Ο λαός της Ικαρίας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον Λουδοβίκο τον 16ο

Ο λαός της Ικαρίας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον Λουδοβίκο τον 16ο. Την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00 επέλεξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κ. Μητσοτάκης για να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη διήμερη απόδρασή του από τα βάρη του ρόλου του σωτήρα της χώρας και του προστάτη των πολιτών από την πανδημία. Ο σημερινός τόπος προορισμού της ατελείωτης πρωθυπουργικής περιήγησης ήταν η Ικαρία και οι Φούρνοι. Η επίσημη δικαιολογία του ταξιδιού ήταν η επιτόπιος έλεγχος της πορείας του εμβολιασμού. Στην Ικαρία που από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχει μόλις 5 κρούσματα κορονοϊού. Τα φερέφωνα της λίστας Πέτσα (γιατί αυτό που κάνουν δε μπορεί πλέον να αποκαλείται δημοσιογραφία, έστω και στην ευτελισμένη της μορφή) πρόβαλαν υπέρμετρα λίγες πεντάδες γραφικών ντόπιων κομματόσκυλων της ΝΔ που υποδέχτηκαν τον Μωυσή με βεγγαλικά και μαντινάδες. Αυτό που δεν έδειξαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ ήταν οι πραγματικές αντιδράσεις των εργαζομένων και των κατοίκων της Ικαρίας στην επίσκεψη Μητσοτάκη που φαίνονται στο παρακάτω βίντεο:Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο00:0004:04

Πηγή βίντεο: Ικαριακή Ραδιοφωνία

Το αποκορύφωμα της προκλητικότητας βασιλικού τύπου ήταν το γλέντι που ακολούθησε στο σπίτι του τοπικού βουλευτή της ΝΔ, Χριστόδουλου Στεφανάδη. Πάνω από 50 άτομα συνωστίστηκαν στο γλέντι μεταξύ των οποίων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Κι όλο αυτό, επαναλαμβάνουμε τη μέρα όπου ξεκίνησε η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 και παρολίγο θα απαγορευόταν και το take away από καταστήματα εστίασης αν δε συνέβαινε άλλη μια από τις συνηθισμένες παλινωδίες της κυβέρνησης.https://www.youtube.com/embed/dd6qLUfneyc?wmode=opaque

Η κατάσταση θα ήταν κωμική αν δε συνοδευόταν από τους 6000 νεκρούς της πανδημίας, ένα διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιτείνουν τα ήδη δυσμενή κοινωνικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, ανεξέλεγκτη αστυνομική καταστολή και περιστολή βασικών εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων, μια κυβέρνηση-συμμορία που βλέπει την πανδημία σαν ευκαιρία για να προωθήσει τα πιο αντιδραστικά νομοσχέδια από την εποχή της Μεταπολίτευσης αλλά και να προσπαθεί με όρους μαφίας να εξοντώσει τον αγωνιστή Δ. Κουφοντίνα. Για αυτό λοιπόν, μάλλον είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε πιο πέρα από το ανελέητο τρολάρισμα στα social media αλλά και το πηγαίο μίσος που προκαλούν αυτές οι εικόνες. Η κρατική αυθαιρεσία κι αλητεία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κι εντείνεται όσο η ανεπάρκεια, η αγυρτεία κι η ξετσιπωσιά της αριστείας του κομματικού σωλήνα αδυνατούν να καλύψουν έστω και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες. Είναι απαραίτητη η στήριξη των κινημάτων που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται όπως το φοιτητικό αλλά και η προσπάθεια για να μην έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μετά τον Bobby Sands.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί κάτι πολύ σημαντικό όσον αφορά την προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού. Αρχικά να ξεκαθαριστεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι χαζός. Ή μπορεί και να είναι αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό σημείο. Επιδεικνύει μια πολιτική συμπεριφορά που ήταν πολύ γνωστή και πολύ κοινή στην Ευρώπη πριν τις μεγάλες Επαναστάσεις. Είναι η συμπεριφορά των βασιλικών οικογενειών και της αριστοκρατίας, κι ας μας επιτραπεί μια μικρή υπερβολή, αν όχι ανάλογη της συμπεριφοράς του Λουδοβίκου του 16ου και των Ρομανώφ, τουλάχιστον του ίδιου τύπου. Η εξουσία έχει αποδράσει πλέον από το σημείο όπου ενδιαφέρεται έστω και στο ελάχιστο για τη γνώμη των πολιτών. Της αρκεί να τη χειροκροτούν οι κολαούζοι κι οι υπήκοοι (κι είναι σκόπιμη η επιλογή των λέξεων “πολίτες” και “υπήκοοι”).

Εδώ κι αρκετό καιρό η ηγεμονία της κυβέρνησης φθίνει συνεχώς κι ανάλογα αυξάνεται ο αυταρχισμός, η κρατική τρομοκρατία κι η ανοιχτή κρατική βία. Ταυτόχρονα μετασχηματίζεται η κρατική δομή που αν και δεν έχει φτάσει στα επίπεδα χούντας, είναι πλέον ένα αυταρχικό αστικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.  Μόνο που η εξουσία που βασίζεται στην ανοιχτή βία και το ολοένα και πιο ξεδιάντροπο ψέμα δε μπορεί να στηριχτεί για πολύ καιρό. Η επίπλαστη ηγεμονία που παρουσιάζεται στα καθεστωτικά ΜΜΕ βασίζεται σε πήλινα πόδια. Οι αριστοκρατικού τύπου συμπεριφορές απλά θα κάνουν πιο βίαιη την πτώση. Όλοι ξέρουμε την κατάληξη του Λουδοβίκου του 16ου και των Ρομανώφ. Επίσης ξέρουμε ότι η πτώση τους έφερε και την πτώση ολόκληρου του κοινωνικοπολιτικού καθεστώτος. Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτό που λέγανε παλιά “ανάπτυξη του υποκειμενικού παράγοντα”, δηλαδή της οργανωμένης κι επαναστατημένης κοινωνικής βάσης. Για αυτό πέρα από τους αστεϊσμούς για τον φαιδρό Κυριάκο και την ανεκδιήγητη κυβερνητική κουστωδία, ας αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά για το πως θα οργανωθούμε.

ΑΛΕΡΤΑ