Α’

Αλλ’ ακόμη ο κ. Εβερτ ενδιαφέρεται για την καταδίωξη των «αναρχικών στοιχείων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ» και κοινοποιεί την παρακάτω διαταγή του διαβόητου αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων Α. Σαμπάνη:

Αστυνομική Δ/σις Αθηνών. Τμήμα Εμπιστευτικόν. Αριθ. πρωτ. 6335

Προς Απασας τας υπηρεσίας Ενταύθα.

Κοινοποιώ κατωτέρω διαταγήν του Αρχηγείου Αστυνομίας Πόλεων δια την ακριβή προς ταύτην συμμόρφωσίν. Αθήναι τη 13/12/43. Αγγελος Εβερτ Αστυνομικός Δ/ντης Α’

«Υπάρχει αντίληψις ότι οι αστυνομικοί δεν αποδίδουσι όσον αφορά την δίωξιν των αναρχικών στοιχείων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Είναι ανάγκη να παύση η υπάρχουσα εντύπωσις. Πρέπει να δημιουργήσωμεν την εντύπωσιν, ότι η Αστυνομία δεν υστερεί. Η συνεργασία της Αστυνομίας και των Ευζωνικών Ταγμάτων είναι στοιχείο απαραίτητον προς επιτυχίαν του εκτιθέμενου σκοπού, πρέπει δεν να αποβεί πλήρης και απόλυτος.

Την ακριβή εκτέλεσιν της παρούσις παρακαλώ να παρακολουθήσετε επισταμένωνς και να λάβεται τα ενδεικνυόμενα μέτρα

Αθ. Σαμπάνης Αργηγός.

Αυτοί, λοιπόν που εργάστηκαν τόσο πιστά, τόσο επίμονα, τόσο φιλότιμα για να εξυπηρετήσουν τους κατακτητές για να καταπνίξουν το κίνημα εθνικής αντίστασης, για να εξοντώσουν τους αγωνιστές του λαού που αγωνίζονταν για τη λευτεριά της πατρίδας τους, αυτοί δεν βρίσκονται φυλακή. Κατέχουν ακόμα ανώτατες κρατικές θέσεις, δηλητηριάζουν όλο τον κρατικό μηχανισμό και προετοιμάζουν το φασιστικό πραξικόπημα για να περάσουν νέες αλυσίδες στον ελληνικό λαό. Αλλά δεν θα τους περάσει: Ο λαός θα τσακίσει όλους τους φασίστες και κρυπτοφασίστες, όλα τα όργαμα του καταχτητή, όλους τους πράχτορες της πέμπτης φάλαγγας. 

Και ερχόμαστε τώρα στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ρ» 2/12/1944


Η αντίδραση έτοιμη για το πραξικόπημα

Το σχέδιο ενέργειας για την κατάληψη της εξουσίας

Ο λαός σε επιφυλακή.

Οπως από μαύρες καταγγέλλουμε οι μαύροι άνθρωποι της πέμπτης φάλαγγας ετοιμάζουν την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας και την επιβολή δικτατορίας. Σήμερα είμαστε σε θέση να δώσουμε ακριβείς πληροφορίες για το σχέδιο ενέργειας της αντίδρασης

Από μέρες όλες τα φασιστικά στοιχεία οι Γονατάδες οι πραιτοριανοί του Γλύζμπουργκ, οι πράχτορες των Γερμανών και των Ιταλών, οι δωσίλογοι και οι προδότες που κατέχουν μεγάλες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και όλοι οι «παράγοντες» των κινημάτων και των ανωμαλιών βρίσκονται σε κίνηση και επαφή. 

Οι συνεννοήσεις τους για την οργάνωση του πραξικοπήματος προχώρησαν μέχρι των τελευταίων λεπτομερειών και έχει καταρτιστεί πλήρες σχέδιο ενεργείας. Το σχέδιο που το κατέστρωσε ο κύκλος του Γονατά προβλέπει εξ αρχής την κύκλωση και εξουδετέρωση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, την απομόνωση των συνοικιών και τη διενέργεια μαζικών συλλήψεων, όπως και σφαγές αγωνιστών του λαού.

Για την πραγματοποίηση των σκοπών το σχέδιο προβλέπει την εξής διάταξη των δυνάμεων της αντίδρασης:

Η ορεινή Ταξιαρχία θα απομονώσει τα τμήματα του ΕΛΑΣ Καισαριανής και θα αποκόψει την επικοινωνία από τις λεωφόρους Κηφησιάς, Αλεξάνδρας και Πατησίων.

Οι Χίτες της Σχολής Ευελπίδων μαζί με Ράλληδες με μηχανοκίνητα με δυνάμεις του ΕΔΕΣ και με μάχιμο τμήμα Κρητών με τους ΓύπαρηΓαλάνη και Παπαδάκη θ’ αποκόψουν την επικοινωνία με την Ελευσίνα και τα Λιόσια. 

Ειδικό τμήμα από χωροφύλακες και συμμορίτες της ΡΑΝ, Χ, και ΕΔΕ΅Σ θ’ αποκόψουν την οδό Πειραιώς.

Επίλεκτο τμήμα με την καθοδήγηση του Εβερτ θα προσβάλει τα χτίρια του ΕΑΜ, του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.

Τα Τάγματα Εθνοφυλακής αποτελούν τη γενική εφεδρεία στο κέντρο της πόλης. Τέλος ο Βούλγαρης ανέλαβε να συντονίσει τη δράση του ναυτικού για την επιτυχία του πραξικοπήματος.

Μπροστά στο λαό της Αθήνας που δεν έσκυψε το κεφάλι ούτε στους Ιταλούς, ούτε στους Γερμανούς, ορθώνονται ξανά οι κινηματίες. Η απειλή της τυραννίας, είναι άμεση και φοβερή. Ο λαός καλείται να είναι σε επιφυλακή, έτοιμος κάθε στιγμή να υπερασπιστεί τη λευτεριά του.

Και με την ακατάβλητη δύναμη του, με την αδάμαστη μαχητικότητά του, με το πνεύμα της παλικαριάς και της αυτοθυσίας θα τσακίσει όλους τους εχθρούς του.

Το Σύνταγμα Εθνοφυλακής Αθηνών διατάχτηκε από προχθές βράδυ να βρίσκεται σε επιφυλακή. Οι άντρες του οπλίστηκαν με αγγλικά όπλα.

Η επιστράτευση της κλάσις 1936 έδωσε στην αντίδραση την δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια δικιά της γενική επιστράτευση. Στα Τάγματα Εθνοφυλακής κατατάσσονται όχι μόνο της κλάσις 1936 αλλά και από άλλες κλάσις. Τη στρατολογία ενεργεί το Α’ Γραφείο του Γενικού Επιτελείου που βρίσκεται στα χέρια φασιστών. Στα τάγματα γίνονται δεκτοί για κατάταξη μόνο εκείνοι που κρίνονται ότι ανήκουν στην αντίδραση Οι έφεδροι Αθηνών και Κρήτης δεν κλήθηκαν να παρουσιαστούν. Από όσους παρουσιάζονται διώχνουν εκείνους που έχουν λαϊκό παρουσιαστικό. Γενικά η στρατολογία στα τάγματα δείχνει ότι δεν περιορίζονται για δράση σύμφωνη με τα συμφέροντα το λαού, αλλά για την επιβολή δικτατορίας.

/tsak-giorgis.blogspot.com/