Φήμες ότι πέθανε ο Οτσαλάν: Οι δικηγόροι του ζητούν άμεση επικοινωνία με το Ιμραλί

Στην Τουρκία διαδίδονται φήμες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν πέθανε μέσα στη φυλακή. Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, είναι επιτακτική ανάγκη να διαλευκανθεί το ζήτημα, αναφέρει το Δικηγορικό Γραφείο του Asrin, απαιτώντας άμεση επικοινωνία με τον πελάτη του και τους συγκρατούμενούς του στο νησί των φυλακών Ιμραλί.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, το Δικηγορικό Γραφείο Asrın, το οποίο εκπροσωπεί νομικά τον ιδρυτή του ΡΚΚ, μετά την απέλασή του από την Κένυα στην Τουρκία το Φεβρουάριο του 1999, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, κατέθεσε το εξής: “Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με κανένα τρόπο με τους πελάτες μας Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Ομέρ Χαίρι Κονάρ, Χαμίλι Γιλντιρίμ και Βεϊσί Ακτάς, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι στο Ιμραλί. Η τελευταία συνομιλία δικηγόρου στη φυλακή του Ιμραλί με τον κ. Οτσαλάν, πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου του 2019, ενώ η τελευταία επικοινωνία των πελατών μας με τον έξω κόσμο πραγματοποιήθηκε δια τηλεφώνου στις 27 Απριλίου του 2020. Η μόνη τηλεφωνική κλήση που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα από το Ιμραλί, είχε εγκριθεί εκείνη τη στιγμή λόγω της πανδημίας.

Στις 14 Μαρτίου 2021, διατυπώθηκαν κάποιοι ισχυρισμοί σχετικά με την κατάσταση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε διάφορους ανώνυμους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχουμε ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας των πελατών μας, από τις 27 Απριλίου του 2020. Εξετάζουμε σοβαρά κάθε πληροφορία σε σχέση με την κατάσταση στο Ιμραλί και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Δεν γνωρίζουμε την πηγή από την οποία προέρχονται ή διαδίδονται αυτοί οι ισχυρισμοί, αλλά το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι οι ισχυρισμοί αυτοί για τον Οτσαλάν, διαδίδονται συνεχώς. Αναμφίβολα, οι σκληρές συνθήκες απομόνωσης στο Ιμραλί, είναι ο κυρίαρχος λόγος που έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Το Ιμραλί είναι αποκομμένο από οποιοδήποτε μέσο απόκτησης πληροφοριών. Το γεγονός ότι η φυλακή του Ιμραλί δεν είναι μια τυπική φυλακή που μπορούν να επισκέπτονται τακτικά τα μέλη της οικογένειας και οι δικηγόροι και από την οποία δεν μπορεί να λάβει κανείς ενημέρωση σε σχέση με την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, εγείρει σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται. Η αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης θα έρθει μέσω της ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας με το Ιμραλί, το συντομότερο δυνατό.

Φήμες ότι πέθανε ο Οτσαλάν: Οι δικηγόροι του ζητούν άμεση επικοινωνία με το Ιμραλί

Επιμένουμε στο αίτημά μας για τερματισμό της απομόνωσης που συνιστά κακομεταχείριση των κρατουμένων στο Ιμραλί και στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σε σχέση με την κατάσταση της υγείας και τις συνθήκες διαβίωσης εκεί. Για άλλη μια φορά, καλούμε τους αρμόδιους και τις αρχές να ενεργήσουν υπεύθυνα εγκαταλείποντας αυτήν την πρακτική απομόνωσης που εφαρμόζεται σε μία μόνο φυλακή και σε μία μόνο ομάδα κρατουμένων, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιβεβαιώνουμε ποια είναι η κατάσταση στη φυλακή του Ιμραλί και κατοχυρώνοντας το δικαίωμα σε επισκεπτήρια και την επικοινωνία χωρίς διακρίσεις.

 ANF NEWS