Με χίλια συνεχίζει η κυβέρνηση την παραγωγή νομοθετικού έργου εξυπηρέτησης συμφερόντων

Η βιομηχανία παραγωγής νομοθετικού έργου της κυβέρνησης που να στηρίζει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί είναι η ταχύτερη αναπτυσσόμενη σε όλη τη χώρα.

Τη δρομολόγηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χτες, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν χάνει στιγμή, αντίθετα επιταχύνει εν μέσω πανδημίας στον αντιλαϊκό κατήφορο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν την επιλογή, την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: Να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».

Και έχει απόλυτο δίκαιο. Δε λέει όμως από ποια σκοπιά απαντά: από τη μεριά του κεφαλαίου ή των εργαζομένων. Όχι βέβαια ότι έχουμε κάποια αμφιβολία.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια, πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης, «τα οποία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παρά την κρίση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις», όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ειδικότερα:

  1. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την “απλοποίηση της αδειοδότησης” επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
  2. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως παρουσίασε δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες
  3. Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κύρωση δυο δωρεών. Αυτόν τον νταλκά έχει ο άνθρωπος…
  4.  Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασαν το πλάνο “μετασχηματισμού” των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
  5. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το “Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων”.
  6. O Υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος παρουσίασαν την “Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού”.
  7. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την υπαγωγή στις διατάξεις του “Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων”.

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας πρότεινε για την πλήρωση θέσης Έλληνα Δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από τα παραπάνω νομοσχέδια γίνεται φανερό πόσες καλές δουλειές ανοίγονται και μοιράζονται σε παλιούς και νέους φίλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», που «στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού» έρχεται να κάνει ένα «άλμα» σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς προβλέπει ότι και οι όποιοι έλεγχοι, με βάση το «ξεπουπουλιασμένο» νομοθετικό πλαίσιο που έχει απομείνει από τις παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, θα γίνονται εκ των υστέρων!

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η «μετατόπιση, από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο (…) Δηλαδή οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται μόνο εκ των υστέρων». Ενώ, όπως λέει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο «διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας», δίνοντας σήμα για παραπέρα επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτά τα πεδία.

Παραπέρα, οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Επικρατείας Κυρ. Πιερρακάκης παρουσίασαν το «πλάνο μετασχηματισμού» των ΕΛΤΑ, που προβλέπει αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και «απαλλαγή» τους από εργασιακά δικαιώματα. Βασικοί άξονες του σχεδίου, εξάλλου, είναι ο «εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων», η «καλλιέργεια νέας εταιρικής κουλτούρας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού» κ.ά. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε δει το ίδιο έργο να παίζεται και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες στο παρελθόν έχετε απόλυτο δίκιο. Μπορεί να αργήσει λίγο αλλά αν δεν εμποδιστούν το “καληνύχτα ΕΛΤΑ” είναι θέμα χρόνου.

Επιπλέον, ο Κυρ. Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρ. Ζαριφόπουλος παρουσίασαν τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», που επισήμως αποτυπώνει στόχους, κατευθυντήριες αρχές και στρατηγικούς άξονες παρέμβασης για την περίοδο 2020 – 2025, με στόχο «η χώρα να αποτελέσει (…) πόλο έλξης επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ο γνωστός και ως Παρταόλας, Κοψοχρονιάς ή Τζάμπας παρουσίασε την υπαγωγή έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Καθώς το σκουπίδι και η διαχείρισή του μυρίζουν κέρδη για το κεφάλαιο, στόχος του Κώδικα είναι «η ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς έργων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις σε σχέση με τη μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών αποβλήτων στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και του Βόρειου Έβρου». Το “μοντέλο του Βόλου” ή αυτό που αποφασίσθηκε για τη Θεσσαλονίκη ως γνωστόν ενθουσιάζουν το συγκεκριμένο άτομο και την κυβέρνηση του.

Η χώρα μπορεί να είναι σε lockdown αλλά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τρέχει με χίλια, σαν να μην υπάρχει αύριο, για να εξυπηρετήσει τα γνωστά συμφέροντα που εκφράζει.

Το ρητό “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” αδικεί το συμπαθές τετράποδο.

Επιμέλεια: Α.Κ.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Έθνος, Sky

εύφορη πεδιάδα