Θεσσαλονίκη | Κείμενο καταγγελίας φοιτητ(ρι)ών ΣΦ Ψυχολογίας ΑΠΘ

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο καταγγελίας που μας έστειλαν φοιτητ(ρι)ες του ΣΦ Ψυχολογίας ΑΠΘ και αφορά την προβληματική και προσβλητική στάση και συμπεριφορά συμφοιτητ(ρι)ών τους, που ανήκουν στις φοιτητικές παρατάξεις ΠΚΣ και ΨΥΧ.Α.Κι.Α ΕΑΑΚ, στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου τους.


Κείμενο καταγγελίας για ΠΚΣ Ψυχολογίας και ΨΥΧ.Α.Κι.Α (σχήμα που συμμετέχει στην ΕΑΑΚ)

Την Τρίτη 16/3 πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητ(ρι)ών ψυχολογίας όπου κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας υπερψηφίστηκε ανοιχτό πλαίσιο, το οποίο είχε συνδιαμορφωθεί την προηγούμενη ημέρα από φοιτήτ(ρι)ες. Περιείχε προτάσεις για πολιτικές δράσεις με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και καλούσε τα άτομα που το ψήφισαν (καθώς και όποιο άλλο μέλος του ΦΣ ήθελε) σε συγγραφή εκτενέστερου κειμένου αμέσως μετά την ψήφισή του.

Εδώ και κάποιους μήνες διεκδικούμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση κατά τη διάρκεια της ΓΣ, να μην περιοριζόμαστε σε απλή ανάγνωση έτοιμων πλαισίων και η όποια πολιτική ανάλυση να προκύπτει αδιαμεσολάβητα από το σώμα της συνέλευσης. Επανειλημμένα βρίσκουμε τοίχο σε αυτά μας τα αιτήματα από τις παρατάξεις που συμμετέχουν στη συνέλευση (ΠΚΣ, Ψυχ.Α.Κι.Α). Μέσα σε αυτή τη συνθήκη κάποια μέλη του συλλόγου καταθέτουμε ανοιχτό πλαίσιο μόνο με προτεινόμενες δράσεις. Στόχος μας είναι αυτές οι δράσεις να πλαισιωθούν στη συνέχεια με πολιτική ανάλυση που θα έχει συνδιαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.

Τα μέλη του συλλόγου που παρεβρίσκονταν στη διαδικασία ήταν 28 ενώ κατά τη διαδικασία 5 επιπλέον άτομα, που έφυγαν, είχαν αφήσει με υπογραφές την ψήφο τους. Οι ψήφοι που προσμετρήθηκαν για το ανοιχτό πλαίσιο ήταν 19 ενώ για το δελτίο τύπου 16, πράγμα που σημαίνει την ως δια μαγείας συμμετοχή δύο extra ατόμων στη συνέλευση ( ; ).

Την ώρα της ψήφισης ΠΚΣ και Ψυχ.Α.Κι.Α. αμφισβήτησαν το κατά πόσο το πλαίσιο μας είναι πλαίσιο το οποίο μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση, με την αιτιολογία ότι δεν είχε γραπτή πολιτική ανάλυση, ενώ το πολιτικό σκεπτικό των δράσεων είχε εκφραστεί επανειλημμένα και από πολλά άτομα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης. Αρνήθηκαν να προχωρήσουμε σε ψηφοφορία, υποστηρίζοντας πως το μόνο πλαίσιο προς ψήφιση ήταν το δελτίο τύπου, με τη στήριξη μόνο εννιά ατόμων. Στη συνέχεια τα 19 άτομα που θέλαμε να ψηφίσουμε το ανοιχτό πλαίσιο γράψαμε μία minimum πολιτική ανάλυση η οποία και πάλι δεν επικυρώθηκε ως απόφαση του συλλόγου.

Αρχικά ασκήσαμε πίεση για να σφραγιστεί από το ΔΣ το πλαίσιο που υπεψηφίστηκε, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Μετά από αυτή την αδικαιολόγητη και αυθαίρετη άρνηση του ΔΣ απαιτήσαμε το καταστατικό, το οποίο επίσης δεν δόθηκε ποτέ. Να σημειώσουμε πως ενώ η πλειοψηφία της συνέλευσης έδειξε ξεκάθαρα την επιθυμία της να ψηφίσει το ανοιχτό πλαίσιο, τα λίγα άτομα του ΔΣ με στήριξη αρκετών παραταξιακών τους φίλων, που δεν ανήκουν καν στο ΣΦ ψυχολογίας, αυτοαποκαλούμενα ως σώμα της συνέλευσης τοποθετούνταν διαρκώς προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση και δεν άφηναν χώρο στα μέλη του ΣΦ να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αντί να παραδεχτούν πως απλώς είχαν πολιτικές διαφωνίες με το να υπερψηφιστεί το ανοιχτό πλαίσιο, αυθαίρετα εφεύρισκαν γραφειοκρατικά κολλήματα και έκαναν επικλήσεις στο καταστατικό, τις οποίες δεν τεκμηρίωσαν ποτέ.

Αυτές οι πρακτικές των παρατάξεων δεν μας εκπλήσσουν. Η λογική τους εξαρχής ταυτίζεται με τη λογική της πρωτοπορίας, που λειτουργεί ως πολιτική αυθεντία η οποία θα μας μάθει τον σωστό τρόπο σκέψης και δράσης. Σε αυτά τα πλαίσια οι πολιτικές μας διαφωνίες παρουσιάζονται ως προσωπικές επιθέσεις και το επίπεδο της συζήτησης υποβιβάζεται σε μικροπολιτικές κόντρες.

Εμείς από τη μεριά μας καταγγέλλουμε τέτοιες πρακτικές οι οποίες καθιστούν τη συνέλευση έναν χώρο εχθρικό για να υπάρξουμε.
Ανάμεσα σε ένα πλήθος διαφόρων προσωπικών επιθέσεων είχαμε τη “χαρά” σε προηγούμενη ΓΣ να δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας ένας τρανσφοβικός οχετός. Όταν μέλος του συλλόγου δήλωσε (για πολλοστή φορά) την ανάγκη να του απευθύνονται και σε ουδέτερο πρόσωπο, έλαβε την εκπληκτική απάντηση “αυτός είναι ο τρόπος που μιλάω και δεν θα τον αλλάξω, σόρι”. Στη συνέχεια, όταν υπήρξε ανταπάντηση αναφορικά με το πόσο προσβλητικός είναι ο συγκεκριμένος τρόπος ομιλίας για την ίδια την ύπαρξη του ατόμου, ακολούθησε η ακόμη εκπληκτικότερη -και κυρίως τεκμηριωμένη- τοποθέτηση “δεν θα μου επιβάλλεις τον τρόπο με τον οποίο θα μιλάω.”

Βέβαια, από ό,τι φάνηκε στη συνέχεια, οι εξαιρετικές τοποθετήσεις επί του θέματος δεν είχαν τέλος, καθώς το ξεφτιλίκι συνεχίστηκε με μέλος του ΔΣ να δηλώνει πως εάν το άτομο παραστεί στο γενικό συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων τότε θα γίνουν σεβαστές οι αντωνυμίες του. Η κορυφαία όμως τοποθέτηση δεν είχε ακουστεί ακόμη. Όταν ακούσαμε μέλος του συλλόγου να απαιτεί να μην “τσουβαλιάζουμε τους μπάτσους, όπως δεν θέλουμε να τσουβαλιάζονται άτομα και αντωνυμίες” καταλάβαμε πως πιάσαμε πάτο.

Τα μέλη των παρατάξεων που έκαναν τις παραπάνω τοποθετήσεις απέδειξαν πως για τα ίδια ο βασικός σεβασμός στην ταυτότητα του/ης/ου καθενός/μιάς/ενός μας δεν είναι κάτι το αυτονόητο, αλλά κάτι που θα πρέπει το κάθε καταπιεσμένο άτομο να αποδείξει πως αξίζει ενώ ταυτόχρονα κανιβαλίζεται κοινωνικά.

Δεν θα σχολιάσουμε καν το πόσο επικίνδυνη και θλιβερή είναι η αναπαραγωγή τέτοιων απόψεων από υποκείμενα τα οποία έχουν επιλέξει τον κλάδο της ψυχολογίας ως αντικείμενο των σπουδών τους.
Εμείς οραματιζόμαστε τη ΓΣ ως μια οριζόντια διαδικασία στην οποία θα συναντιόμαστε όλα με ισότιμους όρους και θα συνδιαμορφώνουμε με βάση τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας, έξω από λογικές καθοδήγησης και διαμεσολάβησης. Προχωράμε, λοιπόν, στις δράσεις που ψηφίστηκαν στη ΓΣ της Τρίτης 16/3. Θεωρούμε πως η νομιμοποίηση δεν έρχεται από μία σφραγίδα αλλά από την ανάγκη και τη διάθεση των ατόμων να αγωνιστούν, όπως αποτυπώθηκε στη διαδικασία της σημερινής γενικής συνέλευσης.

Παραθέτουμε, λοιπόν, τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο που υπερψηφίστηκε:

-Κατάληψη της σχολής από την Τετάρτη 17/3 έως και το Σάββατο 20/3
-Στήριξη της πορείας των υγειονομικών, Τετάρτη 17/3 στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου
Αποκλεισμός και παρακώλυση της λειτουργίας του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνών) την Τετάρτη 17/3 μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους
-Online συζήτηση για τα ζητήματα της σχολής και τους τρόπους δράσης από απόσταση με συμφοιτήτ(ρι)ες που δεν μπορούν να έρχονται από κοντά, Τετάρτη 17/3 στις 21:00 (η εκδήλωση παρατίθεται στα σχόλια).
Κάλεσμα στην πανεκπαιδευτική πορεία της Πέμπτης 18/3 ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους που έχουν ψηφίσει ανοιχτά πλαίσια.
-Συζήτηση δράσεων και συγγραφή κειμένου για τις πρακτικές με στόχο να δημοσιευτεί σε media, να μοιραστεί στην πόλη και να γίνει παρέμβαση με αυτό σε Κοσμίδου και Φρόση (πρόεδρος τμήματος και υπεύθυνη για τις πρακτικές αντίστοιχα).
-Παρεμβάσεις στα μαθήματα με στόχο τη διακοπή τους όσο διαρκεί η κατάληψη.
-Διά ζώσης αντιμάθημα με πιθανή θεματική την αντιψυχιατρική.
-Συζήτηση για την καθηγητική εξουσία (vol.2) με στόχο να βγει κάποια δράση.
-Επόμενη Γενική Συνέλευση το Σάββατο 20/3, στη 13:00

Το τελικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί αύριο στις 11:00 στη νέα φιλοσοφική από το συντονιστικό της κατάληψης.

φοιτήτ(ρι)ες ΣΦ Ψυχολογίας ΑΠΘ

ΑΛΕΡΤΑ