Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός του LNG

του Παύλου Μουρουζίδη

Το καλοκαίρι του ’18, η ΕΕ δια του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούγκερ συμφώνησε με τον Τραμπ την αύξηση των εισαγωγών σχιστολιθικού LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από τις ΗΠΑ και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το Ρώσικο Φυσικό Αέριο. Η συμφωνία επικυρώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Μέρκελ.

Στη λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη νέα ναυτική αμερικάνικη βάση, κατασκευάστηκε και η τερματική πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG. Η συμφωνία για την επέκταση της εν λόγω βάσης, επήλθε τον Οκτώβριο του ’17, στη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα.

Οι παραπάνω συμφωνίες εξυπηρετούν τις αμερικανικές εξαγωγές σχιστολιθικού LNG και την στρατηγική των ΗΠΑ για την απομόνωση της Ρωσίας. Η κατάργηση της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, αφού δεν υπάρχει καμία σχετική δέσμευση της χώρας απέναντι στην ΕΕ.

Ενταγμένες στον αμερικανικό σχεδιασμό, είναι και οι παρακάτω εξελίξεις:

● η ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των αμερικανικών βάσεων και ίδρυση νέων (Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο)

● η ανάληψη του έργου δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στo αεροδρόμιο της Καλαμάτας, από την ισραηλινή εταιρία ELBIT.

● Στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), που βγήκε πέρυσι σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, προβλέπονται «εικονικοί αγωγοί» (σταθερά δρομολόγια με τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου) οι οποίοι θα προμηθεύουν με LNG όλα τα νησιά του Μη Διασυνδεμένου Συστήματος (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο) από το νησί της Ρεβυθούσας.

● Ήδη έχει προαναγγελθεί η κατασκευή νέας μονάδας ισχύος 400 MW με καύσιμο LNG στον Αθερινόλακκο της Κρήτης και έπονται Ρόδος, Κω, Κάρπαθος, Πάτμος, Κάλυμνος, Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία κλπ.

Μεγάλος κερδισμένος από την πολιτική της «απολιγνιτοποίησης» στη χώρα, είναι οι “Έλληνες” εφοπλιστές! Ήδη το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει παραγγείλει τη ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια, για να μεταφέρουν το LNG κυρίως των ΗΠΑ αλλά και της Αλγερίας, Αιγύπτου. Διαθέτουν πλέον το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και ελέγχουν τον 1/5 του παγκόσμιου τονάζ, όντας μπροστά από την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία στην κατάταξη!

Εδώ αξίζει να κάνουμε μια σύντομη παρέκβαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης του, κατά τα άλλα φιλικού στο περιβάλλον, σχιστολιθικού LNG, το οποίο απορρίπτει ως ενεργειακή εναλλακτική και η ίδια η ΕΕ!

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της εξόρυξης σχιστολιθικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη του LNG, είναι αυτή της υδραυλικής ρηγμάτωσης ή υδραυλικής διέγερσης (fracking). Χρησιμοποιείται κατά κόρον για την εξόρυξη του σχιστολιθικού LNG και δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντολογικά προβλήματα, για αυτό και συναντά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στις περιοχές εξόρυξης.

Ενδεικτικά καταγράφονται:

● Καταστροφή φυσικού τοπίου.

● Χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού.

● Διοχέτευση τοξικών χημικών που διοχετεύονται με το νερό στο υπέδαφος, περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα και τον μολύνουν. Τον υδροφόρο ορίζοντα μολύνουν και διαρροές από τα λύματα του κοιτάσματος που περιέχει βαρέα μέταλλα (αρσενικό, υδράργυρο) και ραδιενεργά σωματίδια. Ρύπανση έχει παρουσιαστεί και σε επιφανειακά ύδατα.

ΠΑΝΤΙΕΡΑ