Μαρουάν Τουμπάσι στην «Α» / Το δίκαιο και ο διάλογος, όπλα μας εναντίον της κατοχής

Ως Παλαιστίνιοι οικοδομούμε έναν σαφή και ειλικρινή διάλογο με την Ε.Ε. προωθώντας προγράμματα εταιρικής σχέσης που εδράζουν στη λύση των δύο κρατών»

«Ηισραηλινή κυβέρνηση, παρ’ όλο που απειλούσε να εφαρμόσει σχέδιο προσάρτησης, δεν το έπραξε. Οι λαοί και η ηγεσία μας δήλωσαν σταθερότητα έναντι οποιασδήποτε προσάρτησης όχι μόνο του 33%, ακόμη και του 1% των κατεχόμενων εδαφών. Ο Πρόεδρος Αμπάς και η ηγεσία μας έλαβαν ξεκάθαρη θέση θεωρώντας άκυρες τις συμφωνίες με το Ισραήλ, καθώς η κατοχική εξουσία αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει τις συμφωνίες με την ΟΑΠ από το 1993 και μετά» τόνισε στην ΑΥΓΗ ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι.https://ebef532c28e7a12e97e677685adee843.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

«Ο λαός μας πλήρωσε βαρύ τίμημα όχι μόνο το 2020, αλλά και τα τέσσερα χρόνια των ασταθών και αδιανόητων πολιτικών των ΗΠΑ που πίεζαν για την επιβίωση της κατοχής και την προσάρτηση ως οικοδόμημα για το μεγαλύτερο Ισραήλ. Αναφέραμε την ανθεκτικότητα, την επιμονή, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας πάνω και πέρα από τη μείωση των μισθών μας, που προέκυψε από την υλοποίηση του αποπνικτικού οικονομικού και πολιτικού στραγγαλισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την κατοχική δύναμη» κατήγγειλε ο πρέσβης Τουμπάσι, εκτιμώντας ότι «οι άνθρωποί μας βγαίνουν πάντα από κάθε μάχη με το κεφάλι ψηλά. Χθες η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από φόρους που εισπράττουν για λογαριασμό μας και που θα έπρεπε να καταβάλλονται σε τακτά διαστήματα βάσει της συμφωνίας μας.

Η θέση μας, η οποία δεν είναι τακτικισμός ενάντια στην κατοχή και τις πολιτικές καταπίεσης του λαού μας, δεν θα τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση, εκτός εάν επιτευχθούν τα αναφαίρετα δικαιώματά μας».

Μαρουάν Τουμπάσι

-Τον Νοέμβριο ο Ειδικός διαπραγματευτής και γενικός γραμματέας της PLO, Saeb Erekat, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κρατών, πέθανε από κορωνοϊό. Επιτρέπουν οι τρέχουσες εξελίξεις αισιοδοξία για την επανέναρξη του διαλόγου και υπό ποιες συνθήκες;

Ο παλαιστινιακός λαός και όλοι οι υπέρμαχοι της ειρήνης και της ελευθερίας ανά τον κόσμο έχασαν τον Γενικό Γραμματέα της PLO Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος υποστήριξε το όραμα της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα του 1967 και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ υποστήριξε το όραμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και της κυβέρνησης του κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο πάντα παρουσιάστηκε στη Διεθνή Επιτροπή από τον εκλιπόντα ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τον πρόεδρό μας Μαχμούντ Αμπάς.

Βεβαίως, ο λαός μου και η ηγεσία του διατηρούν πάντα ένα αισιόδοξο όραμα γιατί πιστεύουμε στο δίκαιο του σκοπού μας και στο αναπόφευκτο της νίκης κυριαρχώντας πάνω από το σκοτάδι που μας καλύπτει, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές είναι οι τρέχουσες συνθήκες και ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα διαρκέσει το ταξίδι μας, θα λάβει τέλος αυτή η ιστορική αδικία, η οποία τροφοδοτήθηκε από τις αποικιακές δυνάμεις που εκπροσωπούνται σήμερα από τον Τραμπ και τον Νετανιάχου. Δεν υπάρχει άλλη λύση πλην της διεξαγωγής ειρηνικών διαπραγματεύσεων και διαλόγου για την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης στην ισραηλινό- παλαιστινιακή σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από το 1948 μέσω του βίαιου εκτοπισμού του λαού μου από την πατρίδα τους που ονομάστηκε «ΝΑΚΒΑ».

Ο πρόεδρος μου, Μαχμούντ Αμπάς και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτιέρες  να ζητήσει την έναρξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή βάσει του διεθνούς δικαίου, της Χάρτας και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στον τερματισμό της ισραηλινής αποικιακής κατοχής και στην ίδρυση της δημοκρατικής, συνεκτικής κρατικής οντότητας της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων, ιδιαιτέρως, του ψηφίσματος 194 σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων.

-Πώς βλέπετε τη στάση των διεθνών οργανισμών έναντι του παλαιστινιακού ζητήματος, ξεκινώντας από τον ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση του οποίου θέσπισε το 1977 τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό στις 29 Νοεμβρίου;

Είναι παράδοξο το γεγονός ότι καθώς αυτός ο οργανισμός υιοθέτησε την Χάρτα του, και η διεθνής κοινότητα επεξεργαζόταν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Συνθήκη της Γενεύης, ο παλαιστινιακός λαός στερείτο τα ίδια τα δικαιώματα που κατοχυρώνονταν και μέχρι σήμερα συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ζει υπό κατοχή». Από την έναρξη της αποικιακής επιχείρησης στην ιστορική γη της Παλαιστίνης από το Σιωνιστικό Διεθνές κίνημα υποστηριζόμενο από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία) η οποία υποστηρίχθηκε ακόμη και από τη ναζιστική Γερμανία μέσω της λεγόμενης συμφωνίας HAVARA εναντίον των αυτόχθονων πληθυσμών, Παλαιστινίων (μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι) στην πατρίδα τους κατά τη διάρκεια της βρετανικής εντολής. Το διεθνές σιωνιστικό κίνημα καπηλεύτηκε και εργαλειοποίησε την εβραϊκή θρησκεία, την οποία σεβόμαστε όπως όλες τις άλλες, με στόχο την επίτευξη του σιωνιστικού οράματος. Τα Ηνωμένα Έθνη μετά την ίδρυσή τους ψήφισαν και υιοθέτησαν την λύση των δυο κρατών που αναγνωρίστηκε με το ψήφισμα 181/1947 του ΟΗΕ, παρέχοντας τη νομική βάση για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ (51%) και του Παλαιστινιακού κράτους (49%).

Ωστόσο, τις τελευταίες επτά δεκαετίες που ακολούθησαν, τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Κοινότητα έχουν πιέσει προς την εγκαθίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου πολλά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και στις περισσότερες από τις επιτροπές του ΟΗΕ εγκρίθηκαν όπου καταδικάζουν το Ισραήλ καθώς και ψηφίσματα που καλούν στην εφαρμογή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του λαού μου, τον τερματισμό της κατοχής, την καταδίκη του εβραϊκού αποικιακού εποικισμού, του ρατσισμού και του απαρτχάιντ που ασκείται από τις πολιτικές του Ισραήλ, της κατοχικής δύναμης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα και πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό στις 29 Νοεμβρίου, η οποία θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 ως έκφραση υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας με τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Όπως συνέβη και με το καθεστώς της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ και τους εποικισμούς, δεδομένου ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 2334/2016 κατέστησε τον αποικιακό εποικισμό ως παραβίαση των διεθνών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών όπως και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης έλαβαν χώρα σε πολλά μέρη του κόσμου για τον λαό μου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

-Οι διεθνείς αντιδράσεις σταμάτησαν την προσάρτηση μέρους της Δυτικής Όχθης; Τι θα περιμένατε από την Ευρώπη να κάνει για να τερματίσει τους εποικισμούς με σκοπό την επανέναρξη του διαλόγου;

Η Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη αποτελεί μέρος των εδαφών που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ την 4η Ιουνίου 1967 και περιλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας και τα υψίπεδα του Γκολάν. Οποιαδήποτε απόπειρα του Ισραήλ, της κατοχικής δύναμης, να μεταβάλλει τα γεγονότα επί εδάφους αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αποικιακού εποικισμού, της προσάρτησης, ωστόσο η κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα ύψη του Γκολάν κηρύχθηκαν από το Ισραήλ ως μέρος των προσαρτημένων εδαφών. Αυτές οι μονομερείς αποφάσεις δεν αλλάζουν το γεγονός ότι αυτά τα εδάφη τελούν υπό κατοχή και δεν έχουν καμία νομική υπόσταση καθώς θεωρούνται από εμάς και τη Διεθνή κοινότητα άκυρες.

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ήταν ξεκάθαρες σχετικά με τις παράνομες ισραηλινές προσπάθειες προσάρτησης, εκτός φυσικά από τη διοίκηση Τραμπ που υποστήριξε το ζήτημα αυτό πέραν της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα», η οποία δεν εφαρμόστηκε. Η στάση της ΕΕ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ήταν ξεκάθαρη, πως δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στα σύνορα του 1967 και απέρριψε τον Φεβρουάριο του 2020 το ειρηνευτικό σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή θεωρώντας ότι απεμπολεί τις διεθνείς συμπεφωνημένες παραμέτρους.

Ως Παλαιστίνιοι, οικοδομούμε έναν σαφή και ειλικρινή διάλογο με την ΕΕ προωθώντας προγράμματα εταιρικής σχέσης που εδράζουν στη λύση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967 που απαιτεί η ΕΕ. Αυτό θα βοηθήσει την ΕΕ να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη αναμένοντας ότι τα κράτη των μελών της ΕΕ θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης με την ανατολική Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσά του στα σύνορα του 1967, το οποίο θα βοηθήσει και στον καθορισμό των συνόρων του Κράτους του Ισραήλ τα οποία δεν είναι σαφή και γνωστά σε κανέναν καθώς και να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα για την απαγόρευση των προϊόντων ισραηλινών εποικισμών και τη διακοπή κάθε χρηματοδότησης για έργα που άμεσα ή έμμεσα ωφελούν τους Ισραηλινούς παράνομους εποικισμούς.

-Οι απειλές της ισραηλινής κυβέρνησης για προσάρτηση τμήματος της Δυτικής Όχθης οδήγησαν όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να λάβουν κοινή θέση. Αυτή η κοινή τακτική συνεχίζεται;

Η ισραηλινή κυβέρνηση παρόλο που απειλούσε να εφαρμόσει σχέδιο προσάρτησης δεν το έπραξε. Οι λαοί και η ηγεσία μας δήλωσαν σταθερότητα έναντι οποιασδήποτε προσάρτησης όχι μόνο του 33%, ακόμη και του 1% των κατεχόμενων εδαφών . Από τότε, ο πρόεδρος Αμπάς και η ηγεσία μου έλαβαν ξεκάθαρη θέση θεωρώντας άκυρες τις συμφωνίες με το Ισραήλ, καθώς η κατοχική εξουσία αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει τις συμφωνίες με την ΟΑΠ από το 1993 και μετά.

Μετά από αυτή τη δήλωση, ο λαός μου πλήρωσε βαρύ τίμημα, όχι μόνο το 2020, αλλά και τα τέσσερα χρόνια των ασταθών και αδιανόητων πολιτικών των ΗΠΑ που πίεζαν για την επιβίωση της κατοχής και την προσάρτηση ως οικοδόμημα για το μεγαλύτερο Ισραήλ. Αναφέραμε την ανθεκτικότητα, την επιμονή, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας, πάνω και πέρα από την μείωση των μισθών μας, που προέκυψε από την υλοποίηση του αποπνικτικού οικονομικού και πολιτικού στραγγαλισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την κατοχική δύναμη.

Οι άνθρωποι μας βγαίνουν πάντα από κάθε μάχη με το κεφάλι ψηλά. Χθες η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, από φόρους που εισπράττουν για λογαριασμό μας και που θα έπρεπε να καταβάλλονται σε τακτά διαστήματα βάσει της συμφωνίας μας.

Η θέση μας, η οποία δεν είναι τακτικισμός ενάντια στην κατοχή και τις πολιτικές καταπίεσης του λαού μας, δεν θα τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση, εκτός εάν επιτευχθούν τα αναφαίρετα δικαιώματά μας.

-Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε νέο εποικισμό την ημέρα των αμερικάνικων εκλογών, ενώ αμέσως μετά είδαμε τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να επισκέπτεται τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης;

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έπαυσε ποτέ την κλιμάκωση της πολιτικής αποικιακού εποικισμού από την κατοχή το 1967, υποστηριζόμενη σιωπηρά από τις ΗΠΑ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη παρουσία 700.000 αποικιακών εποικιστών, διασκορπισμένων σε περίπου 200 αποικιακούς οικισμούς, σε μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης της Γενεύης και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το ίδιο συνέβη όταν η μεροληπτική διοίκηση των ΗΠΑ-Τραμπ νομιμοποίησε τις ισραηλινές αποικιακές δραστηριότητες θεωρώντας ότι το Ισραήλ απλώς επεκτείνει την κυριαρχία του στα υπόλοιπα εδάφη του μια πράξη που περιλαμβάνεται επίσης στο σχέδιο Τραμπ.

Η κυβέρνηση Τραμπ, όλοι οι λαϊκιστές δεξιοί ευαγγελιστές και οι χριστιανοί σιωνιστές στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο μοιράζονται την ίδια αποικιακή νοοτροπία με το Ισραήλ για να εξυπηρετήσουν την ιδέα του «βιβλικού μεγάλου Ισραήλ». Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Μπομπέο στον Ισραηλινό Οικισμό Ψαγκότ που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στα Κατεχόμενα Συριακά υψίπεδα του Γκολάν θεωρήθηκε ως άνευ προηγουμένου πράξη από έναν υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και συναίνεσης, και ειδικά όσον αφορά στο ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κλιμακώσει τις πολιτικές της με την ανέγερση νέων οικιστικών μονάδων σε ισραηλινούς εποικισμούς, ακόμη και μετά τις αμερικανικές εκλογές ως μέρος των βεβιασμένων κινήσεών της με στόχο τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης Μπάιντεν μέχρι και τις τελευταίες στιγμές διαμονής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

-Πώς βλέπετε την έντονη πολιτική, διπλωματική, οικονομική κινητικότητα ορισμένων αραβικών χωρών με το Ισραήλ και πώς επηρεάζει η κατάσταση στη Συρία και τον Λίβανο την παλαιστινιακή υπόθεση;

Η λεγόμενη «συμφωνία του Αβραάμ» που κοινοποιήθηκε μέσω των συμφωνιών εξομάλυνσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιρατων, του Μπαχρέιν, του Σουδάν και του Ισραήλ, θεωρείται παραβίαση της Αραβικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης που υιοθετήθηκε από όλα τα Αραβικά Κράτη το 2002, ζητώντας την εξομάλυνση με το Ισραήλ με την προϋπόθεση μια δίκαιης και ολοκληρωμένης ειρήνης μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα αραβικά εδάφη που καταλήφθηκαν το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν και της εγκαθίδρυσης του παλαιστινιακού κράτους συμπεριλαμβανομένης της λύσης του ζητήματος των προσφύγων (ψήφισμα 194 ΟΗΕ).

Κατά τη γνώμη μου, ο σκοπός αυτών των συμφωνιών είναι πολιτικός όσον αφορά την εξυπηρέτηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και του Ισραήλ και απεικονίζει το νέο όραμα της Μέσης Ανατολής, τα θέματα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, εκτός από τις κοινές αυταπάτες ασφάλειας χτίζοντας συμμαχία εναντίον του Ιράν. Από την άλλη πλευρά, αυτές οι συμφωνίες εξυπηρετήσουν τη λεγόμενη συμφωνία του αιώνα που αρνηθήκαμε και αποσκοπούσε να αποκομίσει εκλογικά οφέλη για τον Τραμπ στις ήδη χαμένες προεδρικές εκλογές. Στην περίπτωση του Νετανιάχου, σκόπευε να προσφέρει την πολιτική του επιβίωση. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ο Τραμπ απέτυχε να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ και ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει καθημερινές διαδηλώσεις ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα εντός του συνασπισμού του και απέτυχε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους και η Κνεσσέτ διαλύθηκε. Επομένως, το Ισραήλ θα υποβληθεί σε πρόωρες εκλογές για τέταρτη φορά τον Μάρτιο του 2021, και όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν τη βαθιά κρίση και την απομόνωση που βρίσκονται και οι δύο χώρες.

Δεν πιστεύουμε ότι τέτοιες συμφωνίες θα βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης και μόνιμης λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, η οποία δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί με την υπογραφή συμφωνιών με αλαργινές χώρες, ενώ ταυτόχρονα παραμελεί, καταπιέζει και καπηλεύεται την παλαιστινιακή υπόθεση για τα ισραηλινά επεκτατικά οφέλη. Ο κόσμος έχει διασωθεί από τον νάρκισσο, ρατσιστή, ακροδεξιό πρόεδρο των ΗΠΑ και, θα παρατηρήσουμε ορισμένες χώρες της περιοχής να επανεξετάσουν τις θέσεις τους.

Τώρα ο Μπάιντεν εξελέγη και θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις πέραν του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων, πρέπει να αποδείξει τη δέσμευσή του στο Διεθνές Δίκαιο, στην Χάρτα και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και να επαναφέρει την ένταξη των ΗΠΑ σε όλους τους οργανισμούς και τις συνθήκες του ΟΗΕ. Επιπλέον, θα πρέπει να ασχοληθεί με τις εστίες ανάφλεξης που ενίσχυσε η προηγούμενη διοίκηση σε όλο τον κόσμο και ιδίως στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου, της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Λατινικής Αμερικής, όπως επίσης με τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ. Το κύριο ερώτημα θα είναι πώς οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τις υποτιθέμενες ηθικές πολιτικές τους για την εξισορρόπηση της παγκόσμιας τάξης και τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.

-Πώς αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή την πανδημία και γιατί βρέθηκε χωρίς οικονομικούς πόρους;

Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είχε άμεσο και επιβλαβές αποτέλεσμα. Οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, αλλά και στην ποιότητα της ίδιας της περίθαλψης. Το Ισραήλ, η αναγνωρισμένη κατοχική δύναμη βάσει του Διεθνούς Δικαίου είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν πλήρη ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά δυσχεραίνει έντονα τους Παλαιστίνιους να το επιτύχουν μόνοι τους.

Στην Παλαιστίνη, υπάρχουν 96.098 κρούσματα κορωνοϊού και 812 άτομα έχουν πεθάνει. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της βιώνουν την συστηματική αμέλεια από τότε που είναι υπό κατοχή (1967) και προσαρτήθηκαν παράνομα (1980) από το Ισραήλ, καθιστώντας τους ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν την πανδημία COVID-19. Στο Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ως εκ τούτου οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βασίζονται στις ισραηλινές αρχές για την παροχή υπηρεσιών και χρημάτων.

Αυτό το κάνει ανεπαρκώς, με το Ισραήλ να μεταφέρει τους περισσότερους πόρους του σε Εβραίους Ισραηλινούς πολίτες στην πόλη. Η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό υπό την πραγματικότητα της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής, η οποία αποδυναμώνει την ικανότητα των παλαιστινιακών αρχών και του παλαιστινιακού λαού να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον θανατηφόρο ιό. Πράγματι, η 53χρονη κατοχή έχει εξαντλήσει σοβαρά τις ιατρικές δυνατότητες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Το σύστημα που εξαρτάται από τους δωρητές έχει έλλειψη εξοπλισμού, φαρμάκων και προσωπικού λόγω ζητημάτων όπως στρατιωτικές επιδρομές και περιορισμοί στις εισαγωγές. Η αποστέρηση και ο περιορισμός των ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού περιλαμβάνουν θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, καθιστώντας αδύνατη τη θεραπεία καρκινοπαθών στη Γάζα, ενώ περιορίζει σοβαρά τις δυνατότητες στη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στο έλεος των ισραηλινών αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν μπορούν να λάβουν άδεια για τη θεραπεία που χρειάζονται.

-Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης του Κράτους της Παλαιστίνης τον Δεκέμβριο του 2015, παρουσία του Μαχμούντ Αμπάς, υποστηρίζοντας τη λύση των δύο κρατών. Τι θα περίμενε κανείς από την Ελλάδα;

Ο Παλαιστίνιος και ο ελληνικός λαός έχουν ιστορικούς αδελφικούς και άφθαρτους δεσμούς, για εμάς η Ελλάδα ήταν πάντα ένα φιλόξενο λιμάνι, θυμόμαστε πάντα τις ανοιχτές αγκάλες του αείμνηστου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου στον πρώην ηγέτη μας Γιάσερ Αραφάτ μετά την αναγκαστική εξορία του από τον Λίβανο .

Η Ελλάδα είναι για εμάς μια φιλική χώρα που πάντα ζητά την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και ιστορικά ψήφισε υπέρ των κύριων ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με τα δικαιώματα του λαού μας.

Έχουμε μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις και συμφωνίες σε πολλούς τομείς. Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τις ιστορικές της στάσεις και θέσεις σχετικά με την Παλαιστίνη, παρά τις σχέσεις της με το Ισραήλ, τις οποίες δεν θέλουμε να βλέπουμε να οικοδομούνται εις βάρος των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τις οποίες είμαστε έτοιμοι μέσω της Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης σύμφωνα με το όραμα του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, το οποίο παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς καμία αντίρρηση.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμάς, είναι η Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Κοινοβουλίου του 2015 για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4 Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ όπως έχουν κάνει 139 κράτη μέλη του ΟΗΕ τα χρόνια που ακολούθησαν την ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Διακήρυξης Ανεξαρτησίας στις 15 Νοεμβρίου 1988, όπου η Παλαιστίνη κατέστη επίσημα – de jure (από το νόμο) κυρίαρχο κράτος.

Επιπλέον, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα συζητήσει με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ τα ποινικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της κατοχικής δύναμης για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι ελληνο-παλαιστινιακές σχέσεις είναι βαθιά ριζωμένες, βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο και σχέση με τους Έλληνες αξιωματούχους και τον ελληνικό λαό, ιδίως τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τους δήμους και τις ομάδες αλληλεγγύης που εκδηλώνουν τη συνεχή αλληλεγγύη και υποστήριξη τους στο λαό μου ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρά της οικονομικής κρίσης που η χώρα εξακολουθεί να υφίσταται.

Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση ως μέλος της ΕΕ θα προωθήσει επίσης την αναβάθμιση του παλαιστινιακού διαλόγου της ΕΕ σε μια μόνιμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετεί εξίσου τα αμοιβαία συμφέροντά μας και τις κοινές αξίες μας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της σταθερότητας, της ευημερίας και της ειρήνης.

Η αποικιακή κατοχή και απαρτχάιντ που ασκείται από το Ισραήλ δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ως πράξη δημοκρατίας και στοχεύει εντός του κράτους του Ισραήλ τα 1,5 εκατομμύρια και τα 6 εκατομμύρια που ζουν στο κατεχόμενο κράτος των παλαιστινιακών εδαφών.

Αυτές οι πράξεις ενός αδίστακτου κράτους από την ίδρυσή του και για τα τελευταία 72 χρόνια θα πρέπει να το κρατήσουν μακριά από οποιαδήποτε συνεργασία λόγου χάρη με την ΕΕ καθώς παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και του Ελληνικού Συντάγματος.

avgi.gr/