Χαφιεδισμός, τρομοκρατία, αντισυνδικαλιστικές πρακτικές και παράνομες απολύσεις στη Google

Ανάμεσα σε τραπέζια για μπιλιάρδο, τσουλήθρες και κούνιες μπορεί κάποιος να δουλέψει; Κι όμως, μπορεί και μάλιστα καλύτερα από ότι σε έναν τυπικό εργασιακό χώρο.

Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές εταιρείες στον κόσμο, που έχουν πάρει πολύ σοβαρά την άποψη ότι οι χαρούμενοι εργαζόμενοι είναι και καλύτεροι. Κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τους παρέχουν πλυντήριο, δωρεάν μαγειρεμένα γεύματα ή ακόμη και πορτοκαλιές μέσα στο γραφείο, τότε αυτό θα γίνει.”

Πολλές φορές κρίθηκε η Google σαν ένας από τους καλύτερους εργασιακά χώρους. Είναι όμως έτσι ή χρησιμοποιεί τη μονοπωλιακή της θέση και τα υπερκέρδη που εξασφαλίζονται από αυτή αφενός να δημιουργεί μια συγκεκριμένη εικόνα προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα, και αφετέρου να χρησιμοποιεί ψιχία αυτών για να μπουκώνει στόματα και συνειδήσεις την ώρα “που δουλεύουν σε καταπληκτικό εργασιακό περιβάλλον και κανείς δεν θέλει να φύγει από τη δουλειά”…

Ενάντια σε αυτή την εταιρεία κολοσσό υπήρξαν εργαζόμενοι που σήκωσαν το ανάστημα τους και ας αντιμετώπισαν την μήνιν της και τις αντεργατικές πρακτικές της.

Το ομοσπονδιακό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων στις ΗΠΑ (NLRB) αποφάνθηκε χτες πως η «Google» (και η μητρική της εταιρείας Alphabet) απέλυσε πέρσι παράνομα και καταχρηστικά δύο εργαζόμενους που επιχείρησαν να συνδικαλιστούν και να φτιάξουν σωματείο με συναδέλφους τους. Το NLRB στην απόφασή του κατέγραψε επίσης πρακτικές χαφιεδισμού, παρακολούθησης και ανάκρισης υπαλλήλων της «Google».

Συγκεκριμένα, τα έγγραφα της υπόθεσης NLRB κατηγορούν την Google ότι κατασκοπεύει παράνομα υπαλλήλους, απολύει πολλούς υπαλλήλους σε αντίποινα για απόπειρα συνένωσης και εμποδίζει παράνομα τους υπαλλήλους να μοιράζονται παράπονα και πληροφορίες μεταξύ τους χρησιμοποιώντας γενικά εργαλεία όπως ημερολόγια, email, αίθουσες συσκέψεων και το εργαλείο εσωτερικής επικοινωνίας στη Google που ονομάζεται MemeGen .

Το ζευγάρι απολύθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, καθώς η Google αντιμετώπισε ένα κύμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων που διαμαρτυρήθηκαν για τον χειρισμό της εταιρείας για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, τη συνεργασία της με το Υπουργείο Άμυνας και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες συνόρων. Αν και η Google απέλυσε αρκετούς υπαλλήλους που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, η καταγγελία την Τετάρτη από το Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων ανέφερε ότι παραβιάστηκαν μόνο τα δικαιώματα των Laurence Berland και Kathryn Spiers και οι δύο πρώην μηχανικοί στο γραφείο της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η καταγγελία του NLRB απαλλάσσει δύο απολυμένους υπαλλήλους για οποιαδήποτε αδικοπραξία και διαπίστωσε ότι η Google παραβίαζε επανειλημμένα το εργατικό δίκαιο των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας «καταγγελίες και εκφοβισμό για να καταστείλει τον ακτιβισμό στο χώρο εργασίας». Διαπίστωσε επίσης ότι η πρόσβαση της Google σε ημερολόγια εργαζομένων και σε άλλα εσωτερικά έγγραφα συνιστά παράνομη παρακολούθηση.

Η καταγγελία έρχεται επίσης στα χνάρια μιας μεγάλης διευθέτησης  της Google ύψους 310 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια αγωγή μετόχου της Alphabet, η οποία ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία είχε χειριστεί λανθασμένα καταγγελίες σεξουαλικής κακής συμπεριφοράς από στελέχη εκεί.

“Υποστηρίζουμε σθεναρά τα δικαιώματα που έχουν οι υπάλληλοί μας στο χώρο εργασίας και η ανοιχτή συζήτηση και η σεβαστή συζήτηση αποτελούσαν πάντα μέρος της Google”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο The Hill. “Είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας και δεσμευόμαστε να τον υπερασπιστούμε από τις προσπάθειες των ατόμων να το υπονομεύσουν σκόπιμα – συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των πολιτικών ασφαλείας και των εσωτερικών συστημάτων”. Είναι όμως έτσι ή όλα είναι ένα θέατρο, μια παράσταση για να δείξουν καλό πρόσωπο σε έναν κόσμο που ελέγχεται εν μέρει από αυτούς;

Ένας από τους απολυθέντες εργάτες, Λόρενς Μπερλάντ, χαρακτήρισε την κίνηση του NLRB ως σημαντική «σε μια εποχή που βλέπουμε τη δύναμη μιας χούφτας τεχνολογικών δισεκατομμυριούχων να ενοποιούν τον έλεγχο στη ζωή μας και στην κοινωνία μας». Ο Μπερλάντ απολύθηκε ενώ οργανώθηκε για να εκθέσει και να αντισταθμίσει τις συνεχείς προσπάθειες της Google να συνεργαστεί με την εταιρεία IRI Consultants.

«Η πρόσληψη της IRI από την Google είναι μια σαφής δήλωση ότι η διοίκηση δεν θα ανέχεται πλέον την οργάνωση των εργαζομένων», είπε. «Η διοίκηση και οι συνδικαλιστές τους ήθελαν να στείλουν αυτό το μήνυμα και το NLRB στέλνει τώρα το δικό του μήνυμα: η οργάνωση των εργαζομένων προστατεύεται από το νόμο.»

Ο άλλος υπάλληλος που αναφέρεται στην καταγγελία, η Kathryn Spiers, απολύθηκε αφού δημιούργησε ένα αναδυόμενο μήνυμα που ενημέρωσε τους υπαλλήλους της Google που επισκέπτονται τον ιστότοπο IRI για το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν. Η Google κατηγόρησε δημόσια την Spiers ότι παραβίασε τις πολιτικές ασφαλείας, μια δήλωση που είπε ότι έβλαψε τη φήμη της στην τεχνολογική κοινότητα. Το NLRB διαπίστωσε ότι η απόλυση ήταν παράνομη.

“Οι συνάδελφοι και οι ξένοι πιστεύουν ότι έκανα κατάχρηση του ρόλου μου εξαιτίας ψεμάτων που είπε η διοίκηση της Google σαν αντίποινα εναντίον μου. Το NLRB μπορεί να διατάξει την Google να με αποκαταστήσει, αλλά δεν μπορεί να αντιστρέψει τη ζημιά που έγινε στην αξιοπιστία μου” δήλωσε η Spiers.

Η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί και να αποφασιστεί από δικαστή διοικητικού δικαίου τους επόμενους μήνες.

Ο Μπερλάντ είπε ότι αυτός και οι πρώην συνάδελφοί του θα ασκήσουν έφεση αφού το NLRB δεν συμπεριέλαβε στην καταγγελία του αρκετούς άλλες καταγγελίες και επιχειρήματα όπως ζήτησαν οι εργαζόμενοι.

«Οι εργαζόμενοι της Google θα συνεχίσουν να οικοδομούν την εργατική τους δύναμη για να καταπολεμήσουν τα άπληστα αφεντικά της εταιρείας που νοιάζονται μόνο για το πόσα χρήματα είναι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς», ανέφεραν οι εργαζόμενοι σε δήλωση.

Επιμέλεια: Α. Κ.

TheguardianΝΥΤThehillcnbcNewyorkstudies