Τα αποτελέσματα των εκλογών της Βενεζουέλας θα ηχήσουν σε όλο τον κόσμο

Της Teresa Paez για το Liberation News, ιστοσελίδα του Κόμματος για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση(PSL) στις ΗΠΑ

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την εργατική τάξη της χώρας, αλλά για όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αντιτίθενται στην κυριαρχία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στον πλανήτη. Η νίκη των δυνάμεων που υποστηρίζουν τη διαδικασία της αλλαγής, γνωστή ως Μπολιβαρική Επανάσταση, θα αποτελέσει πλήγμα για τα παρεμβατικά σχέδια και τον οικονομικό πόλεμο που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι μικρότεροι εταίροι της. Και μια τέτοια νίκη θα ενίσχυε τις προοπτικές για τα λαϊκα κινήματα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, τα οποία έχουν αποκτήσει μεγάλη δυναμική τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βενεζουέλα είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους στον κατάλογο στόχων του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Η χώρα δέχεται ολοένα και περισσότερες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τις οικονομικές κυρώσεις του 2015 που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα και οι οποίες σταδιακά μετατράπηκαν σε πλήρη αποκλεισμό, και την απόπειρα δεξιού πραξικοπήματος του Ιανουαρίου του 2019 από τον αυτοαποκαλούμενο «μεταβατικό πρόεδρο» Juan Guaidó.

Στις 26 Μαρτίου, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ William Barr απέστειλε δικηγόρους για να καταθέσουν κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο, για τη λεγόμενη «ναρκο-τρομοκρατία» και τη «διεθνή διακίνηση κοκαΐνης» και προσέφερε αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Μαδούρο. Στις 5 Μαΐου, ο στρατός της Βενεζουέλας συνέλαβε οκτώ ένοπλους μισθοφόρους, οι οποίοι συνεργάζονταν άμεσα με τον Guaidó. Το Σεπτέμβριο, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν τον Matthew John Heath, έναν πρώην Αμερικανό ναυτικό που εργάστηκε στην MVM Inc. κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ. Ο Heath συνελήφθη σε μια μυστική προσπάθεια σαμποτάζ των διυλιστηρίων στο Αμουάι και το Κάρντον, τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Τα αφεντικά της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ έχουν βάσιμους λόγους να εστιάζουν τόσο μανιωδώς στην ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Η χώρα έχει γίνει βασικό σημείο εστίασης στον ευρύτερο αγώνα για το αν θα είναι ο λαός ή οι ελίτ που θα κυβερνουν στη Λατινική Αμερική, και για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τη θέση της κυριαρχίας στις παγκόσμιες οικονομικές και διπλωματικές υποθέσεις.

Αλληλεγγύη της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας προς τη Βενεζουέλα

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανέπτυξε μια μακροπρόθεσμη πολιτική και οικονομική σχέση με τη Βενεζουέλα βάσει του αμοιβαίου σεβασμού για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία. Το 2018, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Maduro υπέγραψαν αρκετές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συμφωνίες για τη βελτίωση της ανάπτυξης στη χώρα. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της Κίνας στο πρόγραμμα Gran Misión Vivienda για την παροχή βοήθειας στην οικοδόμηση δωρεάν σπιτιών για τον λαό της Βενεζουέλας.

Αυτό το έτος, η Κίνα έχει προσφέρει στη Βενεζουέλα ιατρικές προμήθειες όπως σετ τεστ, αναπευστήρες και φάρμακα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19. Οι τρέχουσες προσπάθειες, όπως το Ταμείο Επενδύσεων Κίνας-Βενεζουέλας, το οποίο περιλαμβάνει το σχέδιο Strip and Route και το Σχέδιο Πολιτιστικής Ανταλλαγής, αποσκοπούν στη βελτίωση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στην άμβλυνση ορισμένων επιπτώσεων των συνεχιζόμενων μονομερών κυρώσεων που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πολιτικές σχέσεις Κίνας-Βενεζουέλας αποτελούν απειλή για την κυριαρχία των αμερικανικών τραπεζών και εταιρειών στην περιοχή. Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το πρόγραμμα América Crece (Ανάπτυξη στην Αμερική) για την αύξηση των αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα αναπτύχθηκε ως μέσο για να αποτρέψει την Κίνα από περαιτέρω επενδύσεις στη Λατινική Αμερική.

Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις στην Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρονικών Εισαγωγών & Εξαγωγών της Κίνας (CEIEC) για τη φιλική σχέση της με τη Βενεζουέλα. Η επιχείρηση παρέχει στη Βενεζουέλα τεχνολογικό εξοπλισμό και λογισμικό για την ασφάλεια.

Και το Ιράν έχει αναδειχθεί βασικός σύμμαχος της Βενεζουέλας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Γιάβαντ Ζαρίφ ταξίδεψε στη Βενεζουέλα τον προηγούμενο μήνα για να συζητήσει την ενίσχυση των συμμαχιών μεταξύ των δύο χωρών που εξακολουθούν να αμφισβητούν την ηγεμονία των ΗΠΑ. Νωρίτερα αυτό το έτος, το Ιράν αψήφησε τις στρατιωτικές απειλές των ΗΠΑ και έστειλε αποστολές καυσίμων και προμηθειών για να υποστηρίξει την επανεκκίνηση των διυλιστηρίων στη Βενεζουέλα.

Επιπρόσθετα, η Βενεζουέλα ξεκίνησε κλινική δοκιμή με το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για το Covid- 19. Η ιατρική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Βενεζουέλας και του Ρωσικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya θα επιτρέψει στη χώρα να παράγει μαζικά το εμβόλιο μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές.

Εξεγέρσεις κατά της δεξιάς στη Λατινική Αμερική

Οι βουλευτικές εκλογές της Βενεζουέλας έρχονται αμέσως μετά από μια σειρά σημαντικών επιτευγμάτων για προοδευτικές και φιλοσοσιαλιστικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Αυτό δεν έχει ξεφύγει της προσοχής στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι προσπάθειες της οποίας να δυσφημίσει και να σαμποτάρει τις εκλογές ανανεώνονται μέσω περιφερειακών σχεδιασμών.

Μετά από μια μακρά, 11μηνη μάχη ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη Βολιβία και πολλαπλές καθυστερήσεις στις εκλογές, στις 18 Οκτωβρίου ο προεδρικός υποψήφιος Luis Arce, από Κίνημα Προς τον Σοσιαλισμό, εξελέγη με πάνω από το 52% της λαϊκής ψήφου. Το ηττημένο πραξικοπηματικό καθεστώς της προέδρου Jeanine Áñez ήταν ένα σύμβολο της δεξιάς επίθεσης που είχε σαρώσει την περιοχή και είχε αναστείλει μεγάλο μέρος των κερδών της περιόδου μεταξύ 1998-2009, όταν οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις ανέβαιναν στην εξουσία. Η επιστροφή της δημοκρατίας και της κυριαρχίας στη Βολιβία έδωσε σημαντική δύναμη στους λαούς αγώνες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Μόλις μια βδομάδα μετά στις 25 Οκτωβρίου, οι Χιλιανοί ψήφισαν για την κατάργηση του συντάγματος του 1980 που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ. Το 78% των ψηφοφόρων ενέκρινε την επιλογή ενός συνεδρίου το οποίο θα συντάξει ένα νέο σύνταγμα. Η νίκη αυτή έλαβε χώρα έπειτα από ένα έτος συνεχιζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες καλούσαν για το τέλος του υπερκαπιταλιστικού, νεοφιλελεύθερου οικονομικού συστήματος, το οποίο αρνείται την αξιοπρεπή ζωή στην εργατική τάξη της Χιλής. Δεκάδες έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα που έθεσε επίσης αιτήματα για την παραίτηση του δεξιού προέδρου Sebastian Piñera, την εθνικοποίηση των βασικών υπηρεσιών και πόρων και τον τερματισμό της καταπίεσης κατά του αυτόχθονα λαού Mapuche.

Στις 19 Νοεμβρίου, το Κογκρέσο παρέπεμψε τον Πρόεδρο του Περού Martín Vizcarra. Οι άνθρωποι στο Περού γέμισαν τους δρόμους σε μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας. Αυτές οι ενέργειες αφορούσαν λιγότερο την υπεράσπιση του Vizcarra, και περισσότερο την έκφραση οργής για έναν την μομφή που σχεδιάστηκε ως κόλπο για να γλιτώσει η ευρύτερη πολιτική ελίτ από τον έλεγχο για την εκτεταμένη κυβερνητική διαφθορά. Το κίνημα ανέτρεψε με επιτυχία τον προσωρινό πρόεδρο Manuel Merino. Τα αιτηματα έχουν αυξηθεί για να συμπεριλάβουν το σχηματισμό μιας συντακτικής συνέλευσης που θα μπορεί να εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Στις 21 Νοεμβρίου, οι φλόγες έπληξαν το Κογκρέσο της Γουατεμάλας, καθώς τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τον προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος μείωσε τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, ενώ παράλληλα γέμιζε τις τσέπες των βουλευτών με ειδικά οφέλη. Οι διαδηλώσεις αυτές συνεχίστηκαν και άσκησαν τεράστια πίεση στον δεξιό πρόεδρο Alejandro Giammattei να παραιτηθεί.

Στο Εκουαδόρ, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις αρχές του επόμενου έτους στις προεδρικές εκλογές όπου η αριστερά έχει σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει στην εξουσία. Ο λαός της Χιλής θα πρέπει να εκλέξει συστατική συνέλευση, καθώς επίσης νέο πρόεδρο το επόμενο έτος. Και αναμφισβήτητα ο μαζικός αγώνας του λαού α συνεχιστεί με τη δυνατότητα να γίνει ο αποφασιστικός παράγοντας. Η νίκη των υποστηρικτών της επανάστασης στις βουλευτικές εκλογές της Βενεζουέλας την Κυριακή θα φέρει όλες αυτές τις δυνάμεις σε καλύτερη θέση για να κερδίσουν.

guernicaeu.wordpress.com/