Ανώμαλη προσγείωση, ηχηρή αποσιώπηση

Μαγιορκίνης (29.01.2021): «Η κολχικίνη είναι ένα παλιό, σχετικά οικονομικό φάρμακο (…) Η μελέτη αυτή (GRECO19) που περιλάμβανε 105 ασθενείς, έδειξε καλές πιθανότητες για βελτιωμένη κλινική έκβαση και είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό JAMA. Μετά από αυτή τη μελέτη ακολούθησαν και άλλες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει σχετικά βελτιωμένη κλινική έκβαση. Να τονίσουμε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά παραμένουν προκαταρκτικά. Δείχνουν καλές πιθανότητες για βελτιωμένη έκβαση και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στη χρήση της».

Το λες και ανώμαλη προσγείωση. Σε σχέση με τον κατευθυνόμενο δημοσιογραφικό θόρυβο της περασμένης εβδομάδας, που παρουσίαζε την κολχικίνη ως το… απόλυτο φάρμακο για τη θεραπεία όσων νοσούν με covid-19.

Δε θα έπρεπε, όμως, ο Μαγιορκίνης να πει δυο λόγια και για τα μονοκλωνικά αντισώματα, που ως φάρμακο δε βρίσκεται πλέον σε φάση κλινικής μελέτης, αλλά χρησιμοποιείται; Προς τι η αποσιώπηση; Τι να πει; Οτι είναι μεν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο, όμως είναι ακριβό και πρέπει να χρησιμοποιείται με… φειδώ; Δηλαδή μόνο σε «επώνυμους» και όχι στο «λαουτζίκο»;

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα ο Κικίλιας (επειδή ρωτήθηκε, όχι επειδή είχε καμιά πρόθεση να ανακινήσει ένα θέμα που κάνει «τζιζ»). Θυμίζουμε τι γράψαμε την περασμένη Πέμπτη:

Ρωτήθηκε και για τα μονοκλωνικά αντισώματα ο Κικίλιας. Αν και πρώην μπασκετμπολίστας (άθλημα στο οποίο το ρολόι σταματάει και η έννοια της σκόπιμης καθυστέρησης δεν υπάρχει), πέταξε τη μπάλα στην κερκίδα σαν ποδοσφαιριστής που θέλει να κάνει καθυστέρηση: «Και σε ό,τι έχει να κάνει με τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέσα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι έχουν καταθέσει αίτηση προκειμένου να εγκριθούν από τον ΕΜΑ, η χώρα λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών και όταν και εφόσον λάβουμε έγκριση, θα παρθούν και οι συγκεκριμένες αποφάσεις».

Δεν μας λες, ρε Κικίλια, η Γερμανία που αγόρασε 200.000 δόσεις μονοκλωνικού αντισώματος, αξίας 400 εκατ. ευρώ, δεν ήξερε τι έκανε; Πετάει λεφτά στο βρόντο; Σε ποιον πουλάς το παραμύθι, όταν είναι πια κοινό μυστικό πως μερικούς «επώνυμους» τους κάνατε περδίκι με τα μονοκλωνικά αντισώματα, που τα φέρατε για λίγους κι εκλεκτούς, όχι όμως και για το «λαουτζίκο». Γιατί οι εταιρίες που τα παράγουν βρήκαν την ευκαιρία να θησαυρίσουν, πουλώντας το φάρμακο δυο χιλιάρικα τη δόση κι εσείς δεν είστε διατεθειμένοι να δώσετε λεφτά για τους ανθρώπους του λαού, που τους αφήνετε να πεθάνουν σαν σκυλιά, χωρίς καν να μπορέσουν να δώσουν τη μάχη για τη ζωή σ’ ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Η λογική τους είναι ανατριχιαστική: θα πεθάνουν μερικές χιλιάδες ακόμα, μέχρι να αναπτυχθεί η απαραίτητη μαζική ανοσία, αλλά το κράτος θα γλιτώσει τα λεφτά που απαιτούνται για ακριβές θεραπείες. Κάνουν ντόρο για την κολχικίνη (όπως παλιότερα έκαναν για άλλα γνωστά φάρμακα), που αφορά μια ορισμένη κατηγορία ασθενών και –όπως λένε οι ειδικοί- περιορίζει κάποια συμπτώματα, όχι όμως για τα πανάκριβα μονοκλωνικά αντισώματα, που –όπως λένε οι ειδικοί- μπορούν να σώσουν κόσμο, ακόμα και βαριά νοσούντες.

ΚΟΝΤΡΑ