Ανθρωποφύλακες του Ερντογάν «άρπαξαν» 4 φοιτητές στον Βόσπορο

Μέσα στο δημοκρατικό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, το τουρκικό ακαδημαϊκό πετράδι, ακόμα φυσάει αέρας ελευθερίας ενώ βρίσκεται σε αποκλεισμό από τεθωρακισμένα τανκς, ένστολους αστυνομικούς και καταδότες με πολιτικά.

Μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών προς το ελληνικό φοιτητικό κίνημα, κάθε μέρα προγραμματίζονται νέες δράσεις.https://e3c5713a75a37e45f39ff3a53b092cef.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

 Οι  Καθηγητές ξεχνούν την ακαδημαϊκή τους υπόσταση και πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες, για να προστατεύσουν τους φοιτητές τους και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, γυρνούν την πλάτη τους στο κτίριο που στεγάζεται το γραφείο του διορισμένου Πρύτανη, ενώ οι φοιτητές περικυκλωμένοι από την αστυνομία , καθημερινά και με την βοήθεια της τεχνολογίας, προχωρούν σε ευρηματικές δράσεις – καλλιτεχνικές δημιουργίες στρεφόμενοι εναντίον της κρατικής καταστολής.

Οι τελευταίες τους εκδηλώσεις ήταν φεστιβαλικού τύπου: Εικαστική έκθεση,  συναυλίες, κωμικοί αναπαρήγαγαν την πολιτική επικαιρότητα με καυστικό χιούμορ, ενώ οι φοιτητές έβαφαν τα πρόσωπα τους με φωτεινά χρώματα ή φορούσαν μάσκες.

Στις 22 Ιανουαρίου πρώτα πραγματοποιήθηκε πορεία όλου του Πανεπιστημίου και στην συνέχεια εγκαινίασαν την υπαίθρια έκθεση.  

Ονομασία του φεστιβάλ : Έκθεση Αντίστασης του Βοσπόρου (BOUN Sanat Direnişi)https://e3c5713a75a37e45f39ff3a53b092cef.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Ενοχλητικός τίτλος.

Οι δημιουργίες των συμμετεχόντων, ακόμα και σε ψηφιακή μορφή, περιγράφουν το  αλυσοδεμένο πανεπιστημιακό νεοκλασικό κτίριο, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αισθητικής του 19ου αιώνα, γλυπτά – προσωπογραφίες  που αναπαριστούν τους καλλιτέχνες-φοιτητές, τις φιγούρες της πανεπιστημιακής Αντίστασης, με λέξεις χαραγμένες όπως: χειροπέδες, τρομοκράτης, δημοκρατία, Ακαδημία, πάλη, διορισμένος (ο νέος Πρύτανης του Ερντογάν).

Και ενώ και ο αέρας που αναπνέουν, ακόμα και αυτός «φιλτράρεται» υπό το άγρυπνο βλέμμα των «φρουρών, μια δημιουργία που αναπαριστά την Κάαμπα (ο ιερότερος τόπος των Μουσουλμάνων στη Μέκκα),  με την προσθήκη σχεδίου που αναπαριστά το φίδι και την γυναίκα, όπου στις άκρες είναι ζωγραφισμένες σημαίες των LGBT+ , θέλοντας να σατιρίσει τις βαθιές ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις της Τουρκίας του Ρ.Τ. Ερντογάν, αποτέλεσε την αφορμή αήθους επίθεσης και σπίλωσης των φοιτητών από κυβερνητικά στελέχη  και ΜΜΕ.

 Γιατί και η Τέχνη δαιμονοποιείται…https://e3c5713a75a37e45f39ff3a53b092cef.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

 Ο Σ. Σοϊλού και το κυβερνητικό δημοσιογραφικό παράρτημα του κυβερνητικού AKP, η Yeni Safak, ο Πρύτανης και η κρατική επιτροπή θρησκευτικών υποθέσεων με ομοφοβική ρητορική μίσους κατήγγειλαν την Έκθεση Αντίστασης ότι προσβάλλει τις ισλαμικές αξίες.

Δείτε το έργο του καλλιτέχνη:

Οι ανθρωποφύλακες του φασιστικού AKP όπως αποχωρούσε η οργανωτική Επιτροπή από τον χώρο της Έκθεσης,  αφού χτύπησαν τους φοιτητές, στη συνέχεια προχώρησαν σε 4 συλλήψεις.https://e3c5713a75a37e45f39ff3a53b092cef.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Δείτε το βίντεο των φοιτητών :https://platform.twitter.com/embed/index.html?creatorScreenName=d_imerodromos&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1356003464359403521&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.imerodromos.gr%2Fanthropofylakes-toy-erntogan-arpaxan-4-foitites-ston-vosporo%2F&siteScreenName=d_imerodromos&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Ενώ ο Σ.Σοϊλού δήλωσε σχετικά με τις συλλήψεις  των παιδιών:

«4 LGBT διεστραμμένοι (!) έχουν συλληφθεί».https://platform.twitter.com/embed/index.html?creatorScreenName=d_imerodromos&dnt=false&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1355230518342791174&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.imerodromos.gr%2Fanthropofylakes-toy-erntogan-arpaxan-4-foitites-ston-vosporo%2F&siteScreenName=d_imerodromos&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Από τους 4 φοιτητές, οι δύο έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό .

Και η Esra Mungan η ηρωίδα, αγωνίστρια, ακτιβίστρια Δασκάλα μαζί με τους άλλους συναδέλφους της και τους μαθητές τους,  βρίσκονται σε συνεχείς διεργασίες για την  αφύπνιση της τουρκικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας, αγωνιζόμενοι  ακατάπαυστα για την απελευθέρωση των παιδιών, για την (ακαδημαϊκή) ελευθερία….

Η Τέχνη, η Ελευθερία, η Ειρήνη, η Δημοκρατία στο τουρκικό εκτελεστικό απόσπασμα.

Η σπουδαία Δασκάλα απηύθυνε  ένα ιδιαίτερο μήνυμα προς το ελληνικό ακαδημαϊκό και φοιτητικό κίνημα και σε ολόκληρη την παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινωνία:

«Δείχνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους Έλληνες φοιτητές και συναδέλφους μας που γνωρίζουν  πολύ καλά τι σημαίνει όταν η αστυνομία τολμά να πατά το πόδι της στα Πανεπιστήμια… όλη η παγκόσμια Ακαδημία θα πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στη καταπίεση που υφίστανται τα Πανεπιστήμια από πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις. Efharisto!»…

Δείτε το μήνυμα της στο Twitter:https://platform.twitter.com/embed/index.html?creatorScreenName=d_imerodromos&dnt=false&embedId=twitter-widget-2&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1354889654559010821&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.imerodromos.gr%2Fanthropofylakes-toy-erntogan-arpaxan-4-foitites-ston-vosporo%2F&siteScreenName=d_imerodromos&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Ποτέ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για την ειρήνη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το Κουρδικό Κίνημα,  την έμφυλη ισότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την δικαιοσύνη,  την (ακαδημαϊκή) ελευθερία περνώντας και μέσα από τις διαλέξεις της πολύτιμα μηνύματα στους φοιτητές της. 

Η αγωνίστρια της Ειρήνης Esra Mundan μαζί με άλλους 3 συναδέλφους της, τους Kıvanç Ersoy, Muzaffer Kaya και Meral Camcı, από το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο στον Βόσπορο, στις 10 Μαρτίου 2016 έδωσαν συνέντευξη τύπου για την ακαδημαϊκή καμπάνια  τερματισμού της βίας και της κρατικής καταστολής στην Τουρκία.

Η νέα  αυτή ακτιβιστική πρωτοβουλία – στην οποία συμμετείχαν 1400 Ακαδημαϊκοί και ερευνητές εντός  της Τουρκίας αλλά και από το εξωτερικό, όπως επίσης  και άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης – είχε τίτλο « Δεν θα συμμετέχουμε σε αυτό το έγκλημα».

Μια καμπάνια που κατήγγειλε τα απάνθρωπα εγκλήματα εναντίον του κουρδικού λαού στη  Νοτιοανατολική Τουρκία:

Εμείς οι Ακαδημαϊκοί και οι Ερευνητές αυτής της χώρας , δεν θα συμμετέχουμε σε αυτό το έγκλημα

«Το τουρκικό κράτος έχει στην ουσία καταδικάσει τους πολίτες στις περιοχές Sur, Silvan, Nusaybin, Cirze, Silopi όπως και πολλές άλλες πόλεις  σε κουρδικές περιφέρειες στην πείνα, μέσω επιβολής εδώ και εβδομάδες συνεχόμενων curfews (ολοκληρωτικού λοκ ντάουν).

Έχει επιτεθεί σε οικισμούς με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίοδο πολέμου.

Ως συνέπεια, το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην ασφάλεια και ειδικότερα η απαγόρευση των βασανιστηρίων και η κακομεταχείριση  τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις έχουν παραβιαστεί….».

Στις 14 Mαρτίου οι Ακαδημαϊκοί συλλαμβάνονται και κρατούνται σχεδόν 1 μήνα στα τουρκικά κελιά χωρίς απαγγελία κατηγοριών, με το «αόριστο» σύνηθες κατηγορητήριο:  «τρομοκρατική» προπαγάνδα.

Η Mungan μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές Bakırköy. Οι ανθρωποφύλακες κατευθείαν την έβαλαν σε απομόνωση σε ένα μικροσκοπικό κελί χωρίς εξαερισμό. Οι μαθητές της, συγκεκριμένα η Seyda Kapusuz, την περιγράφουν ως μια λαμπρή Ακαδημαϊκό και ένα υπέροχο ανθρώπινο πλάσμα.

Σε μια φυλακή όπου οι κλειδοκράτορες φύλακες χτυπούν αλύπητα τις πολιτικές κρατούμενες , τις Κούρδισες ….

Εκεί που στους μικρούς θαλάμους εισβάλλουν δεκάδες στρατιώτες βασανίζοντας και χτυπώντας αλύπητα τις κρατούμενες, όπως καταγγέλλει η Leyla Guven, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών …

Όταν μεταφέρθηκε σε θάλαμο, απευθυνόμενη στο Φόρουμ για την Ειρήνη του Πανεπιστήμιου, ενώ οι φοιτητές της είχαν κατασκηνώσει έξω από την φυλακή, έστειλε το εξής μήνυμα:

«Εμείς που αγωνιζόμαστε για την ειρήνη παρά τους εκφοβισμούς και την καταπίεση, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας.

Ανθρωποφύλακες του Ερντογάν «άρπαξαν» 4 φοιτητές στον Βόσπορο

 Εμείς και όλοι  οι αλληλέγγυοι θα συνεχίσουμε την μάχη για μια Τουρκία η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές της θα απορρέουν από την έννομη τάξη και το Διεθνές Δίκαιο, όπου θα προασπίζεται η δημοκρατική ισότητα και η ελευθερία, όπου κανένας δεν θα ασκεί βία και δεν θα καταπιέζει τον άλλο και θα διασφαλίζεται η συνύπαρξη σε μια κοινωνία διαφορετικότητας.

Σας αγκαλιάζω όλες /ους»….

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ