Ο Ισπανικός Εμφύλιος, οι εθελοντές των Διεθνών Ταξιαρχιών και ιστορία του Έλληνα «Γιάννη»

Η περιπετειώδης ζωή του Δημήτρη Σακαρέλου ή “Γιάννη” που πολέμησε στον Εμφύλιο της Ισπανίας με τις “Διεθνείς Ταξιαρχίες”

Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που διαρκεί από τις 17 Ιουλίου του 1936 μέχρι και την 1 Απριλίου του 1939, ήταν ο πόλεμος μεταξύ των Ισπανών Εθνικιστών υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και των Δημοκρατικών. Το πολιτικό εύρος των Δημοκρατικών Δυνάμεων ήταν μεγάλο.https://b4369f7280eaf5255e00fdc250cbb9ed.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Στις τάξεις του συνυπήρχαν φιλελεύθεροι αστοί, σοσιαλιστές, αναρχικοί,  τροτσκιστές και το μικρό, αλλά ιδιαίτερα δραστήριο Κομμουνιστικό Κόμμα, που εκείνη την εποχή δεν θα μπορούσε παρά να είναι φιλοσοβιετικό. Η ετερόκλητη αυτή συμμαχία διατηρούσε τη μεγαλύτερη δύναμή της στις πόλεις. Στο πλευρό της στάθηκε η συντηρητική Χώρα των Βάσκων, που διεκδικούσε, όπως και η Καταλονία, μεγαλύτερη αυτονομία από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Κανένας ευρωπαϊκός εμφύλιος δεν ήταν σαν τον Ισπανικό

Ντολόρες Ιμπάρρουρι, η γνωστή ως Πασιονάρια

Κανένας ευρωπαϊκός εμφύλιος δεν ήταν σαν τον ισπανικό, όσον αφορά στη διαίρεση που επέφερε στην ήπειρο. Έχουν γραφτεί αμέτρητα βιβλία, υπάρχουν καταγραφές, ανταποκρίσεις, ταινίες, τραγούδια αλλά και πρόσωπα – σύμβολα του αγώνα, όπως η  Ντολόρες Ιμπάρρουρι, η γνωστή ως Πασιονάρια  καταγόμενη από τη Χώρα των Βάσκων. Ο πόλεμος στα τρία χρόνια που διήρκεσε ήταν άγριος και ανελέητος.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν είναι μέχρι σήμερα εξακριβωμένος. Οι νεκροί υπολογίζονται από 300.000 ως 1.000.000. Νικήτριες αναδείχθηκαν οι εθνικιστικές δυνάμεις του Φράνκο που υποστηρίχτηκαν ανοιχτά από τη Χιτλερική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η Γερμανική αεροπορία (Luftwaffe) και η αντίστοιχη Ιταλική βομβάρδισαν πολλές πόλεις και χωριά. Ανάμεσα τους και τη βασκική πόλη Γκερνίκα (Guernica/Gernika), μακριά απ το Μπιλμπάο, πόλη ανοχύρωτη και χωρίς πολεμικό ενδιαφέρον. Τον Απρίλιο του 1937, το μεσημέρι και την ώρα της αγοράς, τα σμήνη της γερμανικής Κόνδωρ την εξαφανίζουν από το πρόσωπο της γης σκοτώνοντας 1.685 και τραυματίζοντας 900 απ τους 7.000 κατοίκους.

Η δημιουργία των “Διεθνών Ταξιαρχιών”

Αρχικά μόνο δύο χώρες υποστήριξαν ανοιχτά τους Δημοκράτες: το Μεξικό και η ΕΣΣΔ. Αυτή η “ουδετερότητα” έφερε σοβαρές αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σε μικρότερο βαθμό και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οδήγησε στη δημιουργία των “Διεθνών Ταξιαρχιών” (Brigadas Internacionales) δηλαδή των ξένων όλων των εθνικοτήτων που πήγαν οικειοθελώς στην Ισπανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των Δημοκρατικών.