Να σταματήσει ΤΩΡΑ η παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και ο βασανισμός φοιτητών και αθώων πολιτών – Απόσυρση των κατηγοριών κατά των συλληφθέντων φοιτητών

Από την πρωτοβουλία φοιτητών-τριών του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρική σχολής του ΑΠΘ «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» λάβαμε και παραθέτουμε ένα ψήφισμα -ανακοίνωση αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα καταστολής που συμβαίνουν στους πανεπιστημιακούς χώρους τους.

Εισαγωγικά μας γράφουν:

Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς και το σύνολο του νομοσχεδίου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη, σε συνδυασμό με τα γεγονότα που συμβαίνουν στο ΑΠΘ αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας εν μέσω πανδημίας, οδήγησαν και εμάς, όπως και άλλους φοιτητές-τριες, να συναποφασίσουμε και να συνδιαμορφώσουμε μια ανακοίνωση-ψήφισμα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο 4777/2021 “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”. 

Θεωρούμε ότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την κοινωνία αλλά και την παιδεία, οι σύλλογοι και οι πρωτοβουλίες φοιτητών-τριων χρειάζεται να έχουν βήμα στο δημόσιο λόγο και δη στα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν και στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, και γνωρίζοντας ότι το Βαθύ Κόκκινο είναι παρόν σε όλα αυτά τα γεγονότα που βιώνουμε και τα καλύπτει δημοσιογραφικά καθημερινά, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να δημοσιεύσετε την ανακοίνωση-ψήφισμα αυτής της πρωτοβουλίας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ.

«ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ»

Φοιτητές και φοιτήτριες του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας

– Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» τασσόμαστε ΕΝΑΝΤΙΑ στο νέο νομοσχέδιο 4777/2021 “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και  άλλες διατάξεις” το οποίο συνεχίζει ως σήμερα να μην γίνεται αποδεκτό από το σύνολο καθηγητών και φοιτητικών συλλογών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ έχει λάβει και διεθνή ακαδημαϊκή υποστήριξη με σύνθημα «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια».

Το υπουργείο παιδείας ακολουθεί τις πλέον γραφικές πρακτικές της κυβέρνησης με την ίδρυση μιας ακόμα «Ομάδας Ασφαλείας» όπως την ονομάζει, παρακάμπτοντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των πανεπιστημιακών αρχών, ώστε να ασκεί ποινικές διώξεις στους φοιτητές για πειθαρχικά παραπτώματα, ή και για πολιτικά φρονήματα…

Η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί με συνεχή και άστοχα μέτρα απαγόρευσης, παραγκωνίζοντας τα πραγματικά  προβλήματα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση της έρευνας, η προβληματική παροχή σίτισης και στέγασης σε φοιτητές και γενικότερα ο περιορισμός των πόρων του δημόσιου πανεπιστημίου είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής αδιαφορίας, η οποία μεθοδεύεται πονηρά εδώ και χρόνια για να δικαιολογηθεί η ανάγκη ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Δε θα επιτρέψουμε στο πανεπιστήμιό μας να γίνει επιχείρηση και εμείς κυνηγοί προσόντων με διαγραφή φοιτητών μετά την πάροδο ν+2 ή ν+3 ετών, ούτε να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ένα χώρο στείρας απόκτησης γνώσης όπου καταστέλλεται κάθε μορφή κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας.

Καταδικάζουμε την αυθαιρεσία της κυβέρνησης ως προς την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας και λοιπών μέτρων επιτήρησης, τη στοχοποίηση των φοιτητών και τη δημιουργία ενός αυταρχικού περιβάλλοντος στο οποίο οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα διαμαρτυρίας, πολιτικών τριβών και διεκδικήσεων. Πρόσφατο παράδειγμα αυταρχισμού αποτελεί και η επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στις κινητοποιήσεις φοιτητών και την κατάληψη του ΑΠΘ ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νέο νομοσχέδιο, η οποία και επιβεβαιώνει την απολυταρχικότητα που φέρνει ο νέος νόμος. Η κατάληψη της Πρυτανείας διήρκησε 18 μέρες. 

Την Τετάρτη 10/03 οι φοιτητές αποφάσισαν με γενική συνέλευση να την λήξουν ειρηνικά και να παραδώσουν το κτίριο την Πέμπτη 11/03 στις 12:00 μμ, απόφαση την οποία γνωστοποίησαν σε μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γνωρίζοντας ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ότι η κατάληψη θα έληγε το πρωί, νωρίς τα ξημερώματα ζήτησε την επέμβαση των ΜΑΤ την οποία ακολούθησαν προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών. 

Η επέμβαση αυτή αποτελεί συνέχεια της εισβολής των ΜΑΤ στις 22/02 στο ίδιο κτίριο και της επακόλουθης βίαιης προσαγωγής και σύλληψης 31 φοιτητών. 

Ο πρύτανης φέρει ευθύνη στην επιβολή της βίας εντός του πανεπιστημίου και στη βίαιη εκκένωση του. Πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ένας πρύτανης καταδίδει τους φοιτητές του και συναινεί στην άσκηση ωμής βίας. Καταδικάζουμε την πράξη αυτή εκφοβισμού και καταστολής και ζητούμε την παραίτηση του.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε μια περίοδο αδράνειας ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να υιοθετεί πρακτικές «υποκατάστασης διαπροσωπικής επικοινωνίας» όπως η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία και μέτρα όπως το lockdown ως πρακτικές μόνιμης και μοναδικής λύσης ενώ δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικού χαρακτήρα. Όντες φοιτητές σε ένα μεταπτυχιακό Δημόσιας Υγείας είμαστε σε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της πανδημίας COVID-19 και της ανάγκης ελέγχου της διασποράς, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τακτικές απαγόρευσης τύπου lockdown έχουν θέση μόνο έως ότου αναδιοργανωθεί το σύστημα υγείας και εξισορροπηθούν οι πόροι για την αντιμετώπιση της και όχι ως κύρια μέθοδος ελέγχου με στόχο την μακροπρόθεσμη κανονικοποίηση τους. 

Διεκδικούμε ανοιχτά πανεπιστήμια για τους φοιτητές με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αύξηση της χρηματοδότησης και διοχέτευση των πόρων στις ανάγκες για επαναλειτουργία των σχολών και όχι για πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τα πανεπιστήμια ΔΕΝ έχουν ανάγκη αστυνόμευσης, αλλά ανάγκη στη διαφύλαξη της έκφρασης της ελευθερίας και στην υποστήριξη της λειτουργίας τους. 

Στηρίζουμε τις δράσεις των φοιτητών για επανοικειοποίηση των πανεπιστημιακών χώρων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Άμεση Απόσυρση όλου του νομοσχεδίου των Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

• Να σταματήσει ΤΩΡΑ η παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και ο βασανισμός φοιτητών και αθώων πολιτών

• Απόσυρση των κατηγοριών κατά των συλληφθέντων φοιτητών

• Να σταματήσει η μεθοδική υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, που απώτερο στόχο έχει την μελλοντικά καθολική ιδιωτικοποίηση του.

• Άμεση απομάκρυνση του πρύτανη

• Ασφαλές άνοιγμα σχολών και διά ζώσης μαθήματα, με προσλήψεις καθηγητών, υγειονομικού και λοιπού προσωπικού και τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας (τακτικά τεστ, θερμομετρήσεις, εξασφάλιση χώρων για τις αναγκαίες αποστάσεις), με συνεννόηση καθηγητών-φοιτητών.

• Ενίσχυση των σχολών, με τα λεφτά που δαπανήθηκαν για την πρόσληψη της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

• Ενίσχυση του ΕΣΥ

• Ελευθερία των φοιτητών να επιλέγουν τα όργανα εκπροσώπησης τους

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ

• Σε συμμετοχή στο συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων

• Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης 17/03 στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου 

• Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης 18/03 στις 13:00 στο άγαλμα Βενιζέλου 

Καλούμε όσους μεταπτυχιακούς φοιτητές και άλλους πανεπιστημιακούς δεν έχουν λάβει θέση ως προς το νέο νομοσχέδιο να τοποθετηθούν και να το καταδικάσουν.

OXΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

/tsak-giorgis.blogspot.com/