Ψέμματα και υπεκφυγές από το Μαξίμου για την απεργία πείνας του Κουφοντίνα

Συνεχίζοντας τη ρητορική περί «αιτήματος για προνομιακή μεταχείριση», σε ανακοίνωση μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου, αναφέρεται από την κυβέρνηση ότι «σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει».

Πέρα απο το ότι όπως έχει αναδειχθεί εκτενώς από πληθώρα φορέων και από τα στοιχεία, το αίτημα Κουφοντίνα είναι σύννομο, προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, παρά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, καθυστέρησε για έναν μήνα να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα της μεταγωγής του, όπως ζήτησε η πλευρά του κρατούμενου, ενώ δεν παρέδωσε το σύνολο των εγγράφων. Η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε κρατούμενος έχει πρόσβαση σε κάθε διοικητική πράξη που αφορά την υπόθεσή του.https://72af275297b48161ab5211ab2edf8c21.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Η ανακοίνωση Μαξίμου

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα, υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα». Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα.

Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του.

Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησής του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει και εκβιάζει.

Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης»

Η ανάρτηση Τσίπρα 

Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί.

Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν.

Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται.https://72af275297b48161ab5211ab2edf8c21.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

ΚΙΝΑΛ για Κουφοντίνα: Η κυβέρνηση που δημιούργησε το πρόβλημα οφείλει να βρει λύση

Ανακοίνωση για την υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ.Κουφοντίνα εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής, το 4ο κόμμα της Βουλής που ζητάει από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο αίτημα του κρατούμενου. «Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, δήλωσε :

«Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα  διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο.

Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας.»

MέΡΑ25: Όταν η δημοκρατία, η ισονομία και το κράτος δικαίου δεν ισχύει για όλους, τότε κανείς δεν είναι ασφαλής

Ενώ σε εκτενή ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρεται:

Η υπόθεση Κουφοντίνα μας αφορά όλους, γιατί όταν η δημοκρατία, η ισονομία και το κράτος δικαίου δεν ισχύει για όλους, τότε κανείς δεν είναι ασφαλής. Τις επόμενες ώρες η χώρα μας κινδυνεύει να καταγράψει τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας για ένα αίτημα σύννομο. Στην περίπτωση του κρατούμενου Κουφοντίνα, η κυβέρνηση παραβιάζει τον φωτογραφικό νόμο που η ίδια ψήφισε. Με το άρθρο 3 του Ν. 4760/2020 η κυβέρνηση απαγορεύει την παραμονή σε αγροτικές φυλακές μόνο στους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, και όχι σε μεγαλέμπορους ναρκωτικών, κατά συρροή βιαστές ή δολοφόνους κ.α., και προβλέπει την υποχρέωση επαναμεταγωγής τους στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθησαν. Στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα αυτό ήταν ο Κορυδαλλός και όχι οι φυλακές Δομοκού, όπου μεταφέρθηκε. Μοναδικό εργαλείο του δικαιώματος του κρατούμενου να ακουστεί το αίτημά του για μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού έμεινε η απεργία πείνας. Ωστόσο, όσα επικαλείται η εξουσία είναι αντιφατικά και αναξιόπιστα και απέχουν πόρρω ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.

Το κράτος δικαίου σέβεται τους νόμους του και δεν νομοθετεί à la carte με βάση ατομικές περιπτώσεις. Ευθύνη του είναι να διαμεσολαβεί τη βαθιά τραυματική σχέση θύτη και θύματος, εγγυώμενο και για τα δύο μέρη. Σε κάθε περίπτωση, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει κριθεί και καταδικαστεί αμετάκλητα για τις πράξεις του από τα αρμόδια δικαστήρια στην ανάλογη ποινή. Η τιμωρία εξαντλείται σε εκείνο το χρονικό σημείο και η δημοκρατία δεν νοείται να εκδικείται ή να μεταχειρίζεται αυθαίρετα και επιλεκτικά τους κρατούμενους.

Οι κρατούμενοι ζουν και εκτίουν τις ποινές τους με βάση τα προστάγματα του νόμου και όχι κατά την κρίση της εκάστοτε εξουσίας που εκδικείται. Η κατά περίπτωση χρήση του νόμου συνιστά παραβίασή του. Ο θάνατος ενός αφοπλισμένου απεργού πείνας θα έχει επιπτώσεις στο πολίτευμα, τους πολίτες και την κυβέρνηση, ειδικά μέσα στο παρόν κλίμα όπου η βία πλεονάζει. Η καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και η ακύρωση της ισονομίας που σήμερα νομίζουμε ότι αφορά έναν καταδικασθέντα κρατούμενο συρρικνώνει τη Δημοκρατία μας και ο ανομολόγητος φόβος είναι ότι σε λίγο δεν θα χωρά κανέναν από εμάς.

Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη μαζικότατη συγκέντρωση για το αυτονόητο, σε μια Δημοκρατία, διακύβευμα: «να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας»

«Στο πλευρό των ανθρώπων, των κινημάτων, φορέων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων που απευθύνουν έκκληση για την τήρηση του νόμου.

Αναγνωρίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας και ότι το Κράτος Δικαίου ισχύει για όλες και όλους ανεξαιρέτως το ΜέΡΑ25 ζητάει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος»

Πηγη: Thepressproject

“Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου”

Σε ανακοίνωσή του, δε, ήδη από τις 18/2 το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα αναφέρει:

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

Απ’ αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ αντιτάχθηκε και στην τελευταία τροποποίηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας, με τον 4760/2020, που αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε Αγροτικές Φυλακές, ενώ εξαίρεσε από τη μεταγωγή τους σε αυτές τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, διαχωρίζοντας δηλαδή, με επιλεκτικό τρόπο και με μη αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια, μια κατηγορία κρατουμένων αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.

Αυτή η διαχρονική στάση του ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί ενέργειες ατομικής τρομοκρατίας, όπως αυτές του Κουφοντίνα, που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις, για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, την επαναστατική ιδεολογία και δράση, αλλά και για να θεσπίζουν -στο όνομα της πάταξής τους- “τρομονόμους”, που τελικά στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και της εργατικής – λαϊκής πάλης.

Γι’ αυτό και σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους, ειδικότερα ενάντια στο πλαίσιο των “τρομονόμων” που νομοθέτησαν, διατήρησαν και διαρκώς εμπλουτίζουν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.»

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ