Αυτά τα στοιχεία δεν αρκούν;

Νίκος Μπογιόπουλος

Για τα στοιχεία που ακολουθούν κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε την εγκυρότητά τους, ούτε την πληρότητά τους, ούτε την ακρίβειά τους.

α) Στις 31 Οκτώβρη η χώρα θρηνούσε συνολικά 626 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, εκείνη την ημέρα είχαμε 6 νεκρούς και οι συνάνθρωποί μας που ήταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αριθμούσαν τους 135.

β) Στις 30 Νοέμβρη είχαμε 2.406 συνολικά καταγεγραμμένους θανάτους στη χώρα από COVID-19, τη συγκεκριμένη μέρα είχαμε 85 νεκρούς και τους ανθρώπους που βρίσκονταν στις ΜΕΘ να έχουν ανέλθει στους 600.

γ) Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα είχαμε 3 φορές περισσότερους θανάτους (1.780) από όσους από την αρχή της πανδημίας, είχαμε 14 φορές περισσότερα ημερήσια θύματα (που στις 28/11 με τους 121 νεκρούς έφτασαν τις 20 φορές περισσότερα) και σχεδόν πενταπλασιασμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.

δ) Την ίδια μέρα (30 Νοέμβρη) είχαμε την ενημέρωση πως οι ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια ήταν κατειλημμένες κατά 88% και στη Θεσσαλονίκη κατά 100%.

ε) Σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν οι «Financial Times», η Ελλάδα έφτασε στις 24 Νοέμβρη να κατέχει τη μακάβρια πρωτιά σε νέους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, πάνω από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Μ. Βρετανία.

Ο κατάλογος των στοιχείων είναι επαρκέστατος. Και για το τι δεν έγινε στη χώρα των 30.000 κενών στα νοσοκομεία, των σαρδελοποιημένων επιβατών στα ΜΜΜ, των ανεπαρκέστατων ελέγχων στους χώρους δουλειάς. Επαρκέστατος -χωρίς να χρειάζεται να είναι κανείς ούτε Αϊνστάιν ούτε Φάουτσι- και για το τι πρέπει να γίνει ενόψει του λεγόμενου «τρίτου κύματος». Ας αφήσουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», ας αντιληφθούν ότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που καμία επικοινωνιακή φούσκα δεν θα το βάλει κάτω από το χαλί και ας αναλάβουν, επιτέλους, την κρατική και κυβερνητική τους ευθύνη. 
Εστω και τώρα! 
.imerodromos.gr