Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή. Μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα στη Θεσσαλονίκη [2/3/2021]

Η ζωή του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, την οποία εντελώς ανερυθρίαστα και εκδικητικά ετοιμάζεται να κόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν συμβεί αυτό, θα θρηνήσουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ευρώπη μετά τις δολοφονίες 10 πολιτικών κρατούμενων του IRA και του INLA από τον βρετανικό ιμπεριαλισμό και την αιμοδιψή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1981. Θα έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα από την εποχή της χούντας.

Τα ψεύδη, οι διαστρεβλώσεις και οι κατάπτυστοι ηθικοί χαρακτηρισμοί κυβερνητικών στελεχών που αποσκοπούν στην σπίλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, στη συκοφάντηση και την υπονόμευση του δίκαιου αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα, έχουν κατακλύσει αυτές τις ημέρες το διαδίκτυο και τους τηλεοπτικούς δέκτες, προσπαθώντας με όρους μονοπωλίου και πολιτικής αλητείας να επιβάλλουν την επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης. Η ίδια η κυβέρνηση, όμως, κόβει και ράβει κατά το δοκούν, καταστρατηγεί τους νόμους της και αφού εξαιρεί τους πολιτικούς της αντιπάλους από τα θεσμικά νομικά πλαίσια, στη συνέχεια δρομολογεί την εξόντωσή τους με μαφιόζικους όρους. Μας υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο πως η δημοκρατία τους είναι η εκλόγιμη ολιγαρχία, η δικτατορία του κεφαλαίου.

Ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο έχει σχηματιστεί, όμως, στους δρόμους απαιτώντας την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας, την άρση του επιβαλλόμενου καθεστώτος εξαίρεσης και την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου που η κυβέρνηση ψήφισε φωτογραφικά, για να τον εκδικηθεί. Από την πρώτη μέρα της απεργίας πείνας οι αναρχικοί και οι αναρχικές ήταν αυτοί που σήκωσαν το βαρύ φορτίο της υλικής πολιτικής αντιπαράθεσης με το κράτος για την υπεράσπιση και την αλληλεγγύη στον πολιτικό κρατούμενο και απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Όψιμα συνέδραμαν στον αγώνα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ υπό την κρισιμότητα του ζητήματος αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν δημόσια κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Την Τρίτη 2/3 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα με αφετηρία τον Λευκό Πύργο και τη συμμετοχή πάνω από 1500 διαδηλωτών. Στην πορεία καλούσε η Κατάληψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, αναρχικές και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών, καθώς και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Παρά τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές τόσο για τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, όσο και για τη ζωή του ίδιου του αντικαπιταλιστικού κινήματος, φαίνεται πως τα επίπεδα πολιτικού πολιτισμού είναι εντελώς ρηχά για τη συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών οργανώσεων. Για ακόμα μία φορά η οπορτουνιστική μικροπρέπεια, το κυνήγι της δημοσιότητας και των φλας των καμερών και ο επίδοξος ηγεμονισμός ήταν η τακτική ορισμένων αριστερών γκρουπούσκουλων. Οι εν λόγω μικροπαραγοντίσκοι της συμφοράς, αφού διασπάστηκαν από το σώμα του συγκεντρωμένου πλήθους στον Λευκό Πύργο, αρχικά έδωσαν την εντύπωση πως θα κινηθούν μόνοι τους προς την Νέα Παραλία. Το υπόλοιπο πλήθος απλά αγνόησε και απομόνωσε τους 100-150 περίπου γραφικούς αριστερούς, οι οποίοι στη συνέχεια με μια κυκλική μανούβρα επανεμφανίστηκαν γελοιωδώς μπροστά μας και χωρίς την παραμικρή τσίπα ξεκίνησαν αυτόκλητα πορεία προς τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, θέτοντας τα άμαζα μπλοκ τους στην κορυφή της διαδήλωσης.

Το κοινό μπλοκ της Κατάληψης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν πολύ μαζικό και συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του αγωνιζόμενου κόσμου. Το δυναμικά περιφρουρημένο μπλοκ φώναζε διαρκώς συνθήματα αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, συνθήματα ενάντια στην εκδικητικότητα, την καταστολή, τον αυταρχισμό του κράτους και ενάντια στην κυβέρνηση και τα στελέχη της. Η παρουσία των μπάτσων πολυάριθμη και πιο ασφυκτική σε σύγκριση με την πορεία της Δευτέρας. Το σώμα των διαδηλωτών πορεύθηκε από τον Λευκό Πύργο επί των οδών Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Εγνατία και κατέληξε στο άγαλμα Βενιζέλου. Μετά το πέρας της πορείας κόσμος κατευθύνθηκε στο κατειλημμένο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για να στηρίξει και να περιφρουρήσει το κέντρο αγώνα.

Νέα συγκέντρωση και πορεία έχει οριστεί αύριο, Τετάρτη 3/3, 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Η μαζική στήριξη του καλέσματος είναι επιτακτική δεδομένης της κρισιμότητας της υγείας του απεργού πείνας και της ανάλγητης κυβερνητικής αδιαλλαξίας.

Αδιαμφισβήτητα βιώνουμε μια κρίσιμη ιστορική καμπή που θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό και τους συσχετισμούς ισχύος του κοινωνικού και ταξικού ανταγωνισμού. Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν όχι μόνο τη θέση της κοινωνικής βάσης, αλλά και της κρατικής και κεφαλαιοκρατικής εξουσίας. Δεν υπάρχουν αμέτοχοι και ανήξεροι, ούτε δικαιολογίες. Γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά στο ύψος των περιστάσεων με το κεφάλι μας ψηλά. Να θυμόμαστε ότι η αξιοπρέπεια είναι στάση ζωής και η αντίσταση είναι καθήκον. Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, τότε καλούμαστε να αποτρέψουμε τη δρομολογούμενη κρατική δολοφονία και την πλήρη εκτροπή του δημόσιου βίου στον ολοκληρωτισμό!

Όλοι και όλες στους δρόμους ενάντια στην βαρβαρότητα, την εκδικητικότητα και τον αυταρχικό ολοκληρωτισμό του κράτους, μέχρι την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα!

ΑΛΕΡΤΑ