Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων: πρόληψη και απαγόρευση

Την στιγμή που σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποιούσαν δυναμικές κινητοποιήσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους μεταξύ άλλων στη ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέλεξε να παρουσιάσει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων. Πρόκειται για το σχέδιο, με βάση το οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος περί συναθροίσεων που ψηφίστηκε παρά την έντονη κριτική και τις αντιδράσεις το περασμένο καλοκαίρι.


Νέος τρόπος δράσης

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για ένα νέο modus operandi, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης.

«Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον, καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ότι αφορά τα δακρυγόνα, ξεκαθάρισε ο κ. Υπουργός. Όπως σημείωσε, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».

Οι δημοσιογράφοι

Το σχέδιο προβλέπει «οριοθετημένο χώρο» για τους δημοσιογράφους. Σε ερώτηση της «Αυγής» αν αυτό αλλάζει το πώς και το πού θα έχουν πρόσβαση οι εκπρόσωποι του Τύπου, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να υποστηρίξει ότι αντίθετα, σκοπός είναι «σε δύσκολες στιγμές να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του τύπου έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα».

Ως εκ τούτου με το νέο σχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη η αστυνομία θα αποφασίζει για το που θα βρίσκονται οι δημοσιογράφοι όταν υπάρχουν «δύσκολες στιγμές». Κανείς θα μπορούσε να θεωρήσει πως όταν τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν άγρια διαδηλωτές, οι δημοσιογράφοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις σκηνές, περιορίζοντας το λειτούργημά τους και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.

Προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων

Στις μεγάλες συγκεντρώσεις θα υπάρχουν, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, αστυνομικοί που θα έχουν ρόλο διαμεσολαβητή και θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους διοργανωτές έτσι ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να διακόπτεται τμηματικά.

Σε περίπτωση που σε μεγάλες συγκεντρώσεις παρεισφρείουν άτομα με σκοπό την πρόκληση των επεισοδίων άμεσα οι διοργανωτές θα ενημερώνονται από τους αστυνομικούς για ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας. Όπως υποστηρίζεται, θα καθορίζονται και οδοί διαφυγής των διαδηλωτών. Σε ειδικές περιπτώσεις θα πετούν drones πάνω από τις συγκεντρώσεις προκείμενου το κέντρο επιχειρήσεων να έχει άμεση εικόνα.https://www.nostimonimar.gr/ethniko-schedio-diacheirisis-ton-dimosion-ypaithrion-synathroiseon/

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ