Σερβία: Συμφωνία με την Ελλάδα για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ανήγγειλε η υπουργός Τουρισμού

Ικανοποιημένη από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε η υπουργός Τουρισμού της Σερβίας, Τατιάνα Μάτιτς.

«Μετά τη δημοσίευση της χθεσινής πρότασης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχουν πλέον λόγοι ανησυχίας. Σκοπός του εγγράφου αυτού είναι να διευκολύνει την κυκλοφορία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, που θα είναι ασφαλείς από άποψη υγείας», δήλωσε σε συνέντευξή της στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 η Τατιάνα Μάτιτς.

Σχολιάζοντας το σημείο της πρότασης που αναφέρεται στην αναγνώριση των εμβολίων που έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η κυρία Μάτιτς εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι,που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως το πιστοποιητικό, θα λάβει έγκριση και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το κινεζικό Sinopharm από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε η κ. Μάτιτς το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν μεμονωμένα ποια εμβόλια θα αποδεχθούν, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και ανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας σε διμερές επίπεδο για την αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Με την Ελλάδα συζητούμε εδώ και δύο μήνες για το θέμα αυτό και στις 29 Μαρτίου ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, όπου θα εξετάσουμε διεξοδικά όλες τις λεπτομέρειες. Παράλληλα, υπάρχει και στενή συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής των δύο χωρών για να καθοριστεί η μορφή του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα χρησιμοποιηθεί», ανέφερε η υπουργός Τουρισμού της Σερβίας.

Η Τατιάνα Μάτιτς τόνισε ακόμη ότι κάποιες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, δήλωσαν ότι θα αποδεχθούν τα σερβικά πιστοποιητικά, ωστόσο -όπως είπε- η σερβική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη θερινή περίοδο λόγω της εγγύτητας, αλλά και με άλλες χώρες της ΕΕ για οικονομικούς λόγους.

Η κ. Μάτιτς δήλωσε επίσης ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό PCR τεστ, το οποίο από τον Μάιο για τα ταξίδια στο εξωτερικό θα είναι δωρεάν.

iefimerida.gr