Οι Ελληνες λογοκριτές του Facebook

Η απαγόρευση εκατοντάδων αναρτήσεων υποστήριξης του Δημήτρη Κουφοντίνα -ακόμα και χωρίς αναφορά στο όνομά του- από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι… λάθος κάποιου αλγορίθμου, αλλά μια συνειδητή πολιτική απόφαση από την εταιρεία που έχει αναλάβει τον έλεγχο περιεχομένου του Facebook, τη γνωστή Teleperformance.

Μετά την «κομμένη» ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μέχρι και ποίημα του Γιάννη Ρίτσου λογόκριναν οι Ελληνες διαχειριστές του Facebook, «κατεβάζοντας» σχετική ανάρτηση του Εκτορα Κουφοντίνα, γιου του απεργού πείνας. Δεν υπάρχει καμία πλέον αμφιβολία πως πίσω από τις μαζικές διαγραφές αναρτήσεων και τις ποινές σε λογαριασμούς Ελλήνων χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας δεν κρύβεται κανένας αλγόριθμος, αλλά η απόφαση της εταιρείας που διαχειρίζεται ποιο περιεχόμενο είναι κατάλληλο και ποιο όχι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τις τελευταίες μέρες έχουν απαγορευτεί εκατοντάδες αναρτήσεις ακόμα και αν δεν περιέχουν τη λέξη-κλειδί: Δημήτρης Κουφοντίνας.

Την απαράδεκτη λογοκρισία επιβεβαίωσε χθες με ανάρτησή του ο Δημήτρης Αλικάκος, αρχισυντάκτης των «Ελληνικών Hoaxes», που συνεργάζονται με τη Facebook για τον εντοπισμό fake news. Αναφερόμενος στην ποινή αποκλεισμού του λογαριασμού του καθηγητή Κοινωνικής Ιστορίας Πολυμέρη Βόγλη για ανάρτησή του σχετικά με την υπόθεση Κουφοντίνα, ο Δ. Αλικάκος αναφέρει πως «η ποινή είναι άδικη και αντικανονική και δυστυχώς δεν είναι η μόνη ανάρτηση που άδικα της επιβάλλεται ποινή. Εχουμε να κάνουμε με παραβίαση των όρων της κοινότητας στο όνομα των… όρων της κοινότητας, από κάποιους που πληρώνονται για να εφαρμόζουν τους όρους της κοινότητας. Το Facebook τα έχει κάνει μπάχαλο».

Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβριο του 2018 υπάρχει σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Facebook και της Teleperformance, μιας πολυεθνικής με χιλιάδες εργαζομένους στην Αθήνα, για την οποία υπάρχουν πλήθος δημοσιευμάτων και καταγγελιών για απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες. Στις 30 Απριλίου 2020 η «Εφ.Συν.» σε συνεργασία με το Investigate Europe και το Reporters United αποκάλυψε τη συμφωνία της Teleperformance με την ελληνική κυβέρνηση («Η μυστική συνεργασία ΕΟΔΥ – Teleperformance και τα 6 σκοτεινά σημεία της») ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.

efsyn.gr/